Otthon

Tovább élünk, ha kertészkedünk?

Kertet gondozni némelyeknek munka, másoknak hobbi és élvezet. Egy biztos: a friss levegőn mozogni, és alkotni, nevelni valamit, nemcsak testünkre, de lelkünkre is kitűnő hatással lehet!

Mindennapi életünket áthatja a stressz, a feszültség, amely elől szinte mindenki békét és menedéket keres. Nyugodt oázis lehet számunkra a kert, ahol a nagy rohanás után végre kikapcsolódhatunk. A hely, ahol két kezünk munkájának valós értéke van, ahol a természettel összhangban mi irányítjuk az eseményeket. Egy kis sziget, melynek komoly hatása van testünkre és lelkünkre egyaránt. Növényeink pedig meghálálják a mindennapos gondoskodást! Szakemberek segítségével összegyűjtöttük, miért is érdemes sok-sok órát tölteni aktívan a földi paradicsomban, vagyis a kertben.

Tovább élünk, ha kertészkedünk?


Igazi kikapcsolódás

A kert a legalkalmasabb hely a lazításra, igazi örömforrás – állítja dr. Belső Nóra pszichiáter. – Hiszen minden embernek természetes igénye az alkotás. A kert tervezéséhez ráadásul nem kell különösebb iskolai végzettség, mindenki bátran hagyatkozhat egyéni ízlésére és ösztöneire. Kialakíthatja magának azt a helyet, ahol igazán jól érzi magát. Már a tervezés során megmutathatja és kiélheti kreativitását. Az emberek nagyon szeretnek kertészkedni, hiszen nem kellenek hozzá hatalmas összegek, mégis megmutathatják, mire képesek. Szabad alkotás, melynek végeztével mindennap gyönyörködhetünk munkánk gyümölcsében. Mindez remekül karbantartja a lelket!

Jobb, mint egy edzőterem

A kerti munka megmozgatja az ember minden kis porcikáját, és megnyújtja minden izmát. Nincs még egy olyan edzőterem, ahol ilyen hatékonyan átmozgatnának minket, ráadásul a friss levegőn és teljesen ingyen! Felgyorsítja a vérkeringést, aktívan tartja a légzőrendszert, ezért ha valóban napi rendszerességgel járunk a kertbe munkálkodni, megvéd a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásától. Ráadásul, ha nem a déli napon gyomláljuk ki kedvenc rózsabokrainkat, a nap sugaraiból még akár elegendő mennyiségű D-vitaminhoz is juthatunk, ami elengedhetetlen csontjaink egészségesen tartásához!

A zöld nyugalom

A legtöbb ember akkor érzi igazán jól magát, ha növényekkel, virágokkal van körülvéve. A változatos színek és illatok, a zöld, amely a természetben körülölel, mindenkire nyugtató hatással lehet. Amerikai és ausztrál orvosok kutatták a kertészkedés és az egészség összefüggését. Eszerint nemcsak magának a kertészkedésnek, hanem már magának a kertben eltöltött időnek is óriási gyógyító hatása lehet. Sőt kísérleteik során arra a következtetésre jutottak, hogy a természet látványa már egy fotón vagy festményen is észrevehető egészségügyi javulást idéz elő egy-egy betegnél. Ha pedig valaki abban a szerencsés helyzetben van, hogy lehetősége van a saját kertjébe vagy akár egy parkba kimenni, akkor sokkal gyorsabban gyógyul fel egy betegségből, csökken a vérnyomása, és oldódik benne a feszültség!

Az ember és a négy elem

Tovább élünk, ha kertészkedünk?A világ négy alkotóeleme a föld, a levegő, a tűz és a víz. A négy elem együttesen formálja azt, amit úgy nevezünk: mindennapi létezés – mondja Odrobina Márta kineziológus. – Egy testileg és lelkileg kiegyensúlyozott embernek, még akkor is, ha városban él, a betonrengetegben, szüksége van mind a négy elemre. Ezért ha nem akarunk megbetegedni, mindent meg kell tennünk, hogy kapcsolatba kerüljünk az elemekkel. Erre az egyik legjobb lehetőség a kertészkedés. Hiszen a növények szeretete egyet jelent a föld tiszteletével. Megtanuljuk tisztelni a természetet, amely magában hordozza az újjászületést, a növekedést, megtanít megbecsülni az élet kezdetét és az elmúlást. Segít abban, hogy mi magunk megértsük – és gyerekeinknek is megtanítsuk –, hogy a föld és a kert rengeteg gondoskodást és odafigyelést jelent, de többszörösen meghálálja a befektetett munkát. Hiszen a virágok és a gyümölcsök rengeteg izgatott várakozást és örömöt jelentenek mindenkinek!”

A növények aurája

A növényeknek ugyanúgy rezgésük és aurájuk van, mint az embernek. Éppen ezért annak sem kell elkeserednie, akinek csak egy kis erkélye van, néhány balkonládával! A kertészkedés gyógyító ereje akkor is kifejti pozitív hatását, ha a konyhaablakban, cserépben nevelünk snidlinget, petrezselymet vagy koktélparadicsomot.” Szakemberek azt is megfigyelték, hogy sokkal erősebb a gyógyhatásuk azoknak a gyógyfüveknek, melyeket mi magunk nevelgetünk otthon. Hiszen a teremtés öröme visszahat a lelkiállapotunkra.

 

Mindenkinek kell egy hobbi!

Kineziológusként sokszor tapasztalom, hogy a depresszió, a pánikbetegség, az asztmatikus jelenségek mögött az igazi életöröm hiánya húzódik meg. Kezeléseim során gyakran kiderül, mindez azért is alakul ki, mert nincs olyan hobbi a hozzám fordulók életében, ami semmi más »hasznot« nem hajt, »csak« örömüket lelik benne. Sokan azt hiszik, hogy csak akkor van joguk a természet adta boldogságot élvezni, ha már nyugdíjba mentek. Pedig állíthatom, nem szabad az utolsó pillanatig várni, mert minden napból csak egy van, és az élet kereke nem fordítható vissza, viszont a kertészkedéssel vagy bármilyen más hobbival menete kicsit lelassítható!” – mondja Odrobina Márta.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top