Otthon

Pasztellszínekkel a tágasabb otthonért

Hogy lehet zsúfoltság nélkül megvalósítani, hogy kevés négyzetméteren szinte minden elférjen? Ebbe a hetedik emeleti apró otthonba lépő vendégnek első benyomásként az átlátható tér élménye és valami precíz letisztultság érzése marad meg.

Az egyenes vonalvezetésű, nyugodt színvilágú élettér hangulatából rögvest kirajzolódott a rendszer- és rendszerető fiatal tulajdonosok személyisége. A pár eredetileg egy minimálstílusú otthon megteremtésével bízta meg Szakos Andrea és Kele István lakberendezőket.

A minimál csak akkor mutat jól, ha rend van. Az itt lakó pár életstílusának azonban ez nagyon megfelel. Az itt élők különösen szeretik a fényt. Széles ablakfelületen ömlik be a reggeli napsugár, és Andrea elmondásából kiderül, eleinte fehér színt szerettek volna látni mindenütt. A puritán megoldást a lakberendezők később itt-ott finom ellentétekkel – élénkebb színekkel, stílustörésekkel – gazdagították. Az egyedi elemek, különleges burkolatok a minimál geometriájába simulva teremtenek izgalmas kontrasztokat.

Pasztellek egy kicsi otthonban

Az otthon – mediterrán színei, természetes, rusztikus kiegészítői ellenére – a minimálszemlélet ékes példája. E felfogás szerint az élettér minden eleme egy egységes rendszer része, ahol használati és műszaki tárgyak is stílusjeggyé válhatnak, mint esetünkben, mondjuk, a televízió is. A faliállványon álló készüléket egy sima, selyemfényű festés emeli ki a falfelületből.

Pasztellek egy kicsi otthonban

Az összkép kialakításában fontos szerephez jutnak a dísztárgyak, amelyek majd mindegyikét a lakberendezők készítették kifejezetten ebbe az otthonba. Ezek közé tartoznak a nappali olajfestményei, a hálószoba csüngő lampionjai, a kínai írásjelet mintázó gipszöntvény a tévé fölötti falfülkében.

Pasztellek egy kicsi otthonban

Házigazdáink költségkímélő okokból a lehető legkevesebb átalakítással és visszafogott vásárlással szerették volna lebonyolítani otthonuk kivitelezését. A fürdőszoba és a konyha felújítása már lezajlott, mire a lakberendezők megkapták a feladatot. Ez azt jelentette, hogy nekik az adott elemekhez igazodva kellett kialakítaniuk a koncepciót. Emellett a kis alapterület is kihívást jelentett. A központi lakótérben társalgót és hálót alakítottak ki, az utóbbit csupán egy gipszkarton pengefal különíti el.

Az egységességet hangsúlyozza a szépen felújított, sötétre pácolt, egybefüggő parketta – árnyalatát az előző lakásból származó franciaágyhoz igazították. A tágasságérzetet fokozzák a fehér falfelületek, és a tér optikai megnövelését szolgálja a nagy tükör is az ágy fölött. A hálórészt a meleg barna falfestés és a különleges bőr falburkolat jellemzi.

Pasztellek egy kicsi otthonban

A kétszemélyes étkezőt hihetetlenül helytakarékosan a konyhában alakították ki. Itt a falakat szintén fehér csempe fedi, akárcsak a fürdőszobában, ahol azonban apró tükörmozaik-darabokkal tették különlegessé.

Pasztellek egy kicsi otthonban

Egészében véve a kompozíció diszkréten modern, látványos, levegős és élhető.

Forrás: www.otthon.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top