Otthon

Költözés A-tól Z-ig – tippek, trükkök, fortélyok

Hurcolkodni fárasztó és macerás. Ha segítséget kérünk a pakoláshoz, nagyon körültekintően kell választanunk, nehogy több legyen a bosszúság a költöztetőkkel, mint nélkülük.

Kell segítség?

Az első és legfontosabb teendő eldönteni, szükségünk van-e segítségre. Ez attól függ, van-e megfelelő járművünk a szállításhoz, és elegen vagyunk-e a családban a pakoláshoz. Ha bármelyik kérdésre nem a válasz, akkor először érdemes a barátokat, ismerősöket megkérdezni. Ők valószínűleg nem lesznek profik, kevés tapasztalatukat azonban kompenzálhatja a lelkesedés, az odafigyelés, és az, hogy ingyen dolgoznak. Szintén takarékos megoldás lehet, ha a költöztetőcégre csak a nagyobb bútorok áthordását bízzuk, minden mást magunk cipelünk.

Költözés A-tól Z-ig - tippek, trükkök, fortélyok

 

Válogassunk a cégek között!

Ha profit hívunk, több szakcéget keressünk meg, és kérjünk mindegyiktől árajánlatot. Interneten a www.szallitok.hu vagy a www.koltozteto-cegek.hu címen több tucat költöztető díjait lehet összehasonlítani. A kirívóan alacsony árakat kezeljük fenntartással!


Figyeljünk a biztosításra!

Egyes cégek „csak” szállítmánybiztosítást kötnek, magyarul a biztosítás csak a teherautóra pakolástól a lerakodásig szól, pedig a legtöbb kár nem akkor, hanem az épületen belüli mozgatás és szerelés közben keletkezik. A legjobb olyan céget választani, amely biztosítást köt az összes járművére, a teljes személyzetre, még a szerződéses alvállalkozókra is.

Mitől függ az ár?

• Milyen járműre, hány munkásra van szükség?

• Mekkora a távolság a két helyszín között?

• Mennyi és mekkora bútort, dobozt kell szállítani?

• Befér-e minden az ajtón?

• Emeletről vagy emeletre kell-e költöztetni, és van-e lift?

• Mennyire kényesek a szállítandó tárgyak?


Az extra csomagolás nagyon drága

Az extra csomagolóanyagok – például szellőző légfólia, a bútorokhoz használt költöztető papírpaplan, vállfatartós ruhásszekrény-doboz vagy a poharak, tányérok, borosüvegek szállításához használatos speciális tartó – rendkívül hasznosak, de a csomagolási asszisztenciával együtt akár meg is duplázhatják a költöztetési díjat!

Fontos! Előfordulhat, hogy az általunk készített dobozt a munkások belerakják egy másik dobozba, ilyenkor kérdezzünk rá nyomban, az benne van-e az árban, különben kellemetlen meglepetés érhet minket fizetésnél.

Csomagolás olcsón

Dobozokat könnyű beszerezni a helyi zöldségestől, a háztartási vagy műszaki boltokból. Sokat spórolhatunk azzal is, ha a speciális csomagolóanyagok helyett újságpapírba, illetve textíliába (pulóverekbe, törölközőkbe) bugyoláljuk a törékeny holmikat.

Tipp: a dobozok ne legyenek túl nagyok – ha nehezebbek 10–15 kilónál, nem könnyű mozgatni őket.

A pénzt, ékszert, egyéb értékeket érdemes rokonokra bízni a költözés előtt, és csak akkor hazavinni, ha már nem átjáróház a lakás.

Átlagárak költözésnél

Költözés A-tól Z-ig - tippek, trükkök, fortélyokVidéken 30 kilométeres körzetig óradíjjal szokás számolni. Ezenfelül már a kilométerdíjakkal kell a kalkulációkat végeznünk.
Még városon belül is kerülhet a költözés 15 ezer, de akár 150 ezer forintba is, attól függ, mekkora az átköltöztetendő lakás, illetve annak tartalma. Példák:

• Lakótelepi garzon: 15 000–25 000 forint.
• Nappali + 1 vagy 2 szoba: 25 000–55 000 forint.
• Nappali + 3 vagy 4 szoba: 55 000–150 000 forint.

Extrák:

• Pianínó költöztetése: 10 000 forint.
• Zongora: 18 000 forint.
• Dobozok, csomagolóanyagok, egyéb: 10 000–50 000 forint.

Mindent írásban!

Az előzetes árajánlatot mindig írásban kérjük! Megeshet, hogy papírral a zsebünkben is többe fog kerülni a költözés, mint amire az elején számítottunk, de legalább a különbségek nem lesznek irreálisak, például nem kérnek 100 ezer forint helyett 300 ezret. Nyomtatott bizonyítékkal a kezünkben nagyobb az esélyünk a vita kedvező lezárására. Ha nem sikerül megegyezni, érdemes békéltetőtestületekhez fordulni, ott szakemberek segítenek közös nevezőre jutni, és maximum 3 hónap alatt lezárnak egy ügyet. Végső esetben lehet bírósághoz fordulni, ám ott többéves procedúrára is számíthatunk.

Tipp: mielőtt elmennek a költöztetők, ellenőrizzünk mindent, nem hiányzik-e – vagy nem sérült-e – valami.

Az ideális költöző a költöztetők szemével

• Mindent előre összecsomagol, a költöztetés idején már nem pakol, nem töröl port, csak irányítja a munkásokat.

• A bútorajtókat leragasztja, a dobozokat lezárja.

• Figyelmezteti a költöztetőt a széteső, nehezen szállítható tárgyakra.

• Megtervezi, milyen sorrendben érdemes szállítani a bútorokat, hogy a nehezebbek azonnal a helyükre kerülhessenek az új otthonban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top