Otthon

Szobabicikli a lakásban

A karácsonyi nagy zabálások után te is megfogadtad, hogy ez az év a sport jegyében telik majd? Már be is szereztél egy szobabiciklit? Tippek, ötletek, hogy is válhat lakásod részéve az edzõgép, vagy épp hogyan tüntetheted el.

Praktikus vs. tökéletes otthon

A reklámok csábító ígéreteivel ellentétben a szobai edzőgépek csak igen sok macera árán rejthetők az ágy alá vagy bárhová, ahol nincsenek szem előtt. Egy saját edzőterem persze megoldana minden problémát, de a legtöbb lakásban vagy a nappaliban, vagy a hálószobában kap helyet a masina. Ráadásul egy szobabicikli vagy egy ellipszisgép mozgatása erős embert igényel, a rossz helyválasztás miatt pedig gyakran az edzőgép szobainassá szelídül, majd néhány évi, sok-sok idegesítő kerülgetés után kidobjuk, hiszen évek óta ott áll, és nem is használjuk.

Hova tegyem?

Az edzőgép elhelyezésénél a legfontosabb szabály, hogy igényeink szerint válasszunk neki helyet. Ha tévézés közben akarjuk tekerni, akkor tegyük a tévé elé, és az se zavarjon minket, hogy éppen a nappali közepére kerül. Mivel életünk fontos szereplője az edzőgép – akárcsak a könyvek, a tévé vagy éppen a repülőgépmodell-gyűjtemény –, kár rejtegetni, sőt igen büszkén lehet vállalni sportos életünket. Talán ilyenkor arra érdemes még figyelni, hogy egy stílusos, elegáns szobakerékpárt szerezzük be, amelyre büszkék lehetünk. Bár igazán büszkék akkor leszünk, ha rendszeresen használjuk. Attól viszont egyáltalán nem kell félