17 tipp falszínválasztáshoz - mielőtt ecsetet ragadnál

Megosztás
 
Még több megosztás ▾
Ha otthonod színvilága olyannyira unalmassá vált, hogy már-már szürke egérnek érzed magad az élettelen falak között, akkor ideje vödröt és ecsetet ragadni.
Írta: 2009. 05. 22. Otthon rovat 

Felelőtlenség azonban gondolkodás nélkül nekiesni egyik szobának a másik után, mert félő, hogy az eredmény valami félresikerült színkombináció lesz, amelyet aztán még évekig nézegethet a család. Ugyanakkor a fordítottja is igaz: egy jól eltalált színnel szó szerint újjávarázsolhatod a lakóteret. Na igen, de melyik legyen ez a szín? A döntés nem könnyű, hiszen figyelembe kell venned, mi illik hozzád, de azt is, mi illik otthonodhoz. Azt is jó szem előtt tartani, hogy a színek minden esetben érzéseket, hangulatot, életstílust tükröznek, tehát igenis érdemes alaposan megfontolni a dolgot. Tippjeink segítenek a számodra ideális szín kiválasztásában.

17 tipp színválasztáshoz - mielőtt ecsetet ragadnál


1. Ha tanácstalan vagy, első körben nézegess lakberendezési magazinokat, kiadványokat! Lopj ötleteket, ismerkedj különböző színvilágokkal! Próbáld meg elképzelni, hogyan mutatnának otthonodban!

2. Ha megtetszik egy konkrét szín, mindig kérj színmintát a festékboltból! Ezt otthon tedd a fal elé, és próbáld elképzelni, hogyan mutatna. Ez nem könnyű feladat. Érdemes a színt megvizsgálni természetes fényben és mesterséges megvilágításban is.

3. Ne lepődj meg, ha egyik nap még zöldre festenéd a szobát, másnap pedig már a narancson gondolkodsz! Lelkiállapotunktól függően ugyanis különböző színeket részesíthetünk előnyben.

4. Fontos, hogy ne csak az ízlésedre hagyatkozz, hanem a lakótered adottságait is vedd figyelembe! A színekkel formálhatod egy-egy szoba térhatását. Általános szabály, hogy a világos színek a tereket nagyobbnak mutatják, a sötétek pedig kisebbnek. Tehát az aprócska hálófülke esetén nem célszerű a vörös, mert tényleg egy egérlyuk hatását fogja kelteni. De ha az a célod, hogy egy hodályt meghittebbé varázsolj, bátran válaszd például a piros, a narancs, az arany vagy a terrakotta árnyalatait!

5. Az alacsony beltér magasabbnak hat, ha a mennyezetet és a falakat különböző színűre fested. Ilyenkor két egymással harmonizáló színt válassz, és a világosabb kerüljön a mennyezetre! Túl magas helyiség esetén a sötétebb szín kerüljön a mennyezetre, így alacsonyabbnak hat, főleg, ha a két szín erős ellentétben áll egymással.

6. Érdemes figyelembe venni a festésre szoruló helyiség funkcióját is. Például a hálószoba a pihenésre lett kitalálva, ezért ide célszerűbb nyugodt, halvány, semleges színt választani. Ellenben a dolgozószoba, konyha esetében az élettel teli színek mozgalmasságot kölcsönöznek. A fürdőszobában a világos árnyalatok inkább sugallnak tisztaságérzetet, mint a sötétek.

7. A színek még a hőfokérzetünket is befolyásolják. Egész egyszerűen arról van szó, hogy a hideg színekkel kifestett szobában előbb fogunk dideregni, vacogni, míg a meleg színek növelik komfortérzetünket. Ezért a hideg, északi fekvésű helyiségekbe célszerűbb az utóbbiak közül választani, míg a túlságosan napos, déli fekvésű szobákban a hűvös színek kellemesen hatnak.

17 tipp színválasztáshoz - mielőtt ecsetet ragadnál


8. Már a színtervezésnél ügyelj a harmóniára! Mindig vedd alapul a már meglévő bútorzat, padlóburkolat, függöny, ágytakaró színét, hacsak nem akarod ezeket is lecserélni. Ha például a kanapé színét veszed alapul, és ennek valamely más tónusát választod a falakhoz, az már bizonyos harmóniát tükröz. Még néhány színben passzoló kiegészítő, és máris tökéletes az összhang.

