Otthon

Sejtelmes fények a hálószobában – 16+1 tipp

Világítás szempontjából a hálószoba otthonunk egyik legmostohábban kezelt helyisége. Hiszen ide "csak" aludni járunk – gondolhatnánk. Pedig ez nincs így. Az alváson kívül sok egyéb funkciót is ellát, melyhez más-más fény szükséges. Választ adunk a milyenekre és a hogyanokra.

A háló otthonunk legintimebb területe, a pihenés és az alvás, a meghitt együttlét, sőt a betegápolás színhelye is. Szokásainktól függően sokféle lehet a kialakítása, gyakran kerül ide tévé, olvasósarok, íróasztal. Ám minden esetben az ágy elhelyezése és környezetének megvilágítása a legfontosabb. A hálószobai fények sok esetben felelősek a kialvatlanságunkért, sőt egészségi állapotunkért is.

Sejtelmes fények a hálószobában

 

• Az általános világítás itt betöltheti a visszafogott hangulatvilágítás szerepét is, de szükség van még a takarításhoz, esetleg a betegápoláshoz megfelelő fény biztosítására is.

• A lámpatesteket úgy kell elhelyezni, hogy azok fénye ne világítson az ágyon fekvők szemébe, ezért nem jó megoldás a szoba közepére belógatott csillár.

• Megfelelő a közvetett világítási mód, falra szerelt falikarokkal, úgynevezett „falmosó” lámpatestekkel, vagy a sarokba állított világítótestekkel, illetve jó megoldás még a rejtett világítás is.

• Kellemes fényt ad a karnisvilágítás, olyan hatást kel, mintha a fény az ablakon át érkezne. Ezt a megoldást azonban ki kell egészíteni más jellegű általános világítással is.

• A gipszstukkó mögé rejtett, szabályozható fénycsöves vagy világítócsöves megoldás is megfelelő. Előbbi a szabályozási lehetőségnek köszönhetően az általánostól a hangulatvilágításig minden fényigényt kielégít, míg az utóbbi meleg hangulatot kelt, kellemes, derített fényt ad.

Sejtelmes fények a hálószobában

• Általános világítás céljára nem szerencsés irányított fényű világítótesteket, így halogénlámpákat használni, mivel nagy fénysűrűségük erősen kápráztat.

• Jó megoldás a fényszabályozós kapcsoló használata, ezzel mindig az alkalomhoz illő, megfelelő szintű általános világítás állítható be.

• Kényelmes az alternatív kapcsolási lehetőség: az egyik kapcsolót a hálószoba bejáratánál kell elhelyezni, a másikat pedig az ágy fejéhez a falra kell szerelni, hogy lefekvéskor könnyen lekapcsolhassuk a lámpát.

Sejtelmes fények a hálószobában

• Meleg fényű fényforrásokat válasszunk ide, hogy minél barátságosabb legyen a környezet.

• Az általános világításon kívül hangulatlámpát és olvasólámpát is helyezzünk fekvőhelyünk közelébe.

• Ha a házastársak nem azonos alvásigényűek, szokásaikat össze kell hangolni a világítással is. Olyan fali- vagy éjjeliszekrényre helyezhető lámpatestet kell választani, amely csak a használója közvetlen környezetét világítja meg.

• Szórt fényt adó lámpatest használata nem ajánlott a hálóban, mivel ez bevilágítja a szobát, ami pedig zavarhatja a pihenő hálótársat.

Sejtelmes fények a hálószobában

• Hálószobában kiemelő világítást, képvilágítást nem szokás és nem is célszerű használni.

• Ha a hálóban dolgozósarok, íróasztal is van, ennek világítását irányított fényű lámpatestekkel úgy oldjuk meg, hogy a pihenő, alvó személyt ne zavarjuk.

• Tévézéshez célszerű háttérderítést szerelni a készülék háta mögé. Ezt viszont csak akkor működtessük, ha társunk nem alszik. 

Sejtelmes fények a hálószobában

• Amennyiben gyakran kijárunk éjszaka, jó megoldás (lábas ágy esetén) az ágy alá, a falba kis teljesítményű süllyesztett világítótestet (LED) tenni, amely egy fényérzékelő segítségével csak éjszakára kapcsol be, és picit deríti a padló felületét. 

Sejtelmes fények a hálószobában

 

Aludjunk sötétben!

Az éjszakai világítás bizonyos körülmények között árt az egészségnek. Néhány éve fedezték fel, hogy van a szemünkben egy receptor, amely kapcsolatban áll a hormontermeléssel. Szervezetünk pedig termel egy védelmező, öregedésgátló hormont, a melatonint, amelynek feladata elpusztítani a rákos sejteket is. E hormon kiválasztása a hajnali 2 és 4 óra között sötétségben megy végbe, de fényben, éjszakai világításban megszűnik. Éjjel tehát teljes sötétségben kell aludni! Alvásidőben a televíziót sem szabad bekapcsolva hagyni. Be kell húzni a sötétítőfüggönyt, ha az ablakon keresztül az utcavilágítás vagy reflektor fénye hatol be a hálószobába. 

Lámpa.lap.hu »

Hálószoba.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top