Tuti beosztás, hogy a házimunkából ne legyen rémálom

Megosztás
 
Még több megosztás ▾
Ha a rend cseppet sem az erősséged, ha a porszívó meg a partvis látványától hideg futkos a hátadon, ha a házimunka minduntalan felülkerekedik rajtad, van egy tuti beosztásunk számodra.
Írta: 2009. 10. 09. Otthon rovat 
Rutintakarítás: 20-30 perc naponta

Ha nehezen veszed rá magad a hosszadalmas házimunkára, ezt a módszert neked találták ki. Ha napi rendszerességgel tisztán tartod az igénybe vett felületeket, a rendetlenségnek esélye sem lesz megtelepednie otthonodban.

1. Kezdd a napot a különböző helyiségek alapos kiszellőztetésével!

2. Igyekezz reggelente rendet hagyni magad után, így igazán jó érzés lesz hazaérkezni. Ha nincs elég időd indulás előtt, délután vagy este szánj néhány percet a gyors, rutinszerű rendrakásra.

3. Használat után igyekezz mindig a helyükre tenni a dolgaidat, így nem kallódnak el.

4. A fürdőszoba az egyik leggyakrabban használt helyiség, ezért érdemes naponta néhány percet rászánni. A mosdókagylót, a csapokat és a WC-t töröld át erre a célra kifejlesztett tisztítószerrel, vagy ha a természetes megoldásokat kedveled, ecetes vízzel.

5. A fürdést vagy zuhanyzást követően törölj fel magad után!

6. A konyha is olyan helyiség, melyre érdemes nagyobb gondot fordítani. Minden étkezést követően töröld át az asztalt egy törlőkendő és enyhe mosogatószeres víz segítségével!

7. Lehetőség szerint azonnal mosd el a szennyes edényeket, vagy legalább öblítsd el őket, hogy ne száradjon rájuk az ételmaradék. A mosogatást amúgy mindig a poharakkal kezdd, majd a tányérok, evőeszközök és végül a nagyobb edények következzenek. Soha ne felejtsd el alaposan áttörölgetni a mosogatómedencéket és a csap környékét!

Tuti beosztás, hogy a házimunkából ne legyen rémálom

8. A mikrosütőt is érdemes egyből használat után enyhén mosogatószeres vízzel kitisztítani, így a zsíros ételfoltoknak esélyük sincs megtelepedni. Ha ez mégis megtörténne, forralj fel benne egy pohár vizet (a nagyobb hatás kedvéért citromleves vizet), amely fellazítja a rászáradt szennyeződéseket. Ezt követően gyerekjáték megbirkózni velük.

9. Ha naponta főzöl, enyhe fertőtlenítőszerrel törölgesd le a gáztűzhelyt, a munkalapot és a csempe igénybe vett részeit. Ha súrolásra kerülne a sor, a hagyományos súrolószerek mellett természetes megoldásként kipróbálhatod a sima konyhasót.

10. Fokozott igénybevétel esetén a konyhát illik naponta, de legalább kétnaponta felsöpörni (illetve felporszívózni) és felmosni.

11. Ha ételmaradékot is tárolsz a szemétkosárban, mindenképpen ürítsd ki naponta!

Néhány tipp a napi takarításhoz:

• A legfontosabb tisztítószerek és takarítóeszközök mindig legyenek kézközelben! Például univerzális tisztítószer vagy felmosószett lehetőség szerint legyen külön a konyhában és külön a fürdőszobában is.

• Ha van néhány fölösleges perced, használd ki, és csinálj meg valamit a fenti listából!

• A család többi tagját is igyekezz rászoktatni, hogy hagyjanak rendet maguk után!

Heti takarítás: 2-4 óra hetente egy kijelölt napon


Heti takarításkor tulajdonképpen a napi rutint bővíted ki néhány fontos munkafolyamattal. Mindig a belső szobákból haladj kifelé, a végére maradjon a konyha, az előszoba és a fürdőszoba.

