Otthon

Dekupázs 1×1

A legtöbb dekorációs ötlet ott bukik el, hogy a fejben megálmodott mintát nem tudjuk olyan szépen megrajzolni, mint ahogy elképzeltük. A dekupázsnak viszont éppen az a lényege, hogy megússzuk a rajzolást - csak vágni kell és ragasztani.

1. Vágd ki a felragasztani kívánt formát a papírból vagy a szalvétából.

2. A kivágott mintát helyezd a felületre, ceruzával halványan rajzold körbe, majd a körberajzolt formát kend le dekupázsragasztóval.

3. Óvatosan helyezd rá a szalvétát a beragasztózott felületre, és belülről kifelé haladva egy ecsettel simítsd rá, hogy ne gyűrődjön össze, ne szakadjon szét.

4. Várd meg, amíg megszárad a ragasztó (ez több óra is lehet).

5. Ha dekupázslakkal átkened a mintát, még fényesebb és tartósabb lesz.

Hogyan kezdjük el?

A dekupázs vagy más néven szalvétatechnika olyan dekorációs eljárás, amikor a papír (szalvéta) mintáját használod díszítésre. Szinte minden anyagot lehet dekupázsolni, de a legegyszerűbb a cserepet, bádogedényt, konzervdobozt, követ, vagy hungarocell-, fa- és papírtárgyakat.

Csak elhatározás kérdése, hogy mivel próbálkozol először – az otthon fellelhető tárgyak közül nagyon sokkal lehet kísérletezni. (Később pedig úgyis rendszeres vásárlók leszünk a hobbiboltban, és minden családtagunkat megajándékozzuk egy-egy egyedi tárggyal.) Ha gyors sikerélményre vágyunk, érdemes egy könnyebben elkészíthető dekorációval kezdeni. Válasszunk például egy üres konzervdobozt vagy egy virágcserepet – mindkettővel könnyű dolgozni, a végeredmény pedig egyedi lakásdekoráció lesz. Falemezre vagy vastagabb kartonlapra képeket is készíthetünk, talán ez a legegyszerűbb eljárás. Bármilyen stílusban dekorálhatunk, a bolondos gyermekitől a vidéki country style-on át a retróig.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Lépésről lépésre

Ha cseréppel, bádogedénnyel, kővel, konzervdobozzal, hungarocellel, fával vagy papírtárgyakkal dolgozunk, használjuk a plextolt, amely ragasztó és lakk is egyben, ráadásul nem kell kemény pénzeket kiadnunk érte, de ha tányért, üveget, gyertyát vagy textilt szeretnénk díszíteni, akkor speciális ragasztót kell alkalmazni.

Nem hófehér tárgyak esetén, hogy később a minta szépen kiadja a színeit, elkerülhetetlen a fehér alapozás. Amíg szárad az alapozó, pont elég időnk van, hogy elszöszmötöljünk a minta kivágásával. Ez a legidegőrlőbb része a technikának. Aprólékosan és pontosan kell kivágni a mintát. Rutinos versenyzők már csak olyan formákat és mintákat választanak, amelyek egyszerűen körbevághatók. Gyönyörűbbnél gyönyörűbb szalvétákat lehet mostanság vásárolni, így könnyű elcsábulni, de fontos szem előtt tartani, hogy kisebb mintákat könnyebb ráncosodás nélkül felragasztani, míg a nagyokkal még a profik is megszenvednek. Kezdők legfeljebb tenyérnyi mintákkal kezdjenek.

A háromrétegű szalvéta két alsó, fehér részét le kell választani, majd a mintát ráhelyezni a díszítendő felületre. A szalvétát a színén keresztül ragasztjuk, középről kifelé haladva. A ragasztót nem szabad sajnálni, de azzal mindenképpen számolni kell, hogy 3-4 ecsetvonásnál többre nem lesz lehetőségünk, mert a szalvéta elnyúlik, és könnyen elszakadhat. Szalvétán kívül dekupázspapírt is lehet a technikához alkalmazni. Ebben az esetben a mintát néhány pillanatig víz alá kell tartani, addig, hogy a papír meglágyuljon, ezután szintén a színén lehet ragasztani. A dekupázspapír kevésbé sérülékeny, mint a szalvéta.

Befejezés

A ragasztó száradása után (erre érdemes egy egész napot szánni) az üresen maradt részeket ki lehet tölteni színes akrilfestékkel (ha például cserepet vagy konzervdobozt díszítettél). A festék száradása után még egy réteg plextol fényt ad művünknek.

A „befejezést” persze lehet tovább bonyolítani. Megszórhatjuk csillámporral vagy velúrporral, illetve patinával vagy repesztőlakkal öregíthetjük a tárgyakat. A patinával csak át kell törölni, ezzel szemben a repesztés bonyolultabb művelet.

Először azzal a festékkel kell a teljes felületet lefesteni, amelynek színét a repedésekben szeretnénk látni. Ezután kell felkenni a repesztőlakkot, majd a termék leírásának megfelelően 24 óra száradás után a felső színnel, általában azonos ecsetvonásokkal lefesteni. A lakk azonnal repedni fog, és nincs időnk még egy ecsetvonást tenni, mert azzal már a repedést festenénk be.

Nincs határ

A karácsonyi készülődés során üveg- vagy hungarocellgömböket dekupázsolhatunk, de húsvétkor a tojásfestést is megúszhatjuk, ha hungarocelltojásokat díszítünk szalvétatechnikával. A legújabb őrület: az illatosított dekorációk. Speciális vizes bázisú lakkhoz illóolajat keverhetünk, és a lakk tartósítja az illatot, így a rózsás ékszerdoboz illata hónapokig megmarad.

Szükséges eszközök, minimálcsomag:

• olló, ecset (több méretben)

• fehér alapozó (fehér akrilfesték)

• plextol

• színes akrilfesték (ha nehezen választunk, akkor érdemes a szalvéta alapszínével megegyezőt választani)

• szalvéta vagy dekupázspapír

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top