Otthon

Vajon mit keresünk a földhivatalban?

Tényleg, valójában miért megyünk a földhivatalba? Mi az, amit megtudhatsz, és mi az, amit nem? Tudod-e, milyen szolgáltatást nyújt az ügyfeleknek? Eláruljuk...

A földhivatalokról a legfontosabb tudnivaló, hogy az ingatlan-nyilvántartást vezetik. Az ingatlan-nyilvántartás pedig alapvető az ingatlanforgalom szempontjából, mert tartalmazza az ország összes ingatlanának törvényben meghatározott adatait.

Az ingatlan-nyilvántartás fontos jellemzője, hogy a benne szereplő adatokat közhitelesen tanúsítja, ami azt jelenti, hogy ha valamely jogot vagy tényt az ingatlan-nyilvántartásba bejegyeztek, senki sem hivatkozhat arra, hogy annak fennállásáról nem tudott. Ugyanilyen fontos az is, hogy az ellenkező bizonyításáig az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett jogról, tényről vélelmezni kell, hogy az fennáll, és az ingatlan-nyilvántartás szerinti jogosultat illeti meg. Ez például azt jelenti, hogy amíg más nem bizonyítja be, hogy nem a tulajdonosként bejegyzett személy az ingatlan tulajdonosa, addig őt kell tulajdonosnak tekinteni.

Ingatlanvásárlásnál, jelzálogalapú hitel felvételénél vagy beruházásoknál fontos előfeltétel, hogy tájékozódj az ingatlanról az ingatlan-nyilvántartásban.

Mit kereshetünk a földhivatalban?

 


Betekintés, tulajdonilap-másolat

A legegyszerűbb, ha betekintesz az ingatlan-nyilvántartásba. Ez azt jelenti, hogy a földhivatalnál személyes adataid megadása mellett megnézheted bármely ingatlan tulajdoni lapján lévő bejegyzéseket, tényeket. Az ingatlan valós adatain túl (címe, nagysága, művelési ága, műemlék vagy védett terület-e stb.) az ingatlanra bejegyzett jogosultak adatait is (tulajdonosok, jelzálogjogosultak, haszonélvezők, végrehajtást kérők stb.) megtudhatod. A betekintés ingyenes.

Ha írásban is szeretnéd magaddal vinni, hogy egy ingatlannal kapcsolatban mi is szerepel a tulajdoni lapon, akkor tulajdonilap-másolatot tudsz kérni. Ez már nem ingyenes szolgáltatás, 4000 forintos költségre kell számítanod, ami abban az esetben, ha nem ott kéred ki, ahova az ingatlan tartozik, ennél néhány száz forinttal több is lehet.


Miért fontos a bejegyzés?

Mit kereshetünk a földhivatalban?Ahhoz, hogy ez a nyilvántartás naprakész és pontos legyen, minden adatban, tényben, jogban bekövetkezett változást be kell jelentened a földhivatalhoz, s azokat át kell vezetni az ingatlan tulajdoni lapjára. Igaz ez a tulajdoni lapon feltüntetett lakcímedre is. Tehát ha az időközben megváltozik, azt is jelezni kell a földhivatal felé, azonban ezért nem kell külön díjat fizetned.


Más szempontból is fontos a bejegyzés

Gondolj csak a tulajdonjogra, más jogokra, ahol maga a bejegyzés keletkezteti a jogot!

Vagyis nem elég az érvényes, minden részletében tökéletes ingatlan-adásvételi szerződés, illetve az ingatlan birtokodba adása ahhoz, hogy a jog téged ismerjen el frissen vásárolt ingatlanod tulajdonosának, szükséges az ingatlan-nyilvántartásba – tulajdoni lapra – történő bejegyzés is. De hasonló az eset jelzálogjognál, szolgalomnál vagy éppen szerződésen alapuló haszonélvezeti jognál is.


Kellemetlen meglepetések helyett…

A tapasztalat alapján gyakran előfordul, hogy ingatlanvásárláskor a vevő csak az ügyvéd által kikért tulajdoni lapon szembesül azzal, hogy mi minden terheli az ingatlant, amiről sem az eladó, sem az ingatlanközvetítő nem beszélt. Sőt, olyan is előfordult már, hogy maga az eladó sem tudta, hogy időközben a lakására a társasház jelzálogjogot jegyeztetett be, mert hosszú időn keresztül nem fizette a közös költséget. Fontos tehát, hogy egy ingatlanról úgy szerezhetsz pontos adatokat, ha a tulajdoni lapját nézed meg, így nem érhet meglepetés.

Kérelmek

Ahhoz, hogy a földhivatal bármilyen jogot, tényt vagy adatot bejegyezzen, szükséges valamilyen okirat, illetve jogerős bírósági vagy más hatósági határozat. A földhivatal pedig alapvetően kérelemre jár el. Tehát nem fogja felkutatni az újdonsült tulajdonosokat, szomorúbb helyzetben pedig például az elhunyt haszonélvezeti jogosult utódját, örökösét, hogy bejegyzés, illetve törlés végett jelenjenek meg, s hozzák magukkal a szükséges okiratokat. Az eljárás megindításáról neked kell gondoskodni!

A kérelemhez kapcsolódik a rangsor elve is. Ez azt jelenti, hogy a nyilvántartásban egy-egy bejegyzés ranghelyét és így a bejegyzések sorrendjét a benyújtott kérelem iktatási időpontja határozza meg. A kérelmeket beérkezésük sorrendjében fogják elintézni.

A kérelemre induló olyan eljárásokban, ahol a bejegyzés alapjául szolgáló okirat közjegyző által készített közokirat vagy ügyvéd által ellenjegyzett okirat, ott a jogi képviselet kötelező. Jogi képviselő lehet ügyvéd, közjegyző vagy bizonyos esetekben jogtanácsos is.

Mit kereshetünk a földhivatalban?

 

Határidő a kérelem benyújtására

Minden esetben határidő is van a kérelem benyújtására: ez pedig a bejegyzés alapjául szolgáló szerződés keltétől számított 30 nap. Vagyis megkötöd az ingatlan-adásvételi szerződést, és innentől 30 napod van a bejegyzési kérelem benyújtására a földhivatalhoz! Ha a határidőt elmulasztod, bizony előfordulhat, hogy úgynevezett mulasztási bírságot kell fizetned.

Szakmai partnerünk:
Dr. Kocsis Ildikó Ügyvédi Iroda »

További hasznos tippek, ha lakást vásárolsz:
Hogyan vásároljunk ingatlant? Mindent az adásvételről »
Illetékek lakásvásárláskor »

• Földhivatali portál – címek, elérhetőségek, nyomtatványok, jogszabályok: www.foldhivatal.hu »
Földhivatal.lap.hu »
Ingatlan.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top