Otthon

11 tipp a tengerparti hangulathoz a lakásban

A tengerparti vakáció hangulatát könnyedén otthonunkba csempészhetjük néhány színes kagylóhéj, csigaház és egy-két jól megválasztott kiegészítő segítségével.

A tengerparti nyaralások felejthetetlen élményként élnek emlékezetünkben, a parton szedett kagylóhéjakat, csigaházakat, sünök és tengericsillagok vázait szívesen őrizgetjük egy ideig. A nyaralás során nagy gonddal összeválogatott emlékeinkből azonban idővel a fiók alján lapuló vicik-vacakok válhatnak, ám az alábbi ötletek segítségével különlegesen látványos és maradandó szobadísz válhat belőlük.

 

Ezeket a színeket használd, ha tengerparti hangulatot szeretnél teremteni a lakásban:
fehér, kék, homok, sárga.

Formák tengerparti élményhez:

halak, delfinek, tengericsillag, kagyló, csigák, sirály, világítótorony, mentőöv, matrózsapka, vitorlás hajó, csikóhal.

Saját kezűleg készített dekorációk

1. Virágcserép csigadíszekkel

Válasszunk ki egy agyagcserepet, és óvatosan fúrjunk két lyukat a cserép oldalán. Türkizkék festékkel fessük le a külső oldalát, és hagyjuk megszáradni. Fűzzünk a lyukakba egy rafiaszalagot, arra pedig fűzzünk fel csigát, kagylót (persze előtte ezeket is óvatosan fúrjuk ki) vagy bármilyen tengeri herkentyűt, és kössük meg a szalagot. Önmagában is mutatós dekoráció, de nyugodtan ültethetsz bele növénykét is.
Kellékek: agyagkaspó, fúró, rafia, csigák, kagylók.

 

2. Kagylóból van a kerítés

Ki gondolná, hogy a vízparton talált „kincsek” kerítésünk ékévé is válhatnak? A kagylókon ejtsünk egy-egy apró lyukat, fűzzünk mindegyikbe egy vékonyabb madzagot, végül kötözzük fel őket egy vastagabb kötélre, amelyet aztán a kerítés lécei között futtathatunk végig.
Kellékek: vastagabb és vékonyabb madzag, fúró, kagylók.


3. Csigák üvegben

Válasszunk ki egy nagyobb átmérőjű, különleges alakú üvegvázát, majd töltsük fel az összegyűjtött csigaházakkal, kagylóhéjakkal, esetleg fadarabokkal. A nagyobb méretű darabok itt jobban érvényesülnek.
Kellékek: üveg, csigák, kagylók.

4. Festett kavicshalak

Gyűjtsünk össze néhány darab laposabb kavicsot, és fehér akrilfestékkel fessük be az egyik oldalukat. Száradás után nekiállhatunk a dekorálásnak, a mintáknak csak fantáziánk és ügyességünk szabhat határt. A kavicshalacskákat helyezzük egy fehér tálba, vagy keressünk nekik helyet a fürdőszobapolcon.
Kellékek: kavicsok, akrilfesték, ecsetek.

5. Festett üvegvázák

A megunt üvegedények, -vázák felületét tengericsikókkal, halacskákkal tehetjük mozgalmassá. Bárki belefoghat a színes játékba. A mintákat kontúrfestékkel rajzoljuk meg, majd száradás után fessük le a kontúrok közötti területet színes üvegfestékkel.
Kellékek: üveg, üvegfesték, ecsetek.


6. Virágcserép tengeri herkentyűkkel

A tenger kékje és a partot borító kagylók, csigák köszönnek vissza ebből a dekoratív cserépből. A tengeri herkentyűkkel megpakolt kaspóval egy cseppnyi mediterrán hangulatot csempészhetünk a kertünkbe vagy az ablakpárkányra. A cserép száját kétujjnyi szélesen kenjük be átlátszó ragasztóval, és nyomkodjunk bele kisebb csigákat, kagylókat. A földes részt szintén borítsuk be velük.
Kellékek: agyagkaspó, ragasztó, csigák, kagylók.

