Otthon

Környezetbarát, szép és trendi – mi az?

Egyedi ötletek, művészi hagyomány és természetes alapanyagok tették a nemezelést ismét népszerűvé.
Nemez kabát
Nemezkabát

Környezetbarát, szép és trendi

Egyre inkább elterjed Magyarországon is az egészséges életmód és a környezettudatosság, amelyek alapjaiban változtatják meg a vásárlók döntéseit az egész világon. Ma már nemcsak a fogyasztók értékrendjébe illeszkedő, de trendi dolog egészséges, illetve környezetbarát termékeket vásárolni.

Az egészség mellett a másik népszerű kulcsszó a környezetvédelem, illetve az ökológiai szemlélet a tudatos vásárlók körében, amely a természetes eredetű, illetve előállítása során a fenntartható fejlődést is figyelembe vevő termékek fokozott keresletét jelenti.

Ez a két nemzetközi megatrend áll a nemez széles körű újraelterjedésének hátterében. A hagyományos módon gyapjúból készülő alapanyag eredendően természetes, az ökológiai gazdálkodásból származó nemez ráadásul bioterméknek is számít.

Miért a nemez?

A nemez rendkívül tartós, ugyanakkor kellemes tapintású, kényelmes, puha anyag, ezért kiválóan alkalmas ruházati termékek (például táskák, papucsok, kabátok), illetve lakberendezési termékek (például párnahuzatok, ünnepi díszek, népművészeti babák) vagy akár gyermekjátékok (labdák, különböző figurák) elkészítésére.

Kínálótál
Kínálótál

A nemezelés hagyományai

A nemezelés nem csupán magyar hagyomány. Az őshazában, Ázsia területén ma is honos, de szerte a világban nemezelnek, például a skandináv államokban, Angliában és Németországban. Magyarországon néhány évtizede támasztották fel a nemezelés hagyományát, de ma már a magyar színvilág és ornamentika a modern nemezkészítő művészek által előállított sajátos szín- és formavilággal, valamint egyedi textilkombinációkkal egészül ki. A nemezelés érdeklődő laikusok által is könnyen elsajátítható eljárás, amely nem igényel komolyabb technológiát, felszerelést vagy drága eszközöket.

Játékmackó
Játék mackó

A nemrég megnyílt csataszögi Szent Vendel Ökogazdaság által előállított nemeztárgyak Pető Rózsa iparművész tervei alapján készülnek, kizárólag kézzel előállított termékek. Az ökogazdaság nagy hangsúlyt fektet a hagyományőrzésre, ezért valamennyi dísz-, illetve használati tárgy elkészítésekor a környék jellemző népi motívumait, illetve hagyományos jellegzetességeit dolgozzák fel.

A Szent Vendel Ökogazdaságról: valamennyi terméke kézzel készült, kisszámú sorozatban kapható. A gazdaság kínálatában a ruházati termékektől a dísztárgyakig számos termékkategória megtalálható.

A gazdaság az árukészítés mellett bekapcsolódik a falusi turizmusba is programjaival: lehetőséget biztosít a nemezelés eljárásának bemutatására. A látogatók a gyapjú útját nyomon követhetik a juhoktól egészen a késztermékekig, sőt a nemezelést maguk is kipróbálhatják a helyszínen.

További információk: www.nemezeles.hu

 

 

Népművészet.lap.hu
Iparművészet.lap.hu
Kreatív.lap.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top