Otthon

Jól tervezett kiskertek

A klasszikus kiskertek hazája Anglia és Hollandia. Ami az uralkodói családnak a Kew Gardens, az alattvalónak ugyanaz a négyzetméterekben mérhető kiskert. Ami természetesen nem lehet világhírű gyűjtemény, de lehet boldog menedékhely a napi munka robotja után.

Tény, hogy igen sok embernek semennyi, vagy csak egészen kis terület áll a kertépítéshez rendelkezésére. Ami még nem jelenti azt, hogy ott egyszer kert is fog születni. Pedig a városlakók zöme nosztalgiával gondol egy saját tervezésű kiskertre, legyen az akár a balkonon vagy tetőtérben, ahol a beültetett növényeken rendre megfigyelheti az évszakok váltakozását, ahol színeket, harmóniákat, illatokat teremthet maga körül, ahol elfordulhat a világtól, önmaga felé, igazi énjét keresve vagy azt meglelve. Vagy ahol egyszerűen csak a zavartalan olvasás, zenehallgatás feltételeit teremtheti meg. A kert vágya minden egészséges lelkületű emberben fellelhető, de a készség a megtervezéshez és a kivitelezéshez már korántsem ilyen általános. E tétova bizonytalanság leküzdéséhez nyújt sokoldalú segítséget ez a szép kivitelezésű könyv, messze Anglia határain túl is.

 

A legrátermettebb szerzők segítségével megismerhetjük a kertek típusait, illetve az egyes típusok tervezési alapszabályait, amelyeket nem csak a tér nagysága, de fekvése, talaja, és ezek érvényesülése révén a beültethető növények és kertépítő tárgyak, anyagok együttesen határoznak meg. A tervező a megkötöttségek közötti lehetőségek kibontakoztatója. Ám semmit sem érnének a szakszerű leírások a nagyszerű alaprajzok és perspektivikus látványtervek ábrázolása nélkül. Éppen az illusztrációk azok, amelyek beindíthatják a fantáziát, és a jó tanácsokra hallgatva megtervezhetővé teszik a saját tulajdonú kiskertet. Amelynek leginkább a megvalósítása töltheti el igazi büszkeséggel alkotóját.

• 140 példa a kiskert esztétikai kialakítására és hasznosítására, melyek támpontot adhatnak álmaink megvalósításához

• Növénytelepítési javaslatok, figyelembe véve az egyre nyilvánvalóbb klímaváltozást

• Méretarányos alaprajzok, kétdimenziós rajzok, oldalnézeti ábrák, axonometrikus ábrázolások, perspektivikus rajzok, amelyek vizuális segítséget nyújtanak a laikusok számára

• Pihenők, napozók, lépcsők, burkolatok, telekhatárok, csobogók, öntözőrendszerek, világítás kialakítása a legapróbb területeken is

• Könnyen megvalósítható ötletek, hasznos tanácsok, apró trükkök a kivitelezőktől a legkülönbözőbb elképzelésekkel és költségvetésekkel bíró megrendelők számára.

A könyv címe: Jól tervezett kiskertek
Szerző: Andrew Wilson

A kötet főszerkesztője független kerttervező és tájkertész, oktató. 1989 és 2003 között a világhírű londoni Inchbald School of Design kerttervezői szakán a doktoranduszképzésben vett részt. Ennek az intézménynek igazgatóhelyettese, majd igazgatója volt. 1993-96 között a Society of Garden Designers (Kerttervezők Szövetsége) vezetője. Andrew Wilson tapasztalt író, rendszeresen publikál, szerkeszt. Az egyik legjelentősebb kortárs kertészként tartják számon.

Ár: 7900 Ft
Kiadó: Park Könyvkiadó, Budapest, 2008

Kert.lap.hu

Virág.lap.hu

Dísznövény.lap.hu

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top