Otthon

Variációk műanyag lámpára – filléres vagy borsos?

A műanyag általában olcsó és csúnya. Tucattermék. Nehéz szeretni. De vajon milyen az, amikor formatervezők álmodnak ebből az anyagból éjjeli lámpát? Hazavinnéd valamelyiket?

Take lámpa – Ferruccio Laviani (Kartell)

Ha műanyag és dizájn, akkor nem lehet más az első gondolat, mint a Kartell. Az a márka, amelyhez igen ambivalens érzésekkel közeledik a legtöbb konzervatív ízléssel megáldott ember, de minél hosszabb ideig nézeget egy-egy bútordarabot, illetve amint a formatervezett műanyag tárgy egy enteriőr részévé válik, nagyon szerethető lesz. Ezután már csak az ár okozta sokkot kell legyőzni.

A Ferruccio Laviani tervezte Take lámpa igazi szépségét nem lehet egy képpel jól bemutatni. Sőt, első pillantásra úgy is tűnhet, mint egy ügyetlenül sajtolt műanyag lámpa. Ugyanis amíg a legtöbb lámpa minden oldalról ugyanazt az oldalát mutatja, a Take lámpának két arca van. Az egyik egy hagyományos éjjeli lámpára emlékeztet, amelyet műanyagból gyártottak, a másik viszont ugyanezt az éjjeli lámpát mutatja, de egy műanyag téglalapban, mint azok az üvegkockák a „beléjük rejtett képeket”. A lámpa két megjelenése a térrel is játszik. Az egyik oldalról megszokott háromdimenziós lámpa, a másikról egy kétdimenziós tárgyat sejtet. A Take lámpa egyszerre elegáns és játékos, időtálló és modern.

Többféle színben kapható, a vagány feketén és piroson át a szinte észrevehetetlen átlátszón keresztül a meleg narancsig. Személyes kedvencünk a zöld, és bármilyen meglepő, nemcsak ultramodern otthonokban mutat jól, hanem rusztikus hálószobában is megállja a helyét. A Take lámpa, ahogy a Kartell márka többi terméke is, ékes bizonyíték arra, hogy a műanyag tárgyak kidolgozása nem az anyagtól, hanem a tervezőtől és a gyártótól függ.

Take lámpa – Kartell
Ár: 17 000 Ft
Tervező: Ferruccio Laviani
Lelőhely: Domo, 1134 Budapest, Róbert Károly krt. 54–58. (Material Center)
Honlap: www.kartell.it »

Lampan – M. Elebäck–C. Öjerstam (IKEA)

Régi és nem túl kecsegtető szlogen a „cipőt a cipőboltból”, mégis valahogy így érezheti magát, aki az IKEA kínálatában felfedezi a műanyag éjjeli lámpáját, amely a Lampan névre hallgat. Az Elebäck és Öjerstam tervezőpáros lámpája akár logója is lehetne a svéd bútoráruháznak, amely az olcsó, ám mégis dizájnos termékeiről híres.

A klasszikus formájú lámpát a műanyagfröccsöntés teszi modernné, egyszerre újszerű, és praktikus megoldás az ágy melletti világítás megoldására. A könnyű műanyag jól helyettesíti a nehéz üveget, igaz, kevésbé elegáns, viszont cserébe kicsit sem szokványos. A Lampan három színben kapható: fehér, fekete és piros, és amíg a fehér jól képviseli a szükséges és praktikus lakáskiegészítőket, a fekete és a piros már-már extravagáns.

 

A Lampan nem az a műanyag tárgy, amelynek hatására ódák születnek a polipropilénről, de legalább falnak se megyünk a látványától. A praktikum nemcsak a lámpa funkciójára, hanem megjelenésére is jellemző. Csak a legszükségesebb élek és ívek jellemzik. Nincs egyetlen perem vagy díszítés, amely régi mesterek gondos munkáinak elmaradhatatlan része. A Lampan a 21. század terméke, leegyszerűsített és elnyűhetetlen. Törhetetlensége miatt remek gyerekszoba-kiegészítő lehet, de egyszerűsége miatt megállja helyét a minimálstílusban is.

Lampan lámpa – IKEA
Ár: 790 Ft
Tervező: M. Elebäck és C. Öjerstam
Lelőhely: IKEA
Honlap: www.ikea.hu »

Lámpa.lap.hu »
Design.lap.hu »
Világítástechnika.lap.hu »

Fórumajánló
Lámpák »
Ötletetek menyezeti lámpára »
Buborékos lámpa »
Lámpa-kérdés »
Lámpát keresek! »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top