Otthon

5 pofonegyszerűen elkészíthető szobai légfrissítő

Szerezz be többféle eszenciaolajat, és máris hozzáfoghatsz lakásod illatosításához. Készíts illatos pomandert, párologtass, varrj levendulás zsákocskákat! Megmutatjuk, hogyan fogj hozzá!
Az illatok befolyásolják a hangulatunkat, és ha frissítő olajokat használunk, mint amilyen a citrom- vagy a grépfrútolaj, élénkebbek, energikusabbak leszünk. Az érzéki illatok, mint például a jázminolajé, romantikus hangulatot teremtenek.


1. Spray-k

Az eszenciaolajokat hígíthatjuk is: 10 csepp olajhoz 105 ml/7 evőkanál vizet adunk, és spray-ben használjuk. Ha lehet, fém- vagy kerámiaspray-t használjunk, mert az olajok gyorsan megromlanak, ha műanyag edényben tároljuk őket.

2. Párologtatók

A hagyományos párologtató egy lyukas kerámiatálból áll, amelyben mécses vagy gyertya van, amely fölé egy kis tálat helyeznek: ebben vízben oldott eszenciaolaj van. Ahogy a víz felmelegszik, az olaj szétterjed a levegőben. Karácsonykor jellegzetes hangulatot teremthetünk, ha fahéj– és narancsolajat párologtatunk.

3. Szárított narancsok

A narancsok, különösen a sevillai narancsok, illatosak, amikor megszáradnak. Tegyünk néhányat egy tálba a szoba illatosításához. Amikor illatuk alábbhagy, felfrissíthetjük őket bergamott– és édesnarancsolajjal.

Függőlegesen metsszük be többször mindegyik narancs héját. Tegyük a narancsokat egy drótrekeszre, azt pedig egy tepsibe. Hagyjuk nagyon alacsony hőfokú sütőben – amelynek az ajtaja csaknem félig nyitva van – egy éjszakára (a narancsnak magas a nedvességtartalma, amelyet el kell párologtatni). Helyezzük a rekeszt ezután meleg helyre, pl. a szellős konyhaszekrényre, és hagyjuk ott legalább egy hétig, bár jobb, ha tovább állnak, amíg a narancsok egészen kemények és könnyűek lesznek.

4. Illatos labdacsok

Az illatos labdacsok a Tudor-időktől fogva népszerűek, mert illatuk kellemes és sokáig tart. A jól elkészített „pomander” még egy év múlva is illatos. Erre a célra a sevillai narancs a legjobb (csak hibátlan darabokat válasszunk). A labdacsokat függesszük fel a szekrényben vagy a gardróbban.

3 labdacs készítéséhez:

• 115 g őrölt fahéj
• 50 g őrölt szegfűszeg
• 115 g egész szegfűszeg
• 15 g őrölt jamaicai szegfűbors
• 15 g frissen őrölt szerecsendió
• 15 g őrölt koriander
• 25 g őrölt nősziromgyökértörzs
• 6 sevillai narancs

Keverjük össze az őrölt fűszereket és a nősziromgyökeret alaposan egy fedeles kerámiaedényben. Szúrjunk szegfűszegeket a narancsokba, fogpiszkálót vagy nagy tűt használva. Görgessük meg a narancsokat a fűszeres keverékben, és hagyjuk, hadd érlelődjenek benne. Fedjük le a tálat, és négy hétre állítsuk meleg helyre. Naponta forgassuk meg a narancsokat. Ha a fűszeres keverék nedves, ferdén tegyük rá a fedelet, hadd párologjon el a nedvesség belőle. Négy hét múlva a narancsok összezsugorodnak, megkeményednek, és ekkor a pomanderek készen is vannak.

5. Illatos zsák ajtóra

Ez igazán könnyű módja a szoba illatosításának. Készítsünk kis szövetzsákokat, és töltsük meg őket potpourrival vagy eszenciaolajjal átitatott vattadarabbal (ügyeljünk, hogy az olaj a vattadarab közepén legyen, különben az anyag foltos lehet). Kössünk a zsákra szalagot vagy zsinórt, és akasszuk fel a zsákokat a kilincsekre. Ahogy az ajtó nyílik és csukódik, az illat beáramlik a szobába.

Cikkünk az Aréna Kiadó gondozásában megjelent Ízek, illatok, fortélyok című könyvből közölt részletet.

A pazar fotókkal illusztrált könyv 40 remek fortélyt mutat be otthonunk díszítéséhez és illatosításához, 70 zamatos étel receptjét ismerteti, többek között pikáns savanyúságokét, finom bonbonokét és zamatos befőttekét. Egyszerű és természetes patikaszerek, illatos szépítőszerek készítésének titkaiba avat be, és az évszakra jellemző természetes díszekkel és ételekkel is megismerkedhetünk. Több mint 300 kép varázsolja elénk a vidéki udvarházak, gyümölcsösök, zöldségeskertek hamisítatlan hangulatát.

A könyv címe: Ízek, illatok, fortélyok – Remek, jól bevált receptek, ötletek minden évszakra
Szerző: Stephanie Donaldson
Sorozat: Otthon Könyvek
Ár: 4390 Ft
Kiadó: Aréna Kiadó »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top