Otthon

Moss okosan, és spórolj!

Tudtad, hogy sokat spórolhatsz, ha megfelelően használod a mosógépet? Elmondjuk, hogyan!
További ötletek a FigyelőNet Energiatippek rovatában »

Zöldhullám blog »

A legtöbb háztartásban heti 3-4 alkalommal mosnak mosógéppel, amely alkalmanként jelentős, 50-150 liter hideg-meleg víz felhasználásával is járhat. 40 fok, intenzív sulykolás és a teljes kihasználtság kíméli a pénztárcánkat.

Már vásárláskor gondoljunk az energiafelvételre, és vásároljunk „A” energiahatékonysági címkéjű, energiatakarékos programmal üzemelő, alacsony energia- és vízfelhasználású, részprogrammal rendelkező mosógépet vásárolni!

A mosógép által felhasznált energia körülbelül ötöde a motor és a szivattyú működtetése, az összes többi a víz felmelegítéséhez szükséges. Sok energiát és pénzt takaríthatunk tehát meg, ha alacsony hőfokon mosunk, hiszen ekkor a gépnek kevésbé kell felforrósítani a vizet, ezáltal kevesebb áramot fogyaszt.

 

A normál szennyezettségű ruhákat elegendő 40 fokon mosni. Ha van energiatakarékos program, azt használjuk, ekkor alacsonyabb vízhőmérsékleten, de intenzívebb sulykolással mos a gép. Az erősen szennyezett ruhákat mosás előtt áztassuk be, így elkerülhetjük az előmosás és a főzőprogram elindítását – tanácsolja az Energia Klub.

Használjuk ki a mosódob teljes befogadóképességét! Ne mossunk fél adag ruhát, mert az közel ugyanannyi energiát és vizet igényel, mint a teljes adag mosása és öblítése – hacsak nincs résztöltetes program. A mosógépek fűtőszálai is vízkövesednek, amely megnöveli a gép áramfogyasztását. A vízkövet eltávolíthatjuk ecetes öblítéssel, vagy az olcsón beszerezhető mosószóda használatával.

A következő részben a szárításról és a vasalásról kapunk praktikus tippeket. Ha kíváncsi vagy, hogyan takaríthatsz meg még több pénzt és energiát a háztartásban, kattints a FigyelőNet Energiatippek rovatára!

környezetvédelem.lap.hu
zöldek.lap.hu

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top