Otthon

9 bámulatos őszi dekoráció a lakásba

A természet ebben az időszakban mutatja leggyönyörűbb arcát. Ezek a filléres, pillanatok alatt elkészíthető dekorációs ötletek is mind az őszi természet gazdagságáról árulkodnak.

Ilyenkor ősszel érdemes nyitott szemmel járni erdőt-mezőt, hiszen a természet tárháza ekkor gazdag csak igazán. Az őszi bőség sokféle dekorációs alapanyagot tartogat számunkra: aranybarna, bordó, élénksárga, narancs, zöld vagy éppen vörös színekben pompázó faleveleket, különféle formájú, fajtájú és színű terméseket, terményeket és pompázatos virágokat, melyek mind-mind otthonunk méltó díszítőivé válhatnak. Csak egy kis fantáziára van szükség, és máris pazar színkavalkádot varázsolhatunk lakásunk falai közé.

Vendégcsalogató ajtódíszek

Az őszi dekorálást kezdjük mindjárt a bejárati ajtónál. A dísztengeri vagy színes csövű kukorica rendkívül mutatós kelléke az őszi díszítésnek, és az ajtóra akasztva is remekül mutat.

Őszi dekor

 

Egy-két apróbb fenyőtobozt is erősíthetünk a kukoricacsuhéhoz, és már kész is az őszi ajtódísz. Bátran gyűjtögessünk a természet sokféle kincseiből. Nagyon jól mutatnak az ajtón a száraz virágból és száraz falevelekből készített csokrok. Hobbiboltokban kapható aprócska dísztökökkel még izgalmasabbá tehetjük az összeállítást.

Tökös variációk

Tök egyszerű asztaldísz

Válogassunk össze különféle formájú, méretű és változatos színű dísztököket, és helyezzük el őket egy egyszerű vesszőből font kosárkában, tálkában. Az egymás hegyére-hátára pakolt, üde színű tököcskék mutatós, mégis természetes asztali dísszé válnak.

Őszi dekor

 

A kert se maradjon ki!

Vitathatatlan, hogy az őszi kertnek nincs párja. A tarka lombok és az őszi virágok meleg árnyalatai gazdag színpompát eredményeznek. Ezt a varázslatos színorgiát tovább fokozhatjuk az udvaron, teraszon elhelyezett üde dekorációval. Csupán egy vesszőfonatos kosárkára és néhány dísztökre van szükségünk. A tököcskékkel megrakott tálat a kertből szedett színes virágokkal, krizantémmal, dáliával vagy éppen a változatos színű őszirózsával tehetjük még vonzóbbá.

Őszi dekor

Ártalmatlan rágcsáló

Remek kis családi program lehet a hétvégi barangolás, hát még ha a begyűjtögetett zsákmányt fel is tudjuk használni. Különösen kisgyermekes családoknál lehet nagy sikere a tökből készített kisegérnek, pláne, ha már az alapanyagok gyűjtögetésébe is be tudjuk vonni őket. Az erdőben talált makknak, amely az egérke fülét adja, és az apróbb magvaknak, bogyóknak, amelyekből a szemek készülnek, most nagy hasznát vehetjük. Bajusznak kendert vagy szálaira szétbontott madzagot használjunk, amelyet egy kis, U alakban meghajlított dróttal rögzíthetünk a tökhöz. Az egérke mintájára egyéb állatfigurákat is készíthetünk egy jól megtermett tökből.

Őszi dekor

Gyorsan és egyszerűen

Ha végképp semmi nem jut eszünkbe, akkor íme egy pofonegyszerű ötlet. A hétköznapokban a mindenféle limlom tárolására használatos, négy részre osztott fonott tálcát vagy kosárkát töltsük meg dísztökkel, díszalmával vagy bármilyen őszi terméssel. Egyszerűsége ellenére az asztal közepére állítva mutatós díszévé válhat otthonunknak.

Őszi dekor

 

Termések, gyümölcsök, levelek

Gyertya kukoricaruhában

Egyedi dekorációt kapunk, ha átlátszó üvegpohárba helyezett gyertyát lemorzsolt kukoricaszemekkel rakunk körbe. Egy magas üvegpohárba cseppentsünk egy kevéske viaszt, ezzel rögzítsük a gyertyát, majd óvatosan öntsük köré a kukoricaszemeket. Ha az üvegbe kerülő kompozíciót nem találjuk elég változatosnak, a gyertyatartók köré szórt őszi termésekkel, dióval, mogyoróval vagy mandulával dobhatjuk fel.

Őszi dekor

Gyümölcstál a kert terméseiből

A vadszőlő káprázatos színű leveleit vétek lenne egyszerűen csak úgy összegereblyézni. Gyűjtsük inkább össze, és használjuk például a konyhai asztal díszeként: a vadszőlő sárgából bordóba hajló leveleinek meleg és barátságos tónusa meghitté teheti a hangulatot. Még néhány csipkebogyószár, alma, dió, és máris készen van ez a szép asztali dekoráció.

Őszi dekor

 

A nappali dísze

Helyezzünk egy formás Hokkaidó-tököt egy alacsony peremű, átlátszó üvegtálkába. Rendezgessünk el körülötte szárított gyümölcskarikákat, rafiával átkötözött fahéjrudacskákat. Feldobhatjuk a kompozíciót, ha egy-két szem ragyogó, piros-narancssárga színű zsidócseresznyét is elhelyezünk a tálkában.

Őszi dekor


Fűszeres hangulatban

A fűszereket nemcsak ételízesítésre használhatjuk, hanem kiváló asztali dekorációt is készíthetünk belőlük. Egy illatgyertya mellé rendezzünk el néhány szem csillagánizst, szárított gyümölcskarikákat. Bolondítsuk meg az egészet a gyertya köré rendezett füstölőkkel.

Őszi dekor

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top