Otthon

A legjobb zöldkütyük

Elektromos áram nélkül is lehet élni, ráadásul ez ma már nem feltétlenül jelent spártai körülményeket. Használd ki okosan a természet erejét! Összeszedtünk pár hasznos kütyüt, hogy ne legyél többé a 220-hoz kötve.

Tekerj a fényért!

Az elemlámpákban mindig pont akkor merül le az elem, amikor a legnagyobb szükségünk volna rá, de mostantól ez nem lehet probléma. A dinamós rendszerű zseblámpákat, tábori lámpákat csak tekerni kell, így kézi erővel varázsolhatsz fényt a sötétben. Egyetlen perc tekeréssel 1–15 percnyi LED-es világosságot lehet nyerni, többféle fényerősséggel, változó hatótávolsággal.

Dinamós zseblámpa – Decathlon »
Dinamós tábori lámpa »

Világíts a nap fényével!

Kezdődik a kerti bulik, a hosszúra nyúló kiülős esték időszaka, így hát az udvarba és a teraszra is kell valami fényforrás a gyertyák mellé, ha nem akarsz naplemente után vakon botorkálni a terepen. Persze vezetékes árammal is megoldható a világítás, de minek hosszabbítókkal és csatlakozókkal bajlódni, ha egyre jobb napelemes lámpákat is lehet kapni? Működésük egyszerű: napközben begyűjtik a napfényt, ezt elektromos árammá alakítják át, majd a LED-ek a sötétben automatikusan elkezdik kiadni magukból a fényt. Az energiatakarékos Solig lámpákon kapcsoló is van, így ha nem szükséges, nem fognak fölöslegesen világítani. Egyetlen verőfényes nap után akár egész éjszaka is képesek fényt kibocsátani magukból. Mindezek mellett egyébként szépek is: többféle fényfüzér, földbe szúrható pózna, színes gömb és falra szerelhető félgömb közül lehet választani.

Félgömb lámpa – IKEA »
Lámpások »
Színes gömbök »
Füzér »

Geonaute dinamó - Decathlon
Geonaute dinamó – Decathlon
Solig lámpás - Ikea
Solig lámpás – IKEA

Kommunikálj napenergiával

Egy brit felmérés szerint egyre több embernek jelent komoly stresszt és pánikfaktort az a félelem, hogy valamiért egyszer csak nem tudja használni mobiltelefonját. A jelenség még nevet is kapott: ez a nomofóbia (no mobile phobia). Nos, a telefonoknak is tényleg rossz szokásuk, hogy mindig olyankor merülnek le, mikor sehol egy konnektor a környéken.

Nyilvánvaló volt, hogy idővel kifejlesztik a napelemes telefontöltőket, így akár parkban, strandon vagy a préri közepén is újraélesztheted a haldokló telefont. A legtöbb töltő minden nagyobb telefonmárka csatlakozójával kompatibilis, ez az univerzális töltő pedig akár MP3-lejátszót vagy tenyérgépet is tölt, szükség esetén USB-n keresztül is.

Hogy a sötétben se ess kétségbe a lemerült telefon miatt, választhatod a tekerős mobiltöltőt is.
Wind Up Charger »

Napelemes univerzális töltő
Napelemes univerzális töltő
Bigyoshop.hu
Strapya
Strapya


Figyelmes tervezők gondoltak azokra is, akik töltés közben sem hagyják abba a beszélgetést: csak rálógatod a kis cellákat a telefonodra, és cseveghetsz tovább.
Strapya »

Természetesen a mobilkiegészítők sem maradhatnak ki a sorból: már létezik napelemmel működő Bluetooth-headset is, amely feltöltve akár 9 órán keresztül is működik a teljes sötétségben.
Iqua »

Azoknak, akik mindent akarnak

Joggal kérdezhetjük ezek után, hogy mi van, ha több töltenivalód is van? Mi lesz a nagyobb kütyükkel? Hogyan töltsük fel például a laptopot áram nélkül? Nem kell aggódni, erre is kitaláltak már sokféle megoldást, többek között megkezdődött a hordozható naperőművek, vagyis a napelemes táskák és hátizsákok gyártása.

Soular táska
Soular táska

A Soular táskái extrán környezetkímélők, hiszen újrahasznosított PET-palackokból készültek, a napelempaneljeikbe gyűjtött energiát pedig USB-csatlakozóval tölthetjük át a készülékekbe.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top