Otthon

Bevált praktikák a szép szőnyegért

Rágógumi ragadt a szőnyegbe? Esetleg nyomot hagyott rajta a nehéz bútor? Sebaj, tippjeinkkel újjávarázsolhatod őket!
Tipp: 19 briliáns folttisztítási praktika – szigorúan vegyszermentesen »

A szőnyeg az egyik legfontosabb lakberendezési tárgyunk – otthonunkat öltözteti, melegséget áraszt, hozzájárul a harmóniához. A szőnyegnek sokat kell bírnia, ám ha elkoszolódik, oda az összhatás!
Akár perzsa, akár műanyag, az új szőnyeget egy-két hónapig ne porszívózzuk, várjuk meg, amíg betaposódik, később hetente egyszer bátran takaríthatjuk. A pamutanyagú rongyszőnyegeket a legegyszerűbb kimosni.

A szőnyegek egy idő után az általános használatban is megfakulnak, elkoszolódnak. Úgy kapják vissza eredeti fényüket, ha időnként száraz sóval átkeféljük őket. A megszürkült részektől ne sajnáljuk a sót! Miután alaposan bedörzsöltük és állni is hagytuk, porszívózzuk ki. Ezt követően pedig langyos ecetes vízzel keféljük át alaposan a szőnyeget, mely száradás után ismét üde színű lesz. (Víz-ecet arány: 10:1.)

Tipp: A fehér szőnyeget liszttel vagy színtelen hintőporral tisztíthatjuk. Az egyenletes „belapogatást” követően alaposan rázzuk vagy porszívózzuk ki a szőnyeget.

Hogyan távolíthatjuk el a foltokat?

A friss foltot a leggyorsabban és a leghatékonyabban ásványvízzel vagy szódavízzel vehetjük ki. Öntsünk egy keveset a foltra, néhány percig hagyjuk rajta, azután száraz ruhával óvatosan itassuk fel.
Régi foltokat eltávolíthatunk két evőkanál mosószer, három evőkanál ecet és egy liter meleg víz keverékével. A foltot kenjük be vele, majd néhány perc után szárítsuk fel. Makacs szennyeződést a legjobban mosószerrel tüntethetünk el. Meleg vízben oldjunk fel annyi mosószert, hogy szappanos oldat képződjék. Az oldatot hosszanti és keresztirányban puha kefével vigyük fel a foltra, majd gyengéden dörzsöljük be az anyagba. Szárítsuk meg. Ha nem lett elég tiszta a szőnyeg, ismételjük meg a kezelést. Az esetek 97 százalékában eltűnik a folt. A borotvakrém kitűnő folteltávolító, és rögtön kéznél van. A hab beszívódása után vízzel mossuk le a foltot.

Makacs foltok eltávolítása
Sár – Száradás után keféljük le. Az ott maradó piszokfoltot szórjuk be sóval, kicsit dörzsöljük bele, hagyjuk rajta 15 percig, majd porszívózzuk fel.

Vörösbor – Spricceljük be a foltot ásványvízzel, majd szórjuk be sóval, minél előbb itassuk fel nedvszívó ronggyal. Egy másik módszer szerint a foltra fehérbort kell önteni.

Golyóstollpaca – Szórjuk be hajlakkal. Száradás után ecetes vízzel keféljük le.

Rágógumi – A leragadt rágógumira tegyünk jégkockát, és tartsuk rajta addig, míg meg nem dermed, ezután a gumit a szőnyeg károsodása nélkül lekapargathatjuk. Az esetleg megmaradó foltot folttisztítóval távolíthatjuk el.

Ragasztófolt – Ecetbe mártott kendő segítségével óvatosan dörzsöljük ki. Az általános ragasztót a körömlakk oldja.

Kutya-cica piszok – Ha a cica vagy a még nem szobatiszta kölyökkutya hagy nyomot a szőnyegünkön, száraz ruhával azonnal itassuk fel a foltot, majd gyorsan permetezzük be szódabikarbónás vízzel vagy szénsavas kristályvízzel. A vizet szivaccsal szívassuk fel, s ha szükséges, ismételjük meg az eljárást.

Mit tegyünk,

ha valami kiömlik?
A kiömlött folyadékot a lehető leggyorsabban száraz frottíranyaggal itassuk fel. Gyengéden haladjunk a folt szélétől a közepe felé, ne dörzsöljük, mert csak mélyebbre visszük az anyagba, és nagyobb lehet. Folttisztítót csak száradás után használjunk.

ha kiég a szőnyeg?
Húzzunk ki néhány szálat a szőnyegből borotvapenge és egy kis csipesz segítségével. Az égett lyuk felszínét kenjük be pillanatragasztóval, és a szálakat rögzítsük oda. Tegyünk rá konyhai papírtörlőt és egy nehéz könyvet. Hagyjuk így legalább egy napig. A szálak a szőnyeghez tapadnak, és a folt eltűnik.

ha a nehéz bútor nyomot hagyott?
Nedves ruhán keresztül vasalóval gőzöljük át a szőnyeget. Gőzölés után gyorsan keféljük fel a folt helyét.

ha gyertya csöppent a szőnyegre?
Itatóst vagy más, jó szívóképességű papírt – akár vécépapírt – tegyünk a folt fölé, illetve alá is. Vasaljunk rá gyenge fokozattal. A szívópapír rövid idő alatt eltünteti a foltot. Ha nem, újságpapírral ismételjük meg a műveletet. Ha még így sem tűnt el teljesen, vegyük elő a folttisztítót.

ha felkunkorodott a szőnyeg széle?
A fölfelé pöndörödő, elhajolt szőnyegsarkok csúnyák és balesetveszélyesek. Nedvesítsük be az anyagot, és a fonákján kenjük be olvasztott bútorenyvvel. Száradás után a sarkok és a szélek kiegyenesednek. A jelenséget megakadályozhatjuk, ha a szőnyeg minden sarkába háromszög alakú, erős gumidarabot varrunk.

Mi a szép szőnyeg titka?

Mit tegyünk a molyokkal?

Ha a szőnyegünkben molykárt észlelünk, borítsunk rá vizes ruhát, és forró vasalóval gőzöljük át. A forró gőztől a peték elpusztulnak.

Hogyan javítsuk a természetes rostból (kókusz, kukorica, szalma) szőtt szőnyegeket?

A fonott szőnyegek gyakran foszlanak a széleken. A bomlás gyorsan terjedhet, ezért mielőbbi javítás javasolt. Varrás helyett használjunk pillanatragasztót: könnyebb, gyorsabb, és nem látszik meg.

Szőnyeg tisztítás – fórum »
Rágó szőnyegben – fórum »
Szőnyeg.lap.hu »
Tisztítószer.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top