Otthon

9 szuper lakberendezési tipp a dolgozószobába

Hogy milyen a jó dolgozószoba? Meghitt kuckó otthonod egy rejtett szegletében, ahol kellemes és inspiráló körülmények között tudod kihozni magadból a maximumot. Ha még nincs külön bejáratú "dolgozód", de úgy döntöttél, otthoni munkára adod a fejed, segítünk megtervezni.

Hacsak nem a munkahelyen felhalmozódott és estére hazacipelt munkáról beszélünk, otthon dolgozni nagyon is előnyös. Nem csupán azért, mert megúszod a munkába járás nyűgét, a „nehéz eset” kategóriába tartozó kollégákat és a főnök éberen figyelő tekintetét, hanem mert saját elképzeléseid szerint valósíthatod meg azt a környezetet, ahol könnyen és eredményesen megy majd a munka. Íme néhány ötlet:

Fotó: IKEA
Fotó: IKEA

1. Ideális helyiség

A zavaró külső zajok elkerülése érdekében dolgozószobád otthonod egy nyugodt, csendes részében legyen. Az apró lakásokban azonban gyakran egyáltalán nincs lehetőség egy külön helyiséget „feláldozni”. Vedd alaposan szemügyre otthonodat, és vadászd az eddig kihasználatlan területeket! Jó megoldás lehet, ha a nappaliból, a hálóból, esetleg az előszobából lopsz el egy zugot, és kinevezed dolgozósaroknak. Az elkülönítéshez használhatsz térelválasztó falat, paravánt, esetleg térbe állított polcot. De az is stílusos, ha a dolgozósarok határait faliszőnyeggel vagy eltérő színűre festett falfelülettel jelölöd ki. Ha emeletes házban laksz, költöztetheted a dolgozózugot a lépcsőfordulóba, a lépcső alá, netán a fűtött pincébe, padlásra is, megfelelő belmagasság esetén pedig a galéria is szóba jöhet.

2. Színek ereje

Azért, mert a munka unalmas, a dolgozószobának még nem kell annak lennie! A falakhoz érdemes élettel teli színt választani, például vidám kéket, élénkítő zöldet, vagy pirosat semleges színnel kombinálva, mert ezek elűzik a fáradtságot, és inspirálóan hatnak. De ha odavagy a formákért, szintén jó választás egy mozgalmas mintájú tapéta, például csíkos, geometrikus vagy akár virágmintás. Viszont színválasztásnál kerüld az élénksárgát, az erős vöröset, a lilát, valamint a túlzsúfolt mintázatokat, mert feszültté és ingerültté tehetnek. Az összhatást fokozhatod, ha a bútorok és a kiegészítők is harmonizálnak a falakkal. A megfelelő színvilág kialakításával életerőt csempészhetsz szorgalmas mindennapjaidba.
Ötletek: 17 tipp falszínválasztáshoz – mielőtt ecsetet ragadnál »

3. Jól eltalált stílus

Legyen akár modern, klasszikus vagy puritán stílusú dolgozószobád, fontos, hogy tükrözze az egyéniségedet, valamint hogy harmonizáljon otthonod egészével. Ha tehát alapvetően a modern stílusú berendezést részesíted előnyben, ne vegyél antik íróasztalt csupán azért, mert jól néz ki. Ha viszont tényleg kedveled a régi stílust, fogas kérdés, hogyan illeszd össze a nélkülözhetetlen modern műszaki eszközöket antik bútoraiddal. Egyszerűen rejtsd őket zárt ajtók mögé (a nyomtató például helyet kaphat a szekrényben), vagy amiből lehet, válassz régi stílusút (például telefonkészüléket, asztali lámpát). Ha teheted, számítógépedet cseréld egy szolid laptopra, mely akár a dédnagymama ősrégi írószekrényén is jól mutat.

Sarok számítógépasztal (49.900 Ft, Kika)
Sarok számítógépasztal (49.900 Ft, Kika)

4. Jó minőségű berendezés

Mindenképpen szükséged lesz egy asztalra és egy székre, azonban közel sem mindegy, min ülve és dolgozva töltesz el hosszú órákat. Egészséged és kényelmed érdekében jó minőségű bútorokat célszerű beszerezni, ezért lehetőleg ne ezeken spórolj. Fontos, hogy az asztal legyen elég nagy. Igazán aranyosak és helytakarékosak az apró női íróasztalok, azonban munka közben elég frusztráló tud lenni, ha csak egymás hegyén-hátán férnek el az iratok és a könyvek. Ha szűkös a hely, válassz lenyitható vagy összecsukható darabot. Ha pedig nagyrészt számítógépen dolgozol, érdemes direkt erre a célra kialakított számítógépasztalt vásárolni. Talán még fontosabb, hogy találj egy kényelmes, lehetőleg irodai széket, mely egyben megfelelően tartja a gerinced! Sokan ugyanakkor a térdelőszékre, illetve a fit-ballra esküsznek.

