Otthon

6 dekoratív mozaik

Őrizgetsz olyan csorbult kávéscsészét, amelyet nincs szíved kidobni? Nem tudod, mit kezdj a nagymamától örökölt, repedt porcelánnal? Nekünk van egy ötletünk! Bármilyen szerencsétlenül járt kerámiából patinás mozaikmintákat készíthetsz.
1. Házszámosdi

A készen kapható mozaikdarabkákat szilikonos ragasztóval egyenként ragasszuk fel a porcelántáblára. Száradás után keverjük csomómentesre a fugázóanyagot, és a tejfölsűrűségű pépet fapálcikával vagy spaklival simítsuk a hézagokba. 10-15 perc száradás után letörölhetjük a felesleget egy vizes szivaccsal. Mintegy fél óra elteltével fényesre tisztíthatjuk a mozaikokat egy kis ecetes vízzel.

Tipp: ezzel a technikával gyárthatunk „jelzőtáblákat” is a háló-, a fürdő- vagy a gyerekszoba ajtajára.

Katt a képekre a nagyobb méretért!

Katt a képekre a nagyobb méretért!

2. Mozaikgolyók

Mi is készíthetünk mozaikot, ha a kiválasztott porcelán- vagy kerámiatárgyat egy vászonruhába tekerjük, és kalapáccsal összetörjük. A hasonló nagyságú darabokat ragasszuk a hungarocellgömbökre, és fugázzuk ki a hézagokat. Dekorkavicsokat is használhatunk hozzá.

Tipp:
fugaszínezővel bármilyen árnyalatúra varázsolhatjuk a mozaikok között a gömböket.

Mozaik

3. Kancsó a falon

Ha a porcelánkészletből egy-egy darab elreped vagy eltörik, nem kell feltétlenül kidobnunk. Egy mély képkeretbe töltsünk az előírtnál sűrűbbre kevert fugázóanyagot, majd még mielőtt megszilárdulna, nyomjuk bele a sérült tányér, a félbetört csésze vagy kancsó darabjait.

Tipp:
a kompozíciót mi a konyha vagy az étkező falára javasoljuk.

Mozaik

4. Mécsesek

Egy egyszerű, átlátszó mécsestartóból is különleges darabot készíthetünk. A hobbiboltokban kapható színes, repesztett üvegmozaik lapjait törjük tetszés szerinti alakra, majd ragasszuk őket a mécsestartóra. Végül az 1. pontban leírt módon fugázzuk ki a köztük lévő hézagokat.

Tipp: fugázás helyett használhatunk szilikonos (száradás után átlátszó) ragasztót is a lapocskák közé, a hatás így sem marad el.

Mozaik

5. Székből asztal

A 70-es években volt nagy divat a pilleszék. Szedjük elő a garázsból, és alakítsuk át lerakóasztallá. Vegyük le a tetejét, fordítsuk meg, és töltsük meg a peremig sárgára festett fugázóanyaggal. Mielőtt megszilárdulna, nyomjunk a közepére egy színes kerámiatányért. A körülötte lévő részeket csíkos mozaikdarabkákkal töltsük ki.

Tipp:
az eredeti tetőt fordítva rögzítsük szilikonos ragasztóval a szék tölcsérszerű felső részére.

Mozaik

6. Tarka tálca

A szürkés horganyzott lemezből készült tálcán jól érvényesülnek a sokszínű mozaikdarabkák. Ha kör alapra ragasztunk, kívülről kezdjük, és a középpont felé haladjunk.

Tipp: a megmaradt mozaikokkal díszíthetjük egy kancsó fülét is.

Mozaik



Kellékek


törött kerámia- és porcelándarabkák
készen kapható mozaik
ovális porcelántábla (házszámnak)
fémkancsó
tálca
fugázóanyag
hungarocellgömb
képkeret
F. BS szilikonos ragasztó
műanyag ülőke („pilleszék”)
kalapács, fapálcika vagy spakli
mécsesüveg

Mozaik



Mozaikrekordok

• A legrégebbi fennmaradt mozaikemlék Mezopotámiából származik, és egy geometriai mintákkal teli oszlopon található. Ma Berlinben tekinthető meg a Pergamon Múzeumban.

• Egy albán művész, Saimir Strati rajong az őrült mozaikokért. Több mint ötszázezer szögből rakta ki Leonardo da Vinci arcképét, amivel beírta nevét a Guinness-rekordok könyvébe. A férfi parafa dugókból is készített már közel száz négyzetméteres képet.

• A legfinomabb magyar mozaikot 12 125 darab csokikockából rakták ki állami gondozott gyerekek 2007-ben. A nyertes mű a Macskafogóból ismert Grabowski egeret ábrázolta.

• Kaliforniában van egy óriási szoborpark, ahol mindent mozaikdarabok díszítenek. A Queen Califia’s Magical Circle Gardenbe látogatók megcsodálhatnak például egy 125 méteres mozaikkígyót és egy mozaiklabirintust is.

Tipp: Kattints a képekre a nagyobb méretért!

6 dekoratív mozaikCikkünk az Otthon magazin 2009. augusztusi számából közölt részletet.

Ízelítő a tartalomból:

• A parti túra kellékei
• 6 ötlet mezei virágokhoz
• Mindentudó Família Kft.
• Nappali papírból, műanyagból és rattanból készült bútorokkal
• Virágzuhatag
• Határvonalak

Extra tipp: még több lakberendezési tippet, ötletet találsz a megújult Otthon magazin honlapján: www.otthon.hu »

Forrás: Otthon magazin

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top