nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Kutya a lakásban – miért ne?

Nagyon vágysz egy kutyusra, de kertes ház híján bizonytalan vagy? Lakásban is lehet tartani, csak néhány dologra kell figyelned. Elmondjuk, mire!
NLCafé
f Ajánlom

Szóljunk a szomszédnak

Kutya csak úgy tartható társasházban, ha az nem zavarja a lakóközösség nyugalmát. Ha kutyával költözünk valahová, ezt nem árt a leendő szomszédoknak előre jelezni. Tegyünk ugyanígy kiskutya vásárlása előtt is. A gesztustól megenyhülhetnek a kutyatartást esetlegesen ellenző lakótársak. Az viszont minden esetben a gazdi feladata, hogy a kis kedvence hátrahagyott nyomait eltakarítsa a közös használatú helyiségekben – például a lépcsőházban.

Nagyon szigorú vélemények szerint nem szabadna lakásban kutyát tartani – az nem jó a gazdinak, a kutyusnak meg végképp. Kislakásban élő tulajdonosok szerint viszont szeretettel, odafigyeléssel és törődéssel teljessé tehető a városi kutyák élete is.

Sokkal többen szeretik a kutyákat, mint ahányan kertes házban élnek. Ebből következik, hogy sokan tartanak messze nem ideális helyen, olykor szűk lakásokban kutyust. Egyes négylábúakat a gazdik szinte családtagként kezelnek, és az ilyen szerető környezetben még egy panellakásban is lehet jó sora a kutyának. Persze a komfortérzet kialakulásához néhány szabályt be kell tartania az eb tulajdonosának, akinek kötelessége kutyáját is megtanítani bizonyos viselkedési formákra.

Milyen fajtát válasszunk?

Dr. Budik Edit állatorvos szerint kölyökkutya vásárlásakor, illetve a fajta kiválasztásakor mindenképpen érdemes figyelembe vennünk lakásunk adottságait, elsősorban méretét. Bizonyos nagy testű (pl. kuvasz, komondor, husky, kaukázusi stb.), illetve nagy mozgásigényű (pl. terrier, vizsla, labrador, spániel stb.) fajták egyáltalán nem valók a négy fal közé. „A bezártságot és a helyhiányt ezek a fajok meglehetősen rosszul viselik – állítja a szakember. – Mivel a kutyák intelligensek, ezért bármilyen körülményhez képesek alkalmazkodni. A gazdi józanságán múlik, mennyire használja ki saját kutyája türelmét, fegyelmét. Találkoztam már olyan lakásban tartott, elhízott vizslával, amely addig nyüszített a kanapé közepén, amíg gazdája be nem takarta a saját a pokrócával… Nem helyeslem az ilyen jellegű félrenevelést, a vizsla nem ilyen környezetbe való. Több fajtát viszont kimondottan ajánlok a városi ebtartóknak: a teljesség igénye nélkül ilyen a bolognese, a spitz, a havanese, a buldog és a chihuahua.

Kutya a lakásban - miért ne?Dr. Budik Edit szerint ezeknek a kistestű állatoknak is naponta többszöri egészségügyi sétára van szükségük. „Tévedésben él, aki azt hiszi, hogy napi két sétával el lehet intézni a szobakutyusok folyó ügyeit! Az állat, amelynek nem biztosítanak többszöri sétát, ösztönösen kevesebbet iszik, és jó eséllyel lesz veseköve. Ennek következtében pedig komoly fájdalmai és rövidebb élete.”


Az állatorvos tanácsai

• A szobatisztaság eléréséig a kutyát naponta legalább ötször sétáltassuk.

• Fontos, hogy minél kevesebbet legyen egyedül a lakásban. Ha csak néhány órára is magára hagyjuk az állatot, tegyünk a tálkájába szárazeleséget és vizet, így megelőzhetjük a szomszédokat bosszantó nyüszítést.

• Mindig legyen saját játéka. A tetszetős gumicsirkénél sokkal jobb egy fadarab, amelyet rághat.

• Télen szétmarhatja a só a kutyák tappancsát, ezért olykor kenjük be zsíros krémmel.

• A szoros együttélés fokozott fertőzésveszéllyel jár. A kötelező oltások mellett a kutyát háromhavonta féreghajtózzuk!

Kutyával is lehetséges a tisztaság!

Sokan azért ódzkodnak az ebtartástól, mert a kutya túlságosan nagy koszt csinál a lakásban. Krebs Zsuzsa lakberendező szerint a szerető gazdik négylábú társukkal is megtalálják a tisztaság útját-módját.

Nagyon fontos, hogy a kutyusnak állandó vacka legyen a lakásban – hangsúlyozza a szakember. – Fekvőhelyére terítsünk természetes anyagú pokrócot, amelyet rendszeresen kimosunk. A konyhában az etető- és itatótálkája körüli felület lehetőleg legyen mosható, használhatunk praktikus alátéteket is. Tisztaság szempontjából a legnagyobb problémát a kutyák által kívülről behordott kosz jelenti. Volt olyan megrendelőm, aki éppen emiatt lakása átalakításakor külön zuhanyzót építtetett törpeuszkárja számára. Halkan jegyzem meg, hogy erre a célra éppen ilyen jól megfelel egy lavór is. Sáros időben le kell öblíteni a kutyák tappancsát, máris kevesebb a gond! Jó, ha a kutyatulajdonos minél kevesebb helyiségben használ szőnyeget, hiszen nagyon ragad rá a kutyaszőr. Magam a könnyen tisztítható burkolatot szoktam ajánlani azzal, hogy parketta választása esetén feltétlenül fektessenek alá hangszigetelő fóliát. A kutyák körme ugyanis erősen kopog a fán, ami panelházakban bizony megkeserítheti az egy emelettel lejjebb lakó életét. Gondolnunk kell arra is, hogy a kutyus tiltásunk ellenére is felmászhat a kanapéra vagy a fotelre. Ezért célszerű az ülőalkalmatosságokat eleve mosható huzattal vásárolni, esetleg pokróccal letakarni.”

Kutya a lakásban - miért ne?

 

A lakberendező tanácsai

• Kutyás lakásokhoz vásároljunk nagy teljesítményű porszívót.

• Ne vegyünk bőrbútort, mert néhány hét alatt összekarmolja az állat.

• Ne válasszunk laza szövésű textíliát kutyás takarónak.

• Szereljünk fel póráztartó fogast.

Tipp: Szereted az állatokat? Még több cikket találsz róluk itt! »

 

Megosztás Facebookon