12. Először rakj rendet, majd jöhet a mindenre kiterjedő portörlés. Kezdd a falakkal! A legjobb, ha teleszkópos tollseprűt vagy sztatikus portörlőt használsz, de ezek hiányában egy egyszerű partvis is megteszi. Tisztítsd meg a falakat a rárakódott portól, szedd le a sarkokban megbúvó pókhálót, valamint porold le a képeket, csillárokat, lámpaburákat!

13. Ezt követően száraz, majd nedves ronggyal törölgesd le a bútorokat (a fürdőszobai és konyhai bútorokról se feledkezz meg!), a fűtőtesteket, a műszaki berendezéseket, valamint a dísztárgyakat!

Tuti beosztás, hogy a házimunkából ne legyen rémálom

14. A portörlés után jöhet a fényesítés. Bútoraidat rendszeresen kezeld ápolószerrel, ez védelmet nyújt, és egyben ragyogást kölcsönöz nekik. A fém-, üveg- és kristálytárgyakat kitűnően tisztíthatod só és ecet keverékével.

15. Kéthetente húzd át az ágyneműt, de ügyelj arra, hogy még a porszívózás előtt.

16. A kisebb szőnyegeket vidd ki a teraszra, erkélyre, és ott porszívózd ki. A nagyobb szőnyegeket igyekezz legalább felhajtani, hogy ne maradjon alattuk por. Néha nem árt a hátoldalukat is kiporszívózni. Valamint ne hagyd ki a kárpitozott bútorok felületét és a díszpárnákat sem!

17. Mosd fel a padlót, és alkalmanként kezeld ápolószerrel is!

18. A fürdőszobában dörzsöld át a kádat, a zuhanyzót, a mosdót és a WC-t intenzívebb tisztítószerrel!

19. Portalanítsd és rakd rendbe a kozmetikai szereket is!

20. Mosd el a szappantartót, a fogmosó poharat és a fogkefetartót, valamint tisztítsd meg a tükröket!

21. Cseréld le a kéztörlőket és a törölközőket, valamint a konyhában a konyharuhákat!

22. A hűtőszekrényt havonta szükséges kitisztítani, lehetőleg akkor, amikor viszonylag kevés ételt tárolsz benne. Ehhez használhatsz sima mosogatószeres, esetleg szódabikarbónás vizet. Viszont a jégréteg kaparásához soha ne használj kést, mert megsértheted a felületet!

Nagytakarítás: 3-4 havonta

 

Lehetőség szerint egy egész hétvégét szánj rá, de ne ess neki őrült módjára, hanem előtte tervezd meg, melyik napra milyen munkák jutnak! Ha úgy érzed, eleged van, engedélyezz magadnak egy kis lazítást, például kapcsold be a tévét, vagy mozdulj ki otthonról. Ha a fent tárgyalt munkákra megfelelő gyakorisággal sort kerítesz, a nagytakarítás sem lesz rémálom.

Tuti beosztás, hogy a házimunkából ne legyen rémálom23. Könnyebb dolgod lesz, ha még a nagytakarítás előtt szép rendet varázsolsz a szekrények belsejében, illetve túlesel a szükséges szortírozáson. Szabadulj meg mindentől, amire régóta nem volt szükséged! Használható holmit, legyen az ruha vagy játék, soha ne dobj ki, hanem keríts neki új gazdát. Például add oda ismerőseidnek, vagy ajánld fel egy alapítványnak!

24. A portörlés során lehetőség szerint minden bútort el kell mozdítani, hogy alattuk és mögöttük is kitakaríthass.

25. A szekrények és fiókok belsejét is át kell törölni tisztítószeres vízzel, majd jó alaposan ki kell őket szellőztetni!

26. Minden dísztárgyat, amely eddig nem látott vizet, most legalább finoman törölgess le nedves ruhával, beleértve a könyveket is. Ne felejtsd el megtisztogatni a kilincseket és a villanykapcsolókat sem!

