Otthon

Egy cseppnyi tavasz a téli napokra – avagy hajtassunk amarilliszt!

Unod már a borús, hideg napokat? Vágyódsz a friss tavasz és az üde színek után? A megoldás egyszerű: végy egy virághagymát, és hajtasd ki! Csodás élmény átélni azt, ahogy egy jelentéktelen hagymából pompás növény fejlődik, és ezzel nemcsak a szemnek, de a léleknek is jót tesz.

Vajon milyen növényt válasszak?

Fontos tudni, hogy nem minden növény alkalmas hajtatásra. Leginkább a hagymagumós, gumós és hagymás növények megfelelőek erre a célra, mint például a tulipánok és a nárciszok néhány fajtája, a jácint és az amarillisz. Ezek közül legnagyobb számban az amarilliszt vásárolják. Nem is csoda, hiszen 60-80 cm magasra is megnő, és akár 3-5 hatalmas, tölcsérszerű virágot is hozhat, ha megfelelően bánunk vele a hajtatás során.

Mit kell tudni az amarilliszről?

Az amarillisz hagymás növény, a liliomfélék családjába tartozik. Egyszikű, hosszú, keskeny levelekkel és tölcsérszerű virágokkal. A virágok nagyok, és a fehér színtől a sötétbordóig minden színben pompázhatnak. Akadnak köztük cirmosak és sötét torkúak is.

 

Elnevezését illetően tévhit kering a növényről. A sokféle amarillisz között csupán egy viseli a botanikai rendszertan szerinti nevet, méghozzá a Dél-Afrikából származó Amaryllis belladonna. A többi fajta mind a Hippeastrum nemzetségbe sorolható, de ezt az elnevezést csupán a kertészek és botanikusok használják. A nemzetség Dél-Amerikából származik, tehát az Amaryllishez hasonlóan nagyon melegigényes növényről van szó, és erre a nevelésénél is oda kell figyelnünk.

Milyen a jó amarilliszhagyma?

Méretét tekintve minél nagyobb, annál jobb. Az apró hagymák csak nagyon kis valószínűséggel virágoznak még a vásárlás évében vagy az azt követő évben. Az sem mellékes, hogy a méretesebb hagymák több virágot – és nagyobbakat – hoznak, bár sajnos az áruk is borsosabb. A hagyma ideális átmérője 10-12 cm, ám a méret mellett van még néhány apróság, amelyre érdemes odafigyelnünk. A hagyma legyen kemény, ne legyenek rajta puha foltok, és teljesen szárazak, kopogósak se legyenek. Az érett hagyma középbarna színű, gömb alakú, és a felső, száraz pikkelylevelei felrepedezettek lehetnek.

Amennyiben előrecsomagoltan vásároljuk a hagymát, azonnal bontsuk ki, mihelyst hazaértünk, nehogy befülledjen, és az első útja a kukába vezessen.

Hajtatáshoz feltétlenül olyan hagymát vásároljunk, amely már átesett a téli nyugalmi időszakán, vagyis máris hajtatható. Erről a kereskedőnél érdeklődhetünk.

Fontos tudnivaló: amíg a lakásban van a hagyma, tartsuk kisgyerekektől és háziállatoktól elzárt helyen, mert az egész növény erősen mérgező!

A felső egyharmad rész maradjon kint
A felső egyharmad rész maradjon kint

Hogyan kezdjek hozzá?

Ha megvan a tökéletes hagymánk, indulhat a hajtatás! December közepétől február végéig bármikor nekiláthatunk. A hajtatás trükkje, hogy a hagymát tulajdonképpen becsapjuk. Rövid telet imitálunk, hogy megkapja a fejlődéséhez szükséges hideghatást, aztán fénnyel és meleggel korai virágzásra késztetjük.