 

7. Kavicstál mécsesekkel

Vegyünk egy lapos kerámia alátétet (pl. virágcserép alá valót), majd keverjünk gipszporból közepes adag, tejfölsűrűségű masszát, és öntsük az alátétbe. Hagyjuk egy kicsit szikkadni. Válogassunk össze egy maréknyi különböző nagyságú és formájú kavicsot, valamint szerezzünk be kék színű teamécseseket. Mielőtt a gipsz teljesen megkötne, a dekoráció elemeit egymás után nyomkodjuk a lágy anyagba. Igyekezzünk gyorsan dolgozni, mert a gipsz elég hamar megszilárdul. A mécseseknek csak a helyét nyomjuk bele a masszába, hogy mindig cserélni tudjuk majd őket. Ha macerásnak tartjuk a gipsszel való munkát, sima homokkal is helyettesíthetjük a gipszet, csak kevésbé tartós lesz a díszünk.
Kellékek: agyagtál, kavicsok, mécsesek, gipszpor vagy homok.

 

8. Viaszba zárt tengerpart

Néhány maradék gyertya és kagylóhéjak, csigaházak segítségével pillanatok alatt szemkápráztató szobadíszt varázsolhatunk. A kék színű viaszgranulátumot vagy az apró darabokra vágott maradék gyertyát konzervdobozba vagy nejlonzacskóba helyezve olvasszuk fel vízfürdőben. A gyertyaöntéshez használt pohár aljába öntsünk egy kevéske viaszt, és a még lágy viaszba nyomkodjuk bele a dekorációs elemeket, majd a kanóc alsó végét is nyomjuk az olvadt viaszba. Szép lassan öntsük fel viasszal a poharat úgy, hogy ellepje a kagylókat, csigákat, csillagokat. Várjunk, míg megdermed, majd forró víz alá tartva húzzuk ki a pohárból.
Kellékek: viaszgranulátum, kanóc, kagylók, csigák, kiöntőforma.

 

9. Szélcsengő kagylókból

Ha a tengerparti üdülés alkalmával összeszedegetett változatos alakú csigaházakat, apró kagylóhéjakat, kavicsokat szívesen tartjuk szem előtt, akkor készítsünk belőlük kerti szélcsengőt. Az apró díszek ráadásul kellemesen csilingelő hangot adnak. A kagylóhéjak, csigaházak vékonyabb részét lyukasszuk át, fűzzük fel őket egy-egy vastagabb madzagra, és kössük fel őket egy faágra.
Kellékek: kagylók, csigák, fúró, madzag.

 

 

Készen kapható dekorációk

Akkor sem kell csüggednünk, ha tengerparti nyaralás nem áll a hátunk mögött, enélkül is lakásunkba csalogathatjuk a tenger varázslatos világát – a legtöbb dekorációs elemhez már különböző üzletekben is hozzájuthatunk.

10. Tengerparti hangulat a fürdőben

Az igazi strand hangulata költözhet a fürdőszobába a tengericsillagokkal, a tenger kékjét idéző üveggolyókkal/fürdőgolyókkal és a halványkék fürdősóval kombinált dekorációval. Egy-két színben harmonizáló gyertya még elegánsabbá teszi az összképet.

 

11. Kék-fehér fürdőszoba

Talán a fürdőszoba az a helyiség, ahova a legkönnyebb tengerpartot álmodni. Használjunk friss tengeri hangulatot idéző kék és fehér színkombinációt (akár a falakon, akár a kiegészítőket tekintve), a látványt pedig a természetből vett tárgyakkal – uszadék fával, kavicsokkal, kagylókkal, csigaházakkal – tegyük teljessé.

 

+ extra tippek:

• Tölts meg egy csatos befőttesüveget homokkal, és tedd a könyvespolcra!

• Cseréld le a textileket! Húzz kék-fehér (csíkos, mintás) huzatot a díszpárnákra!

• A falakat díszítsd tengerpartot, világítótornyot ábrázoló poszterekkel!

• Egy szép üvegtálat vagy vázát tömj tele kagylókkal, kavicsokkal, és helyezd jól látható helyre!

• Vásárolj hal- vagy delfinmintás bordűrt a fürdőszobába!

• Aggass a zuhanyfüggönyre vékony madzagra felfűzött kagylókat!

• Helyezz el nagyobb kagylókat a könyvespolcon, a mosdókagyló szélén.

• A fából készült képkereteket is feldobhatod néhány kagylóval, csak ragasztózd be a keretet, és óvatosan helyezd el rajta a kiválasztott darabokat.

Ajánló:
Tenger.lap.hu »
Kreatív.lap.hu »
Üvegfestés.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top