27. A fürdőszobában és a konyhában a teljes csempefelületet alaposan dörzsöld át! A vízkő eltüntetéséhez használj vízkőoldót vagy ecetet! Akkor válik be igazán, ha sokáig hagyod hatni a felületen, akár egy egész éjszakán át.

28. Nagytakarításkor természetesen sort kell kerítened az ablakok és az ajtók tisztítására. Az ablaktisztítás első fázisa a száraz portörlés, második a vizes ruhával történő gyors átmosás, amely leviszi a piszok nagyját, végül pedig az ablakmosó folyadék használatával történő fényezés. Sokan a jól bevált újságpapírra, míg mások a papírtörlőre vagy a szarvasbőrre esküsznek.

29. Az ablakpárkányokat, ablak- és ajtókereteket se hagyd ki! Tisztításukhoz használj súrolóport, vagy ha a természetesebb megoldásokat kedveled, héjában főtt burgonya levét.

30. Ha már benne vagy a nagytakarításban, érdemes kimosni a fürdőszobaszőnyegeket, a lábtörlőket, valamint a függönyöket is. A függöny esetében akkor jársz el helyesen, ha sokáig áztatod sima vízben, nyomkodással tisztítod, majd óvatosan kicsavarva, még nedves állapotban visszaakasztod a helyére.

31. A konyhaszekrényekben cserélj papírt, valamint zsíroldó készítménnyel súrold át a sütőt!

32. Kellemes frissesség költözik otthonodba, ha a porszívózás mellett kitisztítod a padlószőnyegeket is. Ehhez kölcsönözhetsz takarítógépet, mely tényleg alapos munkát végez, ugyanakkor saját kezűleg is szép eredményt érhetsz el, ha erre kitalált szőnyegtisztító folyadékot használsz! Egy kis ecetes víz segítségével pedig felélénkítheted a szőnyegek és a bútorkárpitok színét. Arra figyelj, hogy utána nem árt öblítős vízzel is áttörölni őket.

Villámtakarítás: szükség esetén


Tuti beosztás, hogy a házimunkából ne legyen rémálom
Váratlan vendég érkezik, és a lakás romokban hever? Ilyen esetben megengedett, hogy egy picit csaljunk!

33. A felesleges dolgokat pakold el a szekrénybe, vagy szórd bele egy dobozba, és vidd egy eldugott helyiségbe, ahova amúgy sem invitálnád vendégedet.

34. Törölgesd le a szem előtt lévő felületeket, porszívózz fel, illetve mosd fel a padlót.

35. Vess egy gyors pillantást a fürdőszobára is! Akárcsak a napi rutinnál, töröld át a mosdót, a WC-t és a csapokat.

36. Ne feledkezz el az alapos szellőztetésről sem, majd illóolaj segítségével varázsolj kellemes illatot otthonodba!

Mielőtt ész nélkül nekiesnél...

• Válaszd ki a számodra legmegfelelőbb időpontot, és igyekezz be is tartani! Ha a takarítás egyszer kimarad, még nem katasztrófa, többhetes koszt azonban nem leányálom eltüntetni.

• Alapvető igazság: minden munka könnyebb, ha van segítséged! Bízd a gyerekre a porszívózást, illetve a saját szobája kitakarítását! Add ki a párodnak, hogy tolja arrébb a bútorokat, vagy porolja le a felső polcokat! Kérd meg a barátnődet, hogy segítsen az ablakpucolásban, cserébe kap egy kávét, a jövő hétvégén pedig nála kezdetek.

• Tervezd meg, mit mikor csinálsz! Ha szükséges, írj listát. Meglátod, ha kialakítottad saját takarítási szokásaidat, hétről hétre könnyebben és gyorsabban megy majd a munka.

 

 

Kapcsolódó hozzászólások
Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás
Teret adunk a kreativitásnak Facebook lájkok száma5

Teret adunk a kreativitásnak

Siemens beépíthető készülékek lenyűgöző funkciókkal

Kapcsolódó tartalmaink

Nyereményjáték Alveola

Alveola

Megnyerheted az Alveola ajándékát, a 3 db Cuisinart mini robotgépek egyikét!