Fotó: IKEA
Fotó: IKEA

 

5. Megfelelő fény

Igyekezz a lehető legjobban kihasználni a természetes fényt, vagyis helyezd az asztalt minél közelebb az ablakhoz, rá merőlegesen, illetve szemben vele. Emellett persze az esti munkához szükséged lesz egy kiváló minőségű asztali lámpára is. Legyen állítható, hogy tökéletesen megvilágíthasd vele akár az asztallapot, akár a billentyűzetet. Ha jobbkezes vagy, a fényforrás a bal, tehát ellentétes oldalról essen! A kellemes légkörű munkavégzés érdekében jó ötlet különböző hangulatfényekkel is megvilágítani a helyiséget. A lávalámpa, a sólámpa vagy akár néhány apró mécses nyugtató hatású.

6. Dekoráció

Ki mondta, hogy a munkának mindig komolynak kell lennie? Néhány vidám kiegészítő, pár személyes tárgy megbolondítja a helyiség összképét, és családias intimitást csempész a dolgozószoba falai közé. Tegyél a falra képeket, költöztess ide is szobanövényeket, dobd fel egy-két színes vázával, illetve egy jópofa írószertartóval a helyiség összképét! De ha szenvedélyesen gyűjtesz valamit, kollekciód a dolgozószoba tökéletes dísze lesz.
Ötletek: 15 tipp, hogyan legyen szuper a gyűjteményed »

Egy izgalmas sötétítőfüggöny vagy egy pihe-puha szőnyeg máris növeli a komfortérzetet, egy esztétikusan felcímkézett parafa tábla vagy egy képes asztali naptár pedig nem csupán dekorációul szolgál, hanem egyben hasznos is, hiszen emlékezik helyetted. Ami viszont közel sem esztétikus, az a szobán keresztül-kasul tekeredő zsinórrengeteg, ezért az elektronikus eszközök vezetékeit igyekezz minél jobban elrejteni!

Signum vezeték rendszerező (1490 Ft, IKEA)
Signum vezeték-rendszerező (1490 Ft, IKEA)

 

 

Ludvig laptop-munkaállomás (29.990 Ft, IKEA)
Ludvig laptop-munkaállomás
(29.990 Ft, IKEA)

7. Izgalmas részletek

Ha igazán egyedivé szeretnéd varázsolni külön bejáratú dolgozódat, könnyen megteheted egy-két váratlan kiegészítővel vagy dísztárggyal. Ha kedveled az antik holmit, egy régi írógéppel, telefonnal vagy lemezjátszóval a letűnt idők hangulatát csempészheted a szobába. Ehhez hasonló különleges kincsekre bukkanhatsz az antikváriumokban, illetve egy fokkal olcsóbban a bolhapiacon, vagy akár teljesen ingyen a nagyszülők padlásán. Ha inkább a modern dolgokért vagy oda, szerezz be egy jópofa papírkosarat, egy stílusos lámpaernyőt vagy néhány mutatós, állat formájú könyvtámaszt. Laptopodon élvezet lesz a munka, ha új bőrbe öltözteted, és ráadásként feldobod egy színes egérrel.

8. Rend

A pontos, áttekinthető munkához elengedhetetlen, hogy dolgozószobádban a rend legyen az úr, ehhez azonban sok-sok tárolóhelyre lesz szükséged. A különböző iratok és fontos papírok remek otthonra lelnek egy gurulós szekrényben vagy komódban, de a különböző irattartó kosarak, dobozok és papucsok is remek szolgálatot tesznek.
Ötletek: 13+1 tipp, hogyan tartsd rendben a fontos papírokat »

9. Ha másnak is megmutatod

Ha munkádból kifolyólag vendégeket, partnereket, ügyfeleket fogadsz dolgozószobádban, mindenképpen be kell szerezned valamilyen ülőalkalmatosságot. Válassz a többi berendezéshez stílusban és színben passzoló fotelt, széket, dohányzóasztalt, illetve ha több hely is rendelkezésedre áll, akár kanapét. Ez azért is előnyös, mert ha munka közben megengedsz magadnak egy kis szundit, még csak nem is kell messzire menni.

Amire szükséged lesz:

• megfelelő méretű asztal,
• kényelmes szék,
• jó minőségű asztali lámpa,
• különböző tárolók: fiókok, asztali vagy falra szerelhető polc, gurulós szekrény, komód, irattartó papucsok, dossziék, műanyag, fém- vagy kartondobozok, kosarak, írószertartók,
• „emlékeztető felület”: parafa tábla, asztali naptár, asztali könyöklő,
• képek, dísztárgyak, személyes dolgok.

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top