9. Ha két színt szeretnél kombinálni egy helyiségben, válassz olyanokat, melyek a színkörön belül közel állnak egymáshoz (például kék-kékeslila vagy narancs-piros), majd ezek különböző tónusait alkalmazd a szoba teljes berendezésében.

10. A fehér önmagában egyhangú lehet, azonban előnye, hogy mindennel harmonizál. Ha egy kis életet szeretnél csempészni a helyiségbe, fesd át a fehér szoba egy vagy két falát erősebb színűre. Igazán különleges hatást kelt!

11. A fehér arra is tökéletes, hogy visszafogja az amúgy erőteljes, elnyomó színeket. Bármilyet is választasz, a mennyezetet érdemes fehérre hagyni, kivéve a meleg, piros tónusú falak esetén. Ezeket ideálisabb halványbézzsel párosítani fehér helyett, hogy megmaradjon a meleg hatás.

12. Ha kevés fény jut a szobába, mindenképpen válassz világos színt! Ellenben a napsütötte helyiség tökéletesen kiadja a sötétebb színek intenzitását is. Viszont sötét szobában szinte minden gondosan kiválasztott sötét szín is feketének hat, valamint összezsugorítja a teret.

13. Ha két szín között nem tudsz dönteni, válaszd a világosabbat! Több fény hatását kelti, és barátságosabb is!

14. Ha megszületett az elképzelés, két lehetőség áll előtted: vagy magad kevered ki a színt, aminek előnye, hogy egészen egyedi tónusokat készíthetsz, vagy pedig készre kevert festéket veszel, mely jóval egyszerűbb, azonban általában drágább. Ha egy konkrét színt szeretnél, mindenképpen válaszd a készre kevert festéket, mivel otthoni keveréssel szinte lehetetlen pont ugyanazt a tónust eltalálni.

15. A legfontosabb szempont, hogy jól érezd magad a kiválasztott szín társaságában. Szokták mondani, az a jó szín, melyhez ösztönösen vonzódunk. Az emberek azonban egészen másként reagálhatnak egy-egy színre. Az élénksárga sokakat energiával tölt fel, míg másokat egyszerűen idegessé, feszültté tesz. Tehát ha többen is használják az adott helyiséget, érdemes megbeszélni a színválasztást.

16. Soha ne csupán a prospektus képei, a barátnőd tanácsa vagy az aktuális színdivat alapján hozz döntést! Mint látod, rengeteg szempontot érdemes figyelembe venni, elengedhetetlen a körültekintő választás. Hiába mutatós egy árnyalat, ha nem illik hozzád, ha nem a te színed. Ne kockáztasd meg, hogy miatta rosszul érezd magad a saját otthonodban!

17. Mindennek ellenére, ha alaposan megfontoltad a dolgot, bátran vágj bele! Ha mégsem azt a hatást kapod, amit vártál, ne keseredj el, hiszen nem egy életre szól! Legfeljebb jövőre (vagy akár még előbb) újra festésre adod a fejed, de már jóval több tapasztalattal a hátad mögött.

Színkalauz – melyik mit közvetít?


17 tipp színválasztáshoz - mielőtt ecsetet ragadnál Fehér: világos és semleges szín, tisztaságot sugall.

Sárga: figyelemfelkeltő, lelkesítő; intenzív árnyalata idegesítő is lehet.

Piros: heves, szinte erőszakos, nyugtalanító, ezért mindenképpen érdemes semleges színnel kombinálni.

Vörös: izgató, serkentő, szenvedélyes hatású.

Bézs: a természetesség érzetét kelti.

Zöld: nyugalmat sugall, élénk színeiben üdítően hat, frissességet közvetít.

Kék: világos árnyalata a vidámság, felüdülés színe, míg sötétebb kivitelben lehangol, hidegséget közvetít.

Lila: nyugtalanító, idegesítő, frusztráló szín.

Barna: szilárdságot, biztonságérzetet, állandóságot, nyugalmat sugall.

Általános igazság továbbá, hogy a halvány pasztellszínek visszafogott eleganciát tükröznek, a világos, barátságos színek jókedvet, optimizmust sugallnak, míg az erős, szembeszökő színek – megfelelő mértékben eltalálva – a vidámság világába kalauzolnak el.

 

Kapcsolódó hozzászólások
Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás
Teret adunk a kreativitásnak Facebook lájkok száma5

Teret adunk a kreativitásnak

Siemens beépíthető készülékek lenyűgöző funkciókkal

Nyereményjáték Orbit

Orbit

Nyerj egy évre elegendő Orbit Bubblemint rágót és egy rágó adagolót!

Játszom

Címlapon

Legjobbak

Megtörtént a VV6 eddigi legdurvább balhéja - videó

Megtörtént a VV6 eddigi legdurvább balhéja

Elszabadultak az indulatok a villában.
Facebook lájkok száma
Levetkőzött Zámbó Krisztián

Levetkőzött Zámbó Krisztián

Nincs olyan, amit meg nem tesz szerelméért az egykori...
Facebook lájkok száma
A cirkuszba és egymásba is szerelmesek

Budapesten az extrém cirkusz!

Az extrém sportokat keveri a cirkusszal a Cirque...
Facebook lájkok száma

Ki tud többet Jézusról?

Jézus Krisztus talán a leghíresebb ember, aki valaha...
Facebook lájkok száma
Sztársportolóval kapták le Rubint Rékát

Sztársportolóval kapták le Rubint Rékát

A fitneszladynek idén is sikerült közel kerülnie a...
Facebook lájkok száma Hozzászólások száma1

Kevesebb lakáshitelt veszünk fel

Az előzmények tekintetében jó hírnek kell...
Facebook lájkok száma
Rolling Stonest is játszik a margitszigeti szökőkút

Mától újra zenél a margitszigeti szökőkút

Az újjáépített és kibővített formájában tavaly nyáron...
Facebook lájkok száma
Gruppenszexre csábították Sebestyén Balázst és nejét

Gruppenszexre csábították Sebestyén Balázsékat

Extrém szexkalandokra próbálta rábeszélni kollégája. A...
Facebook lájkok száma

Sosem látott fordulat a VV6-ban

Két villalakó is védettséget élvez.
Facebook lájkok száma

Szeles, esős húsvét vár ránk

A húsvéti hosszú hétvégén továbbra is változékony lesz...
Facebook lájkok száma

Legtöbbet megosztott cikkek

Így néznek ki a tetovált nyugdíjasok!

Így néznek ki a tetovált nyugdíjasok!

Nemcsak mi öregszünk, hanem a tetoválásaink is, velünk...
Facebook lájkok száma801 Hozzászólások száma17

Ahogyan Gabriel García Márquez a világot látta

Gabriel García Márquez bölcsességeiből válogattunk egy...
Facebook lájkok száma530
Züllött alak, vagy meg nem értett zseni? – Edgar Allan Poe

Züllött alak, vagy meg nem értett zseni? – Edgar Allan Poe

Szenvedélybetegségek, elfuserált szerelmek, botrányos...
Facebook lájkok száma50
Csináld magad: gombaülőke használt cserepekből

Csináld magad: gombaülőke használt cserepekből

A kerti törpék ideje már lejárt, de egy-egy színes...
Facebook lájkok száma47
Lenyűgöző reptéri fotó

Lenyűgöző reptéri fotó

8 órán keresztüli gépfelszállások egyetlen képen.
Facebook lájkok száma46
Csináld magad: tojásfestés körömlakkal

Csináld magad: tojásfestés körömlakkal

Üveggolyó-hatású tojásokat készíthetsz, mindössze 15...
Facebook lájkok száma38
Nem a te hibád, ha fogalmad sincs a nadrágméretedről

Nem a te hibád, ha fogalmad sincs a nadrágméretedről

Végigjártunk néhány próbafülkét. Kíváncsiak voltunk,...
Facebook lájkok száma37 Hozzászólások száma10
Fotó: elképesztően néz ki Angelina Jolie

Fotó: elképesztően néz ki Angelina Jolie

Vannak, akiknek kimondottan jót tettek az évek...
Facebook lájkok száma32

© 2014 NLC - Nők lapja café. sanoma média budapest zrt. Minden jog fenntartva | impresszum | médiaajánlat | közönségszolgálat | felhasználási feltételek | adatvédelem