Otthon

Minikert befőttesüvegben – tippek növénybolondoknak

A kertészkedés szerelmesei üvegházakról és egy vidéki telekről álmodnak. Ha éppen egyik sincs kéznél, akkor néhány kiszuperált pohár és befőttesüveg is megteszi.

Tavasz a befőttesüvegben

Mikrovilág. Csak olyan magokat és hagymás növényeket ültessünk nagyobb befőttesüvegbe – kétliteres üvegnél kisebbel nem is érdemes vesződni –, amelyek nem nőnek 10 cm-nél magasabbra. Piszkos csalás – és áldozat az esztétikum oltárán –, ha nem a kezdetektől nevelgetjük a növényeket, hanem a kertészetben mininövénykéket vásárolunk – miniprimula, miniharangvirág, apró krókusz –, majd a palackban hajót építő mesterek ügyességével el is ültetjük a befőttesüvegben. Pepecselős, vidám móka, amelyhez jól jön néhány fakanál, csipesz és apró „döngölő”. A zárt üvegben nem a föld kiszáradása, hanem ellenkezőleg, túlzott vizesedése és ennek következtében a növények berohadása okozhat gondot. Szóval csak óvatosan a locsolással. Fél- vagy egynapi kabriózást lendületes növekedéssel és virágzással hálál meg befőttesüveg virágosunk.

Virágok az üvegbura alatt

 

Üvegbura

Már nagyanyáink is ismerték a lefelé fordított befőttesüveg trükkjét. Nemcsak tavaszi virágokat hajtathatunk így, hanem fás szárú évelő növényeket is. A rózsa, legyen mini-, vad- vagy tearózsa, illetve a hibiszkusz is örömmel ereszt gyökeret ilyen körülmények között. Fás szárú növényeket akkor gyökereztetünk sikeresen, ha az ág azon részét vágjuk le, amelyik még zöld, levágjuk a levelek 90%-át, és a földet sohasem hagyjuk kiszáradni. Ha a növény megerősödött, új leveleket hozott, levehetjük a burát.

Virágok az üvegbura alatt

Szintén dekorációs ötlet, hogy fejlett növények fölé teszünk üvegburát. Nagyon látványos, amikor „egy tál” növény fölött egy süteményestál üvegteteje díszeleg. Ha szerencsénk van, akkor a lomok között akad régi befőttesüveg, amely mostanra már ereklye, nem pedig tucatáru.

Pohárkészlet maradéka

A legegyszerűbb üvegházat poharakból készíthetjük, viszont az egyszerűség nem megy a minőség rovására. Népszerűek az üvegből készült jácinthajtató vázák, de jó szolgálatot tesz egy régi üvegpohár is. A jácintnál egyetlen dologra kell figyelni: a jácinthagyma soha ne álljon vízben. A virágoztatásához a legideálisabbak azok a poharak, amelyek lefelé szűkülnek, így a hagyma nem ér a pohár aljára, hanem „megakad”. Térre amúgy is szüksége van a gyökérzetnek.

Virágok az üvegbura alatt

Az üvegpohárba tehetünk földet is, amelyben bármilyen hagymás növényt hajtathatunk. A tavaszi virágok törékenysége jól harmonizál az üveggel. A pohár harmadik felhasználási módja, amikor a cserépbe ültetett növény fölé egy poharat teszünk. Az eljárás ugyanaz, mint a befőttesüveggel, azzal a különbséggel, hogy csak kisebb növényeknél használható.

Szép és ehető

A tavaszi zöldülés az ablakpárkányon is előidézhető. A legegyszerűbb, ha fűmagot vetünk egy cserépbe, és sűrűn locsolgatjuk. Később a megerősödött fűszálakat még valamilyen trendi formára is nyírhatjuk. Azonban a szépséget és a praktikumot a legjobban a zsázsa és a metélőhagyma (snidling) képviseli. A magokat elég beleszórni egy cserépnyi földbe, és pár nap múlva már láthatjuk az előbújó hajtásokat. Később a megerősödött növényről szüretelhetünk. A magoknak kellemes és páradús környezetet hozhatunk létre, ha a cserépre egy üvegdarabot teszünk, de természetesen itt is használhatjuk a felfordított befőttesüveget vagy poharat.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top