Játszom

Címlapon

Legjobbak

Folttisztítás húsvéti lakomák után

Folttisztítás húsvéti lakomák után

Vége a húsvéti ünnepeknek, asztalt bontott a rokonság,...
Facebook lájkok száma
Illatos fűszerkertek

Illatos fűszerkertek

Akár egy cserépben, akár egy falon megtermelhetjük a...
Facebook lájkok száma
A 10 éves hárfaművész

A 10 éves hárfaművész

Alisa Sadikova még csak 10 éves, de elképesztő...
Facebook lájkok száma
Balesetben meghalt Károly herceg sógora

Balesetben meghalt Károly herceg sógora

A 62 éves férfi olyan súlyos sérüléseket szenvedett,...
Facebook lájkok száma
„Ha mozdulok, egész vagyok”

„Ha mozdulok, egész vagyok”

Szabad tánc, terápia és mozgásmeditációs módszer...
Facebook lájkok száma
Fergeteges fotók: macskáikkal táncolnak a gazdik

Fergeteges fotók: macskáikkal táncolnak a gazdik

A cicák állítólag maguk kérik, hogy táncoljon velük a...
Facebook lájkok száma
13+1 ötlet kerti zuhanyzóra

13+1 ötlet kerti zuhanyzóra

Ugyan még nem a legjobb az idő, de álmodozni és...
Facebook lájkok száma
Ami a kulisszák mögött van: őrült sztárallűrök

Ami a kulisszák mögött van: őrült sztárallűrök

Adele öltözőjében mindig lennie kell ciginek, de tilos...
Facebook lájkok száma
Út a semmibe – lenyűgöző képek

Út a semmibe - lenyűgöző képek

Az Atlanti út 8 hídból áll. A Romsdal-félszigetet köti...
Facebook lájkok száma
Családi titkairól vallott Várkonyi Andrea

Családi titkairól vallott Várkonyi Andrea

A Tények műsorvezetője eredetileg orvosnak készült, ám...
Facebook lájkok száma Hozzászólások száma2

Legtöbbet megosztott cikkek

10 szuper Facebook-oldal anyukáknak

10 szuper Facebook-oldal anyukáknak

Íme, a mi kedvenceink!
Facebook lájkok száma427 Hozzászólások száma2
Itt a nők átlagosan 10 gyereket szülnek

Itt a nők átlagosan 10 gyereket szülnek

Négyszázan voltak, ma 42 ezren vannak. Magyarországon...
Facebook lájkok száma209 Hozzászólások száma4
A jóganadrág váltja le a farmert

A jóganadrág váltja le a farmert

Az amerikai tinik szerint a farmer már nem menő.
Facebook lájkok száma198
Bámulatos fotók: legóból építette meg a Jégvarázs palotáját az apuka

Bámulatos fotók: legóból építette meg a Jégvarázs palotáját az apuka

Hivatalos játékkészlet lehet a kreatív apuka...
Facebook lájkok száma106
Együk vagy ne együk? 10 tévhit az étkezésben

10 tévhit az étkezésben

Ehetünk-e tojást, vagy inkább korlátozzuk a...
Facebook lájkok száma101
Oreo torta

Oreo torta

Te is imádod az Oreo kekszet? Képzelj el egy egész...
Facebook lájkok száma95
3 recept avokádóval

Avokádó

Most akkor zöldség vagy gyümölcs? A végeredmény, úgy...
Facebook lájkok száma94
Futtatók markában – magyar prostituáltak Zürichben

Futtatók markában – magyar prostituáltak Zürichben

A többség kényszer hatására válik prostituálttá
Facebook lájkok száma60

© 2014 NLC - Nők lapja café. sanoma média budapest zrt. Minden jog fenntartva | impresszum | médiaajánlat | közönségszolgálat | felhasználási feltételek | adatvédelem