Egyedi dekoráció a lakásban - sablonfestés lépésről lépésre

Megosztás
 
Még több megosztás ▾
Egyedi dekoráció a lakásban - sablonfestés lépésről lépésre
A sablonfestéshez nem kell nagy gyakorlat, sőt igazán kézügyesség sem, bőven elég néhány mosogatószivacs, egy sablon és sok-sok színes festék. Az eredményt viszont mindenki szájtátva nézi majd. Mi is kipróbáltuk ezt a technikát.
Írta: 2008. 08. 08. Otthon rovat 
Nincsenek határok


A sablonfestés – vagy más néven stencilezés – technikáját alkalmazhatjuk üveg-, porcelán-, kerámia-, fa-, textil-, karton- és falfelületeken, csak arra kell ügyelnünk, hogy mindig a megfelelő festéket használjuk, különben munkánk gyümölcse nem lesz szép és tartós. A sablonfestés másik nagy előnye, hogy vízszintes felületek mellett függőleges felületeken is könnyedén alkalmazható, éppen ezért az egyik kedvelt alkalmazási területe a belső falfelületek díszítése. Mi is egy szobában végigfutó bordűr készítésével próbáltuk ki a technikát.

 

Festés sablonnal – lépésről lépésre

Mielőtt elkezdenénk a festést, néhány előkészületet meg kell tennünk. Először ki kell választanunk a sablont. Egyszerű feladatnak tűnik, hiszen az üzletekben sokféle sablont kínálnak, de olykor egy-egy megálmodott minta beszerzése sok utánajárást is igényelhet. Ezután nem árt megtervezni az összhatást, milyen színű legyen a fal és a sablonhoz milyen színű festékekre lesz szükségünk. A sablonfestéshez mindenképpen jól fedő festékeket válasszunk. Mi azt találtuk ki, hogy a kékre festett szobafalat színes halakkal díszítjük. Ehhez először a falat festettük kékre hagyományos falfestékkel, majd teljes száradás után előszedtük akrilfestékkészletünket és néhány mosogatószivacsot.

 

A sablonfestéshez vagy nagy, kerek fejű ecset, vagy szivacs szükséges. Mivel mi színes mintát terveztünk, ezért a kényelmesebb és olcsóbb megoldást választottuk. Elharmadoltunk néhány szivacsot, így minden színnek külön szivacsdarabkája lett. Egyszínű minta festéséhez viszont célszerűbb ecsetet használni, mert azzal könnyebb az egyenletes festékfelvitelt megvalósítani.

Mivel nem bíztunk a szemmértékünkben, ezért vízmérő és grafitceruza segítségével bejelöltük a vonalat, amely mentén a mintát szerettük volna megfesteni. Helyzetünket kicsit nehezítette, hogy halacskás bordűrsablont nem találtunk, így a halakat egyesével, a sablon áthelyezésével kellett megfesteni. Igazán profik a sablont ideiglenes ragasztóval helyezik fel, nekünk bevált a jó öreg cellux is, csak arra kellett figyelni, hogy a sablon a lehető legpasszosabban tapadjon a falfelületre.

Így készült a nagy mű...
Így készült a nagy mű…

 

Ezután hígítás nélkül, a lehető legegyenletesebben egy kis festéket tettünk a szivacsdarabok egyik felére, és elkezdtük a festést. A minta közepétől haladtunk a széle felé, és minél kevesebb festék volt a szivacsban, annál határozottabb mozdulatokkal nyomkodtuk a falhoz. Nemcsak egy-egy halnál használtunk más-más színű festéket, hanem egy halon belül is. Az átmeneteknél gyengédebben nyomkodtuk a szivacsot.

A sablonfestés akkor hoz szép eredményt, ha kevés festéket használunk, így inkább (ha szükséges) érdemes többször áttunkolni a felületet. A szivacs (vagy ecset) semmiképpen se tocsogjon a festékben, inkább tűnjön majdnem száraznak. A sablonfestést egy helyen lehet elhibázni, de úgy, hogy javítani sem lehet, ha a festék befolyik a minta alá.

Miután a sablont megfestettük, el lehet távolítani. Az óvatosabbak minden áthelyezés előtt letisztítják a sablont, nekünk erre nem volt szükségünk, mert a sablonon három hal volt, és ritkán festettük ugyanazt kétszer, viszont a sablon fallal érintkező részét mindig letöröltük, nehogy az átszivárgott festék beszínezze a falat. Arra már festés közben jöttünk rá, hogy miután kétszer-háromszor átfestettük a sablont, le kell mosni, különben olyan vastag festékréteg tapad rá, amely megnehezíti a munkát.

A végeredmény
A végeredmény

 

Bármilyen felületre is festünk sablonnal, a technika nem változik: ha kell, alapszínre festjük a tárgyat, felhelyezzük a sablont, a mintát belülről kifelé megfestjük, majd eltávolítjuk a sablont, illetve letisztítjuk és áthelyezzük. Nem követelmény, hogy a sablonnal ismétlődő mintát fessünk, sőt az is előfordulhat, hogy a sablonunk nagyobb, mint a díszítendő tárgy, ilyenkor az is elég, ha csak a minta egy részét stencilezzük.

Próbamotívumunk menet közben annyit változott, hogy a halak nem egymás után vagy egymással szemben úsznak „libasorban”, hanem egy sávban. Olykor egyesével, de az is előfordul, hogy egyszerre hárman. Az egyszerűbb sablonok előnye, hogy felhasználásuk igen tág határok között mozoghat.

Kardinális kérdés a sablon

A hobbiboltok kínálatában sokféle sablont találhatunk. A legegyszerűbbek (általában gyerekeknek készített sablonok) már 300 Ft-ért megvásárolhatók, az igényesebb, jobb minőségű, öntapadó, nagyobb sablonok viszont akár 3–4000 Ft-ba is kerülhetnek, az átlagárak 1000 és 2000 Ft között mozognak.

Otthont varázsolhatsz a lakásból ezzel a macsekkal
Otthont varázsolhatsz a lakásból ezzel a macsekkalSablont egyébként készíthetünk saját kezűleg is. A kívánt mintát egy vastag műanyag lapra másoljuk át (a legjobban az használható, amelyet lapok gyűrűzésekor elő- és hátlapnak használnak), majd éles pengével vagy szikével vágjuk ki. A sablon lelke az egyenes, szép vonal, ezért a kivágáshoz nagy kézügyesség és precizitás szükséges. Ha mindenképpen saját mintára vágyunk, akkor plottervágóval lehet a legtökéletesebb sablont elkészíteni. Mivel az ilyen kérések igen ritkák, ezért olyan cégeknél érdemes kérésünkkel kopogtatni, akik reklámgrafikával, szitanyomással foglalkoznak, és készüljünk fel arra, hogy vektorgrafikus mintát kérnek tőlünk. Külföldön nagyobb népszerűségnek örvend a stencilezés, így sablonokat akár az interneten is rendelhetünk.

Egyszerű, ám igen mutatós bordűr
Egyszerű, ám igen mutatós bordűr

 

Variációk sablonfestésre

Mostanság nagy divatnak számít a 3D-s sablonfestés. Az űrkorszakot idéző kifejezés egyszerű technikát takar, amelynek eredménye a díszített felületről kiemelkedik. A 3D-s sablonfestéshez speciális sablon szükséges, vastagabb, mint a hagyományos sablonok, és speciális festék, amelynek sűrű szerkezete megtartja a minta körvonalait. Szekrénykéken, falakon gipszmintahatást érhetünk így el.

Bonyolultabb és ismétlődő mintáknál egy motívum elkészítésekor nemcsak egy, hanem több sablon használatával érhetünk el profi és gyönyörű eredményt. Például egy liliom megfestéséhez három sablon szükséges, és mindegyik sablonrészt más-más színnel festjük. A három sablon együtt adja a teljes virágot. Az első sablonnal a virág teljes körvonalát fehérrel festjük, a másodikkal a szirmok belső részét rózsaszínnel, a harmadikkal pedig feketére a bibét és a liliomszirmok pöttyeit. Ennél a technikánál nagyon ügyelni kell a rétegek közötti teljes száradási idő betartására, valamint az egymás követő sablonok pontos felhelyezésére.

Díszcsíkhoz sablon – fórum »
Sablon, minta, tapéta – fórum »
Stencil festés – fórum »
Dekorálj falimatricával »
Mozaikkészítés lépésről lépésre »
Dekupázs 1×1 »
Kreatív.lap.hu »
Festés.lap.hu »
Otthon.lap.hu »
Címkék: otthon
Legfrissebb a címlapról:
Peller Mariann: Kornél jár
Kapcsolódó hozzászólások
Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás
Teret adunk a kreativitásnak Facebook lájkok száma5

Teret adunk a kreativitásnak

Siemens beépíthető készülékek lenyűgöző funkciókkal

Kapcsolódó tartalmaink

Nyereményjáték Nesquik kakaó ital

Nesquik kakaó ital

Megnyerheted a Nesquik ajándékát, egy Nesquik családi csomagot!

Játszom

Címlapon

Legjobbak

Megható: egy idegennek adta a cipőjét a buszon

Megható: egy idegennek adta a cipőjét a buszon

Egy újabb bizonyíték arra, hogy igenis vannak még...
Facebook lájkok száma

Elloptak egy Csontváry-képet a MODEM-ből

A festmény több mint százmillió forintot ér.
Facebook lájkok száma
Így készül a mennyei orgonaszörp

Így készül a mennyei orgonaszörp

Az orgonáról legtöbbször a csodás virágillat jut...
Facebook lájkok száma

A világ legkisebb állatkertjének igazgatója az orrával festő fiú

Gyermekbénulásban szenved, kezét, lábát nem tudja...
Facebook lájkok száma
Tóth Gabi nevében mocskolódott egy idegen

Tóth Gabi nevében mocskolódott egy idegen

Tóth Gabi a közösségi oldalon keresztül fordult...
Facebook lájkok száma

Tavaszi parfüm – házilag

Idén úgy fest, mintha igazi tavasz lenne. A fák szépen...
Facebook lájkok száma
Különleges adásra készül Tatár Csilla

Különleges adásra készül Tatár Csilla

Tatár Csilla most először mutatta meg a nagy...
Facebook lájkok száma
Ökoanyu – szőnyegtisztítás egyszerűen

Ökoanyu – szőnyegtisztítás egyszerűen

Itt a tavaszi nagytakarítás ideje. Ökoanyu most egy...
Facebook lájkok száma Hozzászólások száma4
Ma kezdődik a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

Ma kezdődik a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

A 300 könyvújdonságot felvonultató eseményen mintegy...
Facebook lájkok száma
Ismét nagy botrányt okozott Justin Bieber

Ismét nagy botrányt okozott Justin Bieber

Kiverte a biztosítékot a popénekes a tokiói...
Facebook lájkok száma

Legtöbbet megosztott cikkek

10 szuper Facebook-oldal anyukáknak

10 szuper Facebook-oldal anyukáknak

Íme, a mi kedvenceink!
Facebook lájkok száma571 Hozzászólások száma3
Itt a nők átlagosan 10 gyereket szülnek

Itt a nők átlagosan 10 gyereket szülnek

Négyszázan voltak, ma 42 ezren vannak. Magyarországon...
Facebook lájkok száma302 Hozzászólások száma6
A jóganadrág váltja le a farmert

A jóganadrág váltja le a farmert

Az amerikai tinik szerint a farmer már nem menő.
Facebook lájkok száma223
Bámulatos fotók: legóból építette meg a Jégvarázs palotáját az apuka

Bámulatos fotók: legóból építette meg a Jégvarázs palotáját az apuka

Hivatalos játékkészlet lehet a kreatív apuka...
Facebook lájkok száma133
3 recept avokádóval

Avokádó

Most akkor zöldség vagy gyümölcs? A végeredmény, úgy...
Facebook lájkok száma110
Egyenjogúság otthon (is) – házimunka egyenlő arányban a férfiakkal?

Házimunka egyenlő arányban

„Amíg otthon nem tekinted magad egyenlőnek, a...
Facebook lájkok száma80 Hozzászólások száma8
Lebuktak a mosószerek

Lebuktak a mosószerek

Az, hogy a mosószerekben olyan anyag van, amitől a...
Facebook lájkok száma73 Hozzászólások száma40
Arcporszívó és glamúrsisak – a legbizarrabb szépségkütyük a múltból

Arcporszívó és glamúrsisak – a legbizarrabb szépségkütyük a múltból

Egy elszánt nő, aki változtatni akar a külsején,...
Facebook lájkok száma69

© 2014 NLC - Nők lapja café. sanoma média budapest zrt. Minden jog fenntartva | impresszum | médiaajánlat | közönségszolgálat | felhasználási feltételek | adatvédelem