Először is kell egy megfelelő cserép, amely körülbelül kétszer akkora, mint maga a hagyma. Ez egyrészt azért kell, hogy legyen helye a gyökereknek, másrészt pedig később, amikor kibújnak a levelek és a nehéz virág, ne boruljon fel a cserép. Fontos azonban, hogy túl nagy se legyen, mert akkor nagyrészt a gyökerek fognak fejlődni, hogy kitöltsék a nagy teret, nem pedig a számunkra fontos virág.

Magát a hagymát úgy tegyük a cserépbe, hogy a hagyma felső egyharmad része kint maradjon, tehát ne takarjuk be földdel. Innentől körülbelül 8 hét szükséges ahhoz, hogy megjelenjen az első virág. Jól öntözzük be, majd tegyük meleg (25 °C körüli) helyre, ahol sötét is van. Ezt persze elég nehéz megoldani, de van egy hatásos tippünk. A beültetett hagymát tegyük fűtőtest közelébe, és fedjük le egy süveggel (pl. barna papírzacskóval). Ezután egyszer sem szabad megöntözni addig, amíg a levelek vagy a virágszár meg nem emeli azt. Ez az állapot 15-20 nap múlva következik be. A süvegmódszer azért nagyon fontos, mert ha nincs sötétben a hagyma, akkor vagy csak levelek fejlődnek, a virág pedig egyáltalán nem, vagy pedig a virágunk „ülő” marad. Ez azt jelenti, hogy közvetlenül a hagyma felett kezd kinyílni, a levelek pedig teljesen el fogják takarni azt, illetve nem kap elég helyet miattuk.

Kezdjük el mérsékelten (2-3 naponta, kis vízadagokkal) az öntözést attól kezdve, hogy megjelennek az első levél- vagy virágkezdemények.

 

Az első kezdemények
Az első kezdemények

Íme a virágzás!

Ha mindezt megtettük a növényünkért, az ültetést követő 8 hét után virágzik. A virágok 10-14 napon át nyílnak, de kicsit hosszabbíthatjuk virágzási idejüket azzal, hogy éjjelre kicsit hűvösebb (18-20 °C körüli) hőmérsékletre tesszük a növényt.

Sajnos, mint minden növény, az amarillisz is elvirágzik egy idő után. Az elfonnyadt, elszáradt virágokat vágjuk le növényről. Ezt azért kell megtenni, mert így a növény nem érlel magot, ami visszatarthatná a hagyma fejlődését. Az elvirágzástól fokozatosan kevesebb vizet adjunk neki, és a levelek fonnyadásától kezdve egyáltalán ne öntözzük. Ami a leveleket illeti, meg kell várnunk, amíg elszáradnak, csakis ekkor távolítsuk el őket a növényről, hiszen a zöld levelek segítik a hagymát a fejlődésben, hogy kialakulhassanak benne a következő évi virágkezdemények.

És amikor mindennek vége?

Ha már a leveleket is eltávolítottuk, és ismét csak a hagymánk maradt, amelyet esetleg szeretnénk még a jövőben újra és újra virágzásra bírni, akkor nincs más teendőnk, mint várni addig, amíg a talaja teljesen száraz nem lesz. Ekkor a hagymát emeljük ki a cserépből, és tegyük hűvös, sötét helyre, ahol körülbelül 10 °C van. Ne is nyúljunk hozzá két hónapig. Ha a két hónap letelt, kezdődhet minden elölről!

 

Tippek:

• Ha egész télen szeretnénk gyönyörködni az amarillisz pompájában, akkor hetente, esetleg kéthetente kezdjük meg egy-egy amarilliszhagyma hajtatását.

• Ha ültetés előtt a hagyma külső, papírszerű pikkelylevelei nincsenek felszakadva, akkor néhány órára áztassuk be a hagymát vízbe, majd kezdődhet az ültetés.

• Nagyobb mértékben nőhet a hagymánk az átlagosnál, ha minden második öntözésnél tápoldatot keverünk a vízbe.


Fórumtippek:
Amarillisz – help »
Amarillisz »

Virághagyma.lap.hu »

Virág.lap.hu »
Növény.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top