Otthon

Milyen a jó függöny? Tippek, trükkök, praktikák

Kíváncsi vagy, mire érdemes odafigyelni, ha függönyt vásárolsz? Esetleg különleges megoldásokat keresel? Segítünk!

A lakástextilek meleggé, barátságossá, hangulatossá varázsolják otthonunkat, ezért hát nagyon fontos megtervezni a szín- és mintavilágot, hogy harmóniát és nyugalmat árasszanak magukból. A jól megválasztott függöny a lakás legmeghatározóbb része, de ha rosszul döntünk, sajnos bizony sok mindent tönkre is tehet. Rossz hangulatot áraszthat, és kedvetlenné tehet. Összenyomhatja a tereket, felboríthatja a stílust. A jó függöny feladata, hogy kívülről a belátást megakadályozza, esetleg hogy a lakásban tartsa a meleget. Tompítsa a fényt, és nem utolsósorban díszítse az ablakot, illetve az adott helyiséget. Tehát mielőtt határozunk, sok mindent mérlegre kell tennünk. A hangulatos összhatás érdekében fontos a redők bősége, a szövet mintája, színe, felfüggesztésének és elhúzásának módja. Ráadásul befüggönyözni egy lakást nem olcsó mulatság, és ha már döntöttünk, nem pár hónapra választunk, hiszen nem mindennap cserélünk függönyöket.

 

Mire figyeljünk a vásárlásnál?
100-150%-os redőzéssel kell számolnunk, ezért az ablak szélességének két-két és félszeresét kell megvásárolnunk.

Az átlátszó

Az átlátszó függönyöknek alkalmazkodniuk kell a többi textíliához, a sötétítőfüggönyökhöz, a tapétához, illetve a fal festett színéhez, a szőnyeghez és a bútorszövethez. Ismerünk különféle textúrás, hímzett, nyomott mintás, szövött és bordűrös fényáteresztő függönyöket. A legjobb anyagok a csipke vagy a batiszt. E függönyök formatartók, könnyen moshatók, és legtöbbjük vasalást sem igényel.

Mire figyeljünk a vásárlásnál?
Kiválasztásuknál mindig az anyag hosszirányában kell mérni a függöny magassági méretét. A sötétítőfüggönyöknél minimálisan 50-100%-os redőzéssel kell számolni.

A sötétítő

A fényáteresztőket egészítik ki a sötétítőfüggönyök és a drapériák. Amikor ezeket kiválasztjuk, sokkal körültekintőbben kell eljárnunk, mint az áttetsző függönyök esetében. Ajánlatos a festés vagy tapéta és a már meglévő lakástextilek színvilágához, a bútor stílusához, a helyiség méretéhez, a belmagassághoz igazítani a választást. Ezek anyaga általában szatén, velúr, plüss, selyembrokát és más, hasonlóan jó esésű anyagok. Ezek ráadásul jó hőszigetelők is!


Öltözteti a lakást a függönyA hatáskeltés fortélyai

• Nagyon fontos szempont, hogy antik vagy stílbútorhoz ne válasszunk modern mintájú, struktúrájú függönyt. Éppúgy rombolja az összhatást, ha modern berendezésű térben alkalmazunk túldíszített brokát- vagy bársonyfüggönyöket.

• Az alacsony szobát a mennyezetre erősített függönysín magasítja.

• Szép és célszerű megoldás, ha a függönysínt úgynevezett karnisdrapériával takarjuk. E drapériának számtalan megoldása lehet. Készülhet a sötétítőfüggöny anyagából különféle szabással, berakással vagy húzással. Ez beszeghető sima szaténszalaggal, de rakhatunk a szélére rojtot vagy paszományt.

• Ha későn jövünk rá, hogy túl mintás vagy élénk színű anyagot választottunk, akkor terítsünk egy megnyugtató hatású textilt ülőgarnitúránkra, az ellensúlyozza függönyünk tolakodó színvilágát


Kicsi-nagy? Sötét-világos?

A nagy minták kis felületen, kicsi szobában zavaróak lehetnek. Ide elsősorban semleges vagy apró mintás függönyök kerüljenek. Olyan szobába, ahol kevés a napfény, kellemesebb a világos, meleg árnyalatú textília, de fontos odafigyelni arra, hogy a színek ne legyenek erősek, mert kisebbnek mutatják a teret. A színes függönyök megváltoztatják a külső fény színét.

Variációk

Lehetségesek vegyes megoldások is: az ablakot keretezheti drapéria, de készülhet a függöny közvetlenül az ablakszárnyra is, ezt nevezik vitrázsfüggönynek. De vannak különböző rolós variációk is. A hagyományos függönyözés helyett felszerelhetünk különféle anyagból (bambusz) készült redőnyöket vagy szalagfüggönyöket, ha a modernebb megoldásokat kedveljük. A szalagfüggöny bármilyen ablakra felszerelhető. Semleges hatása miatt más-más funkciójú és stílusú helyiségekben egyaránt alkalmazható.

Különleges megoldások

• A ma divatos tetőtéri beépítéseknél nagy gondot jelent a különleges formájú ablakok függönyözése, dekorálása. Ebben az esetben hatásos, ha az ablak környékét is függönyözzük.

• A rossz arányú ablakok formája, mérete korrigálható a függöny nagyságával, szabásával. Ha széles az ablak, ne díszítsük túl gazdagon, mert túlzsúfoltnak tűnik. A napos helyiséget szűkítsük hideg színekkel, míg az északi fekvésű helyiséget meleg színekkel tegyük kellemesebbé.

• Kicsi helyiségek ablakát világos, apró mintás anyaggal borítsuk. Ha a kilátás szép, az ablakdekoráció legyen visszafogott, ha kevésbé barátságos a látvány, a függöny a szobára összpontosítsa a figyelmet.

Öltözteti a lakást a függöny

Tisztítás

A pamutanyagú függönyök tartóssága rövidebb, mint a szintetikus, főleg a poliészter szálúaké. A felfüggesztésnél fontos, hogy a csipeszek, karikák ne roncsolják a szálakat. Ha géppel mossuk a függönyt, más kelmékkel ne rakjuk össze, mert megtörik, szöszösödik az anyag. A mosást hideg vízzel kezdjük. A hőmérséklet csak 40 °C-os legyen, mert a magasabb hőfok tartós törést okoz. Szintetikus öblítőszert használjunk, a pamuthoz öntsünk keményítőt. A pamutfüggönyöket szárítani és esetenként vasalni kell, a szintetikus függönyöket viszont azonnal a helyükre függeszthetjük.

Függönyt olcsón szépet – fórum » Függöny.lap.hu »
Tetőablak – függöny vagy roló – fórum » Karnis.lap.hu »
Szép függönyt hol? – fórum » Lakástextil.lap.hu »
Függönyökről… – fórum » Szalagfüggöny.lap.hu »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top