Otthon

25 okos tipp gyerekszobába

A gondos szülő igyekszik minél otthonosabbá varázsolni csemetéje felségterületét, hogy az apró talpú igazán jól érezze magát saját kis kuckójában. Na igen, de milyen legyen az a kuckó?

A lakberendezési magazinok tökéletesen megtervezett mesevilágokat tárnak elénk, de nem is akármilyen áron. Gyakran gondot okoz továbbá a kialakításnál a helyszűke, főleg, ha netán több gyerkőc osztozik egy szobácskán. Tehát a dolog nem olyan egyszerű, azonban némi kreativitással igenis megoldható. Ehhez gyűjtöttünk pénztárcakímélő, helytakarékos és praktikus ötleteket.

 

1. Kezdjük az elején. Vajon milyen az ideális helyiség gyerekszobának? Semmiképpen sem egy sötét lyuk. Ha nem tudsz dönteni, hogy két helyiség közül melyik legyen a gyerekszoba, válaszd a napfényesebbet!

Shakery (Bababoo)
Shakery (Bababoo)

 

2. Fontos továbbá, hogy a szobácska lehetőleg a lakás nyugodt területén legyen, hogy a gyerkőcnek ne kelljen reggelente edénycsörömpölésre vagy a mosógép zajára ébrednie.

3. Szintén elkerülhető a túl korai ébredés, ha az ablakokat reluxa védi, vagy olyan sötétítőfüggöny, amely egyáltalán nem engedi át a fényt. Ez a délutáni alvásnál is jó szolgálatot tesz.

Trofast sorozat (IKEA)
Trofast-sorozat (IKEA)

 

4. Emellett a kuckó legyen jól szellőztethető és megfelelően fűthető. Amire figyelj, hogy az ágyat a fűtőtesttől és az ablaktól is legalább egy méter távolságra kell elhelyezni, hogy se a hőség, se a huzat ne zavarja az apróság álmát.

5. A kicsik legszívesebben a földön játszanak, és mint tudjuk, a szorgosan mosó anyukákra fittyet hányva imádnak csúszni-mászni, ezért fontos szempont, hogy milyen legyen a padlóburkolat. Nos, semmiképpen sem hideg kő. A padlószőnyeg, bár melegebb, de nehezen tisztítható, ráadásul az atkák kedvenc lakóhelye. Válassz inkább jó minőségű laminált vagy kész parkettát! Barátságos hangulatot áraszt, könnyen tisztítható, strapabíró. A „forgalmas helyekre” – mint a játéktér, az ágy és az asztal környéke – pedig tegyél csúszásgátlóval ellátott darabszőnyeget.

Szőnyegek (Dioné)
Szőnyegek (Dioné)

 

6. Ha már itt tartunk, mi kerüljön a falra? A kisördögök néha akaratuk ellenére is mindent megtesznek azért, hogy megrövidítsék a frissen festett falak élettartamát. Gondolj csak a tökéletes barlangrajzutánzatokra vagy a maszatos kis praclinyomokra. A könnyebb tisztíthatóság érdekében válassz diszperzit falfestéket vagy lemosható tapétát!

7. Ha te is léptél már legódarabra a nappaliban, biztosan örömmel vennéd, ha az aknamező a gyerekszoba határain belülre korlátozódna. Na igen, de a katonáknak meg a monumentális kockaépítményeknek bizony hely kell. Ezért mindig legyen a gyerekszoba közepén megfelelő szabad játéktér! Ez egyszerűen úgy oldható meg, ha a bútorok a falak mentén kapnak helyet. De mi van, ha még így is helyszűkében vagyunk?

Modern Home (Bababoo)
Modern Home (Bababoo)

 

8. Klasszikus megoldás a galéria, mely megkétszerezi a teret. Általában felül kap helyet az ágy, alul pedig kényelmesen elfér az íróasztal vagy más bútorok, esetleg a játéktér. A csúszdával, kötéllel, bordásfallal, tornaszivaccsal kombinált emeletes ágy valószínűleg minden gyerek álma, ráadásul kitűnően kielégíti a kicsik mozgásigényét.

9. Ha nem elég nagy a belmagasság a galériához, válaszd a dobogót! A faszerkezetű építményen jól elférnek a különböző bútorok, alóla pedig kihúzható az ágy.

10. Gyakran azért kevés a hely, mert több gyerek osztozik egy szobán. A testvérek általában 10–11 éves korig szívesebben laknak együtt, ezt követően azonban előnyösebb a külön szoba, már ha van rá lehetőség. Ha nincs, akkor egy kicsit csalni kell. Dönthetünk úgy, hogy felhúzunk egy könnyűszerkezetes falat a szoba közepén, azonban egy polcrendszer, egy térbe állított szekrény, esetleg egy paraván is megteszi. A lényeg, hogy mindegyik gyerkőcnek legyen egyéni élettere, amelyet igazán a magáénak érezhet. Na de mit kerüljön a saját élettérbe?

Testvéreknek, emeletes ággyal (Baby Express)
Testvéreknek, emeletes ággyal (Baby Express)

11. Természetesen bútorok, amelyeknek illik lépést tartaniuk a gyerek fejlődésével, növekedési ütemével, de sajnos a legtöbb szülő nem engedheti meg magának, hogy kétévente lecserélje őket. Viszont az íróasztal és a szék mindenképpen legyen állítható magasságú, így sok éven át kiszolgálja a gyereket, ráadásul lehetővé teszi, hogy helyesen tudjon ülni.

12. Az íróasztallal egyébként nem kell várni az első osztályig, akár már óvodáskorban is beszerezhető, csökkentve ezzel az iskolakezdés amúgy sem csekély költségeit. Hiszen az íróasztal a rajzoláshoz, a festéshez, a gyurmázáshoz is jól jön, a tanulás megkezdésével pedig nélkülözhetetlenné válik.

Shakery (Bababoo)
Shakery (Bababoo)

 

13. Szintén hasznos egy apró kihúzható kanapé vagy egy kényelmes fotel, ahová nappal olyan jó odakucorodni. Ennek hiányában marad a csemetének az ágy, melyet ágytakaróval, kényelmes párnákkal varázsolhatsz komfortossá. Az ágynemű természetesen kerüljön nappal az ágyneműtartóba.

14. Fontos, hogy a bútorok ne legyenek hatalmas méretűek! Egy falat betöltő sokajtós szekrény onnan lentről nézve, az apró talpú szemszögéből igazán félelmetesnek, nyomasztónak hat.

15. A kicsik szeretnek játék közben rendezkedni, ezért örömmel veszik, ha egy-két bútordarab az ő méretükben készül, hogy azt kedvükre tologathassák. Legyen az egy műanyag szék, egy kis asztalka, egy apró puff vagy akár egy babzsák fotel.

Babzsák fotel (Blup)
Babzsák fotel (Blup)

16. Mi a helyzet a régi bútorokkal? Ha eddig azt gondoltad, ezek nem éppen ideálisak gyerekszobába, tévedtél. Ragadj ecsetet, és varázsold őket újjá! Fesd át a szekrényajtókat, fiókokat, polcokat. Modern hatású, ha egy-egy fiók vagy fakk különböző színt kap. Arra figyelj, hogy kizárólag olyan festékkel dolgozz, mely nem tartalmaz veszélyes anyagokat! Erről a termék leírásában találsz információt. A festés nagy előnye, hogy az eddig különböző stílusú bútordarabok is passzolnak majd egymáshoz.

17. Na de hol „lakjanak” az évek során felgyülemlett játékok? A polcokat, szekrényeket mindig rögzítsük stabilan a falhoz – és egymáshoz is –, nehogy a kis ember véletlenül magára rántsa őket! És ha már a biztonságnál tartunk, míg az apróság nem tölti be a tízéves kort, érdemes a bútorokat élvédővel ellátni, így megelőzhető a komolyabb sérülés.

18. A nyitott polcok előnye a zárt szekrénnyel szemben, hogy a csemete látja is kedvenc holmijait, a vizuális inger pedig játékra ösztönzi.

 

Small World (Baby Express)
Small World (Baby Express)

19. A legfontosabb játékok mindig alulra kerüljenek, hogy a gyerek könnyen elérje őket!

20. A tapasztalatok azt mutatják, hogy egy gyerekszobában nem lehet elég rakodóhely, ezért jó szolgálatot tesznek a különböző ládák, tárolódobozok és kosarak. Segítségükkel pillanatok alatt rendet varázsolhatunk, elég csak beleszórni egybe a szanaszét heverő játékokat. Ez általában a legkisebbeknek is könnyen megy, így már egészen korán megtanulnak rendet tenni maguk körül. Ráadásul a dobozok egymásra pakolhatók, tehát helytakarékosak is. A boltokban rengeteg stílusos tárolóalkalmatosságra bukkanhatsz, ugyanakkor magad is könnyen készíthetsz mutatós darabokat: strapabíró kartondobozt (például banánosdobozt) vonj be valami klassz csomagolópapírral!

21. A kuckó képét jelentősen meghatározzák a színek és a dekoráció. Gyerekszobáról lévén szó, nem szabad félni a színektől, de lehetőleg a túl intenzív, ingerlő árnyalatok helyett válassz egy barátságos és vidám pasztellt, például a zöldet, a narancsot vagy a halványsárgát!

22. Ami fontos, hogy a falak, a bútorok, a sötétítők, az ágytakaró, esetleg a bútorszövetek színei harmonizáljanak egymással! Stílusos, ha ugyanaz az anyag visszaköszön a különböző textíliákon. Például a csíkos vagy a kockás minta igazán modern hatású, és jópofa is.

Estrella ifjúsági szoba (Baby Express)
Estrella ifjúsági szoba (Baby Express)

 

23. A falra tehetünk keretezett képeket, de még jobb, ha a dekoráció a kis ember saját munkájának gyümölcse. Egy parafa táblával vagy a szoba falára erősített, mágnesezhető fémsínnel mindenki számára nyilvánvalóvá válik, hogy a szoba lakója igazi kis művész.

24. A gyerekek szeretik a változatosságot, és ezt életkoruk előrehaladtával meg is követelik. Azonban, mint már szóba került, ritkán van lehetőség a szoba egész berendezését lecserélni, de nem is kell. A falak átfestése, a textíliák és a dekoráció lecserélése egészen új arculatot varázsol a szobának.

Gulliver ágy (IKEA)
Gulliver ágy (IKEA)

 

25. Végül pedig: az apró ember korának megfelelően és ésszerű keretek között vonjuk be őt is kuckójának megtervezésébe, elvégre mégiscsak az ő birodalmáról van szó, amelyet így igazán a sajátjának érez majd.

Üzletlista
• Bababoo – 1091 Budapest, Ipar utca 2/b (Gizella ház)
Honlap: www.bababutor.com »

• IKEA – 1148 Budapest, Örs vezér tere; 2040 Budaörs, bevásárlóközpont, Sport utca 2–4.
Honlap: www.ikea.hu »

• Baby Express – 1036 Budapest, Lajos u. 74–76.
Honlap: www.babyexpress.hu »

• Blup – 1066 Budapest, Dessewffy u. 41.
Honlap: www.blup.hu »

• Dioné – 2045 Törökbálint, Tópark u. 1/A, 1. em., Maxcity Lakberendezési Áruház, Haba
Honlap: www.dione.hu »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top