nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

A 10 legszebb virágcsokor – kinek melyiket?

Összeállításunkból nemcsak az derül ki, mely virágokból készülnek a legnépszerűbb csokrok, de megtudhatod, melyik jegyhez milyen virágcsokor illik leginkább.
NLCafé
f Ajánlom

1. Dália (Dahlia variabilis)

Akkor is szépen nyílik a dália, ha valaki nem ért hozzá. Virágainak színskálája igen gazdag, és a sziromalakban is nagy a változatosság. A kertben júliustól a fagyokig pompázik, s levágva tovább díszít a lakás vázáiban. Andreas Dahl svéd botanikus emlékére nevezték el Dahliának. Az 1800-as évek közepén „dálialáz” tört ki Európában. Napjainkban a nemesített változatok száma meghaladja a harmincezret.

Kinek: A Vízöntő nagyra értékeli a virágok nemesített változatát, imádja a szépséget a vázában.


2. Rózsa
(Rosa sp.)

Ősidők óta az emberiség kedvenc virága, a rózsatermesztés egyidős az emberiség kultúrtörténetével. A kerti rózsák szebbnél szebb virágú változatai sokszoros keresztezéssel választódtak ki a vadon termő fajokból.
Csokorba, vázába a teahibridek közül válasszunk! A virág életének meghosszabbításához a legfontosabb a jó vízfelvétel, ezért mindig friss, ferdén vágott metszlapot vágjunk a szárán a vázába tétel előtt!

Kinek: Tűzbe hozza a szenvedélyes Kost és az érzéki Bikát.

3. Tulipán (Tulipa sp.)

Az igen nagy számú tulipánhibridet több évszázad nemesítői munkájával hozták létre bizonyos törökországi és kis-ázsiai őshonos fajok keresztezésével. Virágai a legegyszerűbb kehelyformától a rojtos szirmú papagájtulipánig sokfélék lehetnek, és a szivárvány minden színében nyílnak. Az egyetlen virág, amely a levágása után is növekszik, néhány nap elteltével a virágszárak megnyílnak, és a tulipán valósággal „kinő” a csokorból. Ha kötegben vásároljuk, alsó leveleit szedjük le, a szárakat éles késsel ferdén vágjuk vissza.

Kinek: A heves természetű Skorpió nőket elbűvöli a színpompás tulipáncsokor.

4. Frézia (Freesia x hybrida)

Az illatos frézia Dél-Afrikából, Fokföldről származik. Szerte a világon nagy mennyiségben virágoztatják, e több színben pompázó üvegházi vágott virág igen kedvelt. Nemesítése nagy múltra tekint vissza, és ma is folyamatos. Védett, napos fekvést, laza, jó vízelvezetésű, de nedves talajt igényel. A tavasszal, a fagyok után kertben elültetett növények nyáron virágoznak.

Kinek: Az álmodozó, kedves, könnyed lelkivilágot, mint amellyel a Halak rendelkeznek, ez a virág tükrözi.

 

5. Szellőrózsa (Anemone coronaria)

Neve a görög anemosz (= szél) szóból származik, és ez arra utal, hogy könnyen hulló szirmai a szél játékává lesznek. A Földközi-tenger környékén és Kis-Ázsiában vadon előforduló, gumós gyöktörzsű (rizómás) növény. Fehér, kék és piros színű virágaival nemcsak az évelőágyak, sziklakertek dísze, hanem csokrokba is köthető, kiváló tartós vágott virág.

Kinek: Az önérzetes Oroszlánt levehetjük vele a lábáról.

 

6. Szegfű (Dianthus caryophyllus)

Botanikai neve görög eredetű: dianthos (= isteni virág). Dél-Európából származik, az eredetileg fehér virágú fajt tovább nemesítve keletkeztek a tűzpiros, erős rózsaszín, bordó, cirmos fajták, kis virágúak, nagy virágúak, félig telt vagy telt virágúak. Vázában tartva az egyik legtartósabb vágott virág, természetesen betartva a vágott virágokra vonatkozó szabályokat: a vízcserét, a szárak visszavágását.

Kinek: A szerény Szüzek értékelik e szerény virág szépségét.


7. Gerbera (Gerbera jamesonii)

A gerbera nemesítése a 19. század második felében kezdődött, s napjainkban is tart. A gerbera nemzetség nyolcvan fajt foglal magában. Ezek Afrikában, Indiában, Kínában őshonosak. A fényigényes növények közé tartozik, fő virágzási ideje a napfényben gazdag időszakra, késő tavaszra és nyár végére esik, ekkor a legnagyobb a vízigénye is. Csokorba kötve tartós vágott virág.

Kinek: Az Ikrek imádják a gerberaféléket.

 

8. Kála (Zantedeschia aethiopica)

Hosszú száron ülő, nagy, fehér, zacskó alakú virágaival, szív alakú, hatalmas leveleivel elegáns megjelenésű dísznövény. Jó megvilágítású, tágas helyet igényel. Életritmusa őshazájában, Dél-Afrikában a száraz és esős évszakok váltakozásából áll. Ha azt akarjuk, hogy nálunk is virágozzék, bő öntözést kell kapnia, amikor levelet bont, és ha nyáron szárazon tartjuk, kora tavasszal megjelennek a hófehér virágok. Május elején az öntözést befejezve megindítjuk a növény visszahúzódását. A teljesen kiszáradt növényt ilyenkor lehet tőosztással szaporítani.

Kinek: Az érzelmes, érzékeny Rákok lelkét megnyugtatja a tisztaságot jelképező hófehér virág.

 

9. Liliom (Lilium hybridum)

A tavaszi virágpiacok mutatós díszei a legkülönbözőbb színekben pompázó liliomok. A főként ázsiai fajok keresztezéséből származó, trombita vagy kehely alakú virágok felfelé vagy oldalra nézők, esetleg bókolók. Hagymájuk tíz-tizenkét centiméter átmérőjű, márciusban vagy októberben kell elültetni. Félárnyékos helyet, tápanyagban gazdag, humuszos talajt igényel.

Kinek: A Mérlegek szívesen alakíttatnak ki családtagjaikkal csodaszép virágoskertet, amelyben a királynő a liliom.

10. Jácint (Hyacinthus orientalis)

Bódító illatával, élénk színével a tavaszt varázsolja a zöld növények közé. Legszebb a hófehér, a liláskék, de kapható rózsaszín, mélyvörös, sőt sárga színekben is. Igen hatásos, ha egy nagyobb tálba több hagymát ültetünk. Hűvös, félárnyékos helyen tovább tart a virágzás. Tápoldatozás nem szükséges. Elvirágzás után, fokozatosan csökkentve az öntözést, hagyjuk, hogy a levelek és a virágszár teljesen leszáradjanak! A behúzódott hagymát nyár végén ültessük ki a kertbe!

Kinek: Jól passzol a Nyilas örök optimista természetéhez, a Bakot pedig jókedvre hangolja.

Forrás: Nők Lapja/ 50 legszebb kora nyári virágunk című melléklet

Fotó: Holland Virágiroda (rózsa)

Dísznövény.lap.hu
Virág.lap.hu

Megosztás Facebookon