Otthon

Lakberendezés a feng shui 5 eleme szerint

A több ezer éves kínai asztrológia a körülöttünk lévő világot öt elemre osztja: fára, tűzre, földre, fémre és vízre. Rendezd be ezek alapján otthonod!

A több ezer éves kínai asztrológia a körülöttünk lévő világot öt elemre osztja: fára, tűzre, földre, fémre és vízre. Mivel nemcsak a környezetünk, de a személyiségünk is ebbe a rendszerbe sorolható, egy kis odafigyeléssel könnyen közelíthető a külső világunk a belső igényeinkhez.

A feng shui szakértői úgy tartják, ha szeretnénk, hogy a lakókörnyezetünk kiegyensúlyozott legyen, akkor ügyelnünk kell az elemek harmonikus arányára. Az egyoldalúság ugyanis megzavarja a jó közérzethez és egészséghez szükséges egyensúlyt. Természetesen az, hogy milyen elemek, energiák hatnak kedvezően egy térben, a helyiség céljától és jellegétől is függ.

Például egy hálószobának mindig nyugalmat kellene sugároznia. Ezt nem így gondoltam fiatalabb éveimben, úgyhogy minden falát vérvörösre festettem. Nekem akkor tűzenergiára volt szükségem, amiről a vörös szín árnyalatain túl akár világítótestekkel, napfénnyel, gyertyával, kandallóval is gondoskodhattam volna. De nagyszerűen szolgálják ezt a célt a gyapjútakarók, tollpaplanok, szőrmehuzatok, bőrfotelek is. Ezek ugyanis mind erősítik környezetünkben és bennünk a tűz elemet.

Lakberendezés a feng shui 5 eleme szerint

El ne égj!

Ennek a jegynek a szülöttei többnyire átlagon felüli vezetői készséggel rendelkeznek, határozott, magabiztos személyiségek. Szeretik és tudják is irányítani az embereket. Kreatívak, kaland- és társaságszeretők. Igénylik, hogy állandóan történjen velük valami. Az érzelmeiket és ambícióikat azonban meg kell tanulniuk időnként féken tartani, mert mások szemében türelmetlennek és érzéketlennek tűnnek.

Ebben segíthet, ha fém elemekkel veszik körbe magukat. Ezek lehetnek akár valós fémtárgyak is: acéledények és szerszámok, réz-, bronz-, ezüstszobrok vagy kőből, márványból, kristályból készült alkotások. Színekben a szürke, fehér és pasztellárnyalatok. A fém emberekről egyébként azt tartják, hogy merevek és eltökéltek. Hajlíthatatlanok, szilárdak, és meghatározó számukra a siker. Nem tántorodnak el a kisebb kudarcoktól, sőt tűzön-vízen keresztülviszik az elhatározásaikat. Sajnos emiatt elég rugalmatlanok, és nem szeretnek segítséget kérni sem.

Hagyományosan természetes

Lakberendezés a feng shui 5 eleme szerintAhogy a fém jegyűek a fémhez, a föld eleműek a földszínekhez vonzódnak. Otthonukba többnyire sárga és barna burkolatokat választanak. Logikus gondolkodású, racionális, praktikus emberek, akik óvatosak, és többnyire csak azt hiszik el, amit látnak. Megbízhatóak, megfontoltak, konzervatívak, akik a helyzetet többnyire reálisan ítélik meg. Otthonukat az áttekinthetőség jellemzi. Szeretik a lapos tetőket, derékszögű alaprajzokat, alacsony szekrényeket, padokat.

A fa eleműek is „saját” anyagukat használják előszeretettel. Egy fa barátomnál például a padló parafa, a székek, szekrények rattan, nád, bambusz és különféle ázsiai könnyűfából készültek. Jól érzi magát a természetben, így az otthona is tele van növényekkel. E jegy szülöttei tettre kész, céltudatos, szívós emberek. Széles az érdeklődési körük, nagyon együttműködőek, és szeretik a változatosságot.

Elönt az érzelem

Arra érdemes odafigyelnünk, hogy ha a tér túl racionálisan van berendezve, elnyeli az érzelmeket, amit a víz jelképez. Tulajdonsága, hogy a legkisebb ellenállás irányába folyik, ezért mondják az ilyen jegyű emberekre, hogy simulékonyak, rugalmasak és változékonyak. Intuíciós és kommunikációs képességük jó, így nagyszerűen tudnak másokat befolyásolni. Otthonukban vonzódnak a szabálytalan formákhoz, a nagy üvegfelületekhez, szeretik az akváriumokat, vitrineket, a selyem- és szaténanyagokat, a hullámvonalas mintákat és a kék árnyalatait.

Tiszta archetípusok természetesen nincsenek. Alapvető jellegzetességek, karakter- és személyiségvonások vannak, amelyek megnyilvánulnak életünk minden területén. Már csak rajtunk múlik, hogyan teremtünk belőlük otthont magunk köré.

Soma

 

Lakberendezés a feng shui 5 eleme szerint Cikkünk az Otthon magazin 2009. júliusi számából közölt részletet.

Ízelítő a tartalomból:

• A legszebb zuhanyzók
• Hogyan építsünk kerti tavat?
• 20 dekorációs ötlet, ami a párodnak is tetszik
• Vigyázat, tiszta festék
• Ó, te csodás bazsarózsa
• Ha a férfi lakberendez
• Szevasz, terasz!

Extra tipp: még több lakberendezési tippet, ötletet találsz a megújult Otthon magazin honlapján: www.otthon.hu »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top