Köszönöm, szatyrot nem kérek

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
Percekig használjuk, de egy életen át kerülgetjük. Nem akarjuk kidobni, hát dugdossuk a szekrénybe, a fiókba, a dizájnos svéd tartóba, de szabadulni nem tudunk tőlük.

A háztartások kidobott szemetének nagy részét az áruk csomagolása, ezen belül is a sokszor csak percekig használt műanyag zacskók jelentik. Becslések szerint világszerte 500 milliárd nejlonzacskót gyártanak egy évben, melyek lebomlása nagyon lassú, akár 1000 év is kellhet ahhoz, hogy megsemmisüljenek.

A tengerek élővilága világszerte megsínyli a pár percig használt szatyrok létezését, becslések szerint évente mintegy 1 millió tengeri madár és 100 ezer tengeri emlős és teknős hal lassú és gyötrelmes halált, mert élelemnek hiszi a vízben lebegő zacskókat. 2002-ben Normandia partjainál vetődött partra egy bálna, melynek gyomrában 1 kg műanyagot találtak. Az óceánok vizében ma már szinte mindenfelé lehet műanyag zacskókat és üvegeket találni, az északi sarkkörtől a Falkland-szigetekig számoltak be vízen lebegő szemétről.

Köszönöm, szatyrot nem kérek

 

De nemcsak a tengereken, hanem a szárazföldön is nyomot hagynak a feleslegessé vált szatyrok. A bangladesi fővárosban, Dakkában például 2002-ben be kellett tiltani forgalmazásukat, a zacskók ugyanis folyamatos áradásokat okoztak azáltal, hogy belekerültek a csatornákba, melyek így a monszun idején nem tudták levezetni a rengeteg vizet. Afrikában a szélben szálló nejlonzacskók már annyira gyakoriak, hogy a helyi kisiparosok potenciális alapanyagként tekintenek rá, rendszeresen begyűjtik, sapkákat és táskákat készítenek belőlük.

Köszönöm, szatyrot nem kérekSok ország már felismerte a mindent elárasztó nejlonzacskók veszélyét. Írországban például 2002-ben adót vetettek ki rájuk, amivel elérték a nejlonszatyrok forgalmának 90%-os visszaesését. Az amerikai városok közül elsőként San Franciscóban – 2007-ben – tiltották be forgalmazásukat, s azóta más városok is követték a példát.

Itthon még sok helyen furcsán néznek ránk, ha nemet mondunk a bónuszként kapott nejlonzacskókra, kérdő tekintetek vizslatnak, ha kitartunk amellett, hogy az árcédulát egyenesen a banánra szeretnénk ragasztani, ha nem akarjuk az egyébként is túlcsomagolt fogkrémünket még egy egészen apró – és a későbbiekben szinte teljesen használhatatlan – zacskóba tenni.

Nejlonzacskók helyett használjunk inkább vászonszatyrot a bevásárláshoz, amely nemcsak környezetbarát, de sokkal jobban is néz ki. Vigyük saját zacskóinkat a boltba, ha gyümölcsöt vagy péksüteményt veszünk, és ne gyarapítsuk újakkal a konyhaszekrény fiókjának már így is népes gyűjteményét. Mellőzzük az agyoncsomagolt árukat, és gondoljuk át már a vásárlásnál, milyen terméket veszünk, s tényleg szükségünk van-e rá.

 

Olvass tovább

Hozzászólások

Krisztina80 2009-12-04 13:17

1. A mi Auchanunkban lebomló szatyrot adnak, van ilyen is. Rá van írva hogy biológiai úton lebomló, komposztálható. Sőt, a PET palackokat is gyűjtik, vissza lehet vinni.

 

2. A papírzacskó miért lenne környezetkímélő? Kiváncsi lennék hány fát vágnak ki ezért évente. Ja, hogy újraültetik? Már ahol. De ha újra is ültetik, hány év kell mire megnő? És addig hány újabbat kell kivágni, hogy jusson elég papírzacsi?

 

3. Ha valaki "csak"szemetesnek, kutyapiszkot összeszedni használja a nylonzacsit, az is a szeméttelepre kerül tudtommal.

 

4. Attól még hogy fizetni kell a szatyrokért, nem lesz senki környezettudatosabb. Akit eddig sem érdekelt ezután sem fog. Kifizeti azt a 10-15 Ft-ot, és dobja a kukába ugyanúgy mint mikor ingyen volt. 

 

 

 

boncza 2009-12-03 22:13

Juhujj, mar azt hittem en vagyok az egyetlen orult aki utalja ezeket a szarokat!!!!

A tobbseg imadja, mert az "annyira szuper es meno" en meg a falnak megyek tole, hogy tudod, okologiai labnyom??? 

Torolt_felhasznalo_199687 2009-12-03 20:26

Köszi, hogy felhomályosítottál....én ostoba módon nem vászontáskával járok vásárolni hanem vesszőkosárral...

Aztán mostmár pattanjál le rólam ok? Nem én vagyok az első számú közellenséged ugye?

Torolt_felhasznalo_770932 2009-12-03 20:00

A TE választásod  a legrosszabb kategória volt.

 

Ráadásul követendő példának szántad... tudod a hulladékot nem elégetni kell, hanem újrahasznosítani. A zöldszemetet komposztálóban, a többit szelektív gyűjtőben, vagy a veszélyes hulladékgyűjtőben leadva...

 

De persze, Te csak nyugodtan égesd  a kazánodban  a tejfölös poharakat! a Te életedben már nem számít...

Torolt_felhasznalo_770932 2009-12-03 19:58

jaj, de ostoba válasz...

Rég tudjuk, hogy a papírzacskó nem alternatívája  a műanyagnak... Az újrapapír sem, mert a papírt sem lehet 100x újrahasznosítani.. ha már papolsz, legalább az alapokkal legyél tisztában...Mára eljutott oda a műanyagipar, hogy létezik valóban lebomló, komposztálható zacskó - műanyagból. 100x inkább az, mint egy ppaírzacsi.

 

Érdekes, hogy valahogy senkinek sem jutott eszébe a vászon ökotáska, ami valóban környezetkimélő... 

 

BDia 2009-12-03 12:11

Én el szoktam fogadni a szatyrot, mert azt használom szemeteszsáknak.

 

 

inmélius 2009-12-02 21:28

Ühüm. Télen te hogy melegszel? a központi fűtéshez nem kell valahogy felfűteni a vizet? Bárhogy is keletkezik a hő a kályhádban / radiátorodban, az már valahol szennyez / szennyezett. Maga a létezésünk környezetszennyező. Ezen az alapon választhatunk a rossz, rosszabb, legrosszabb megoldások között, mert csak kevésbé jók vannak. A szelektív hulladékgyűjtés is a kevésbé rossz megoldások közé tartozik. A legjobb az lenne, ha nem lenne szemét. Oldd meg, kijárom érte neked a Nobel díjat.