Otthon

Anyja lettem egy kisoroszlánnak

Anikó hetek óta a lakásában nevelgeti, babusgatja Nalát, a törött lábú, bájos kisoroszlánt. A két és fél hónapos vadóc hamarosan visszatér a falkába, az övéi közé. A búcsú fájdalmas lesz mindkettőjük számára.

Nala, az állatok királya

A kifejlett oroszlán marmagassága száz centiméter, súlya százhúsz és kétszáz kiló között van. Az állatok királyaként emlegetett nagymacska a trópusi Afrikában a szavannákon él, de Indiában is megtalálható. A nőstény gyakran társaságban vadászik, az elejtett zsákmányból először mindig a hím oroszlán eszik.

Több tucat iskolásbusz parkol a nyíregyházi vadaspark bejárata előtt. Odabent zsiráfok ügetnek a tágas kifutóban, fókák ugrálnak a medencében, a mókás majmok akrobatamutatvánnyal szórakoztatják a látogatókat. A park túlsó sarkában hatalmas hím oroszlán ásítozik, megvillantva tépőfogát. Mellette két kifejlett nőstény lustálkodik. Hiába, a gyerekek csak a kisoroszlánról, Naláról áradoznak. Akit a tévében láttak, aki olyan aranyos és szelíd, mint egy plüsscica.

 

„Azonnal megharapott”

A szigorúságáról ismert Herlicska Anikó műszakvezetőként dolgozik a vadasparkban. Ugyanitt lakik kedvesével, Józsival és az öreg puli kutyával, Mankával. Mint mondja, dolgozott már madarakkal, majmokkal, pingvinekkel, jegesmedvével, orrszarvúval is. Azonban az igazi kihívás a törött lábú kisoroszlán gondozása: Nala alaposan felforgatta a család életét.

Nala reggel hétkor ébred, rögtön az ablakhoz üget, és ágaskodva jelzi, hogy éhes. Naponta négyszer eszik, a fél csirkemellet rögtön bevágja, de élvezettel ropogtatja a far-hátat, a nyakat is. Utána jöhet a játék!

„Azt hittem, rosszul hallok, mikor a vadaspark igazgatója megkérdezte, vállalnám-e a törött lábú kisoroszlán gondozását. Persze hogy igent mondtam – meséli ellágyulva Anikó. – Amikor először ölbe vettem a vadul prüszkölő kis szőrgombócot, azonnal megharapott, aztán jól megkarmolt, ezért nem is erőltettem a barátkozást. A műtét után kába volt, nyugodtan babusgathattam, rögtön feltámadt bennem az anyai érzés. Miután magához tért, hagytam, hadd tegye meg ő az első lépéseket felém. Mára összebarátkoztunk, mindenhová követ, szót fogad, engem tekint az anyjának.”

Elszakadt a cérna a pulinál

Anyja lettem egy kisoroszlánnakNala abban a pillanatban cáfol rá a jó hírére. Az oroszlánkölyök vadul belemélyeszti tűhegyes tejfogát Manka szépen nyírt, zsinóros bundájába, a pulinál pedig elszakad a cérna. Dühös morgással ugatja, ordítja a megszeppent kisoroszlán fülébe, mit csináljon.

Hogy mit szól a jövevényhez a puli? Utálja, mint a bűnt. Hiába incselkedik a kisoroszlán, soha nem játszik vele, átnéz rajta, igyekszik tudomást sem venni róla. Ami nem mindig sikerül. Ugyanis esténként az oroszlán a dzsungelben csak néhány órát alszik, aztán vadászni indul. Nala is pontosan így tesz. Amikor Anikó és Józsi hajnalok hajnalán dühös acsarkodásra ébred, tudja: a kis vadóc már megint megcibálta az alvó Mankát. Hát ezért sem lettek még jó barátok. Volt rá példa, hogy Manka az ágyon aludt, amikor felmászott mellé az oroszlánkölyök. Tizenöt percet töltöttek egymás mellett békében, végül a puli felébredve megpillantotta maga mellett Nalát, és felháborodva leugrott az ágyról. Nem is értette, hogy történhetett ilyen méltánytalanság vele. Ugyanakkor, ha valamiért nem hallja az oroszlán szöszmötölését, rögtön a keresésére indul, és csak akkor nyugszik meg, ha megtalálta.

Vissza kell térnie a falkába

„Nala március közepén Kiara, a fiatal nőstény és Elek, a hatalmas hím oroszlán nászából született. A nőstény korábban Algyőn, egy cukrász családi házában nevelkedett, pár éve onnan került a nyíregyházi vadasparkba. Elképzelhető, hogy a tapasztalatlan anya a lábánál fogva cipelte a kölykét, vagy véletlenül ráfeküdt, ezért tört el a hátsó lába. Ha a vadonban történik mindez, esélye sem lett volna a túlélésre.”

A kisoroszlán egyelőre még Anikóékkal élhet, kiszedték lábából a varratokat. Még nem sejti, hogy hamarosan eljön a szomorú búcsú ideje: vissza kell térnie a falkába. A visszaszoktatás fokozatosan történik majd, így nem okoz törést a kis állat lelkében.

„Nala ma még olyan szelíd és kedves, mint egy kiscica, simogatása, ragaszkodása életre szóló élményt jelent. Biztos megvisel majd engem a szakítás, de soha, egy percre sem szabad elfelejteni, hogy ő mégiscsak egy vadállat, akinek az övéi között van a helye.”

Fotó: Nyíregyházi Állatpark – www.sostozoo.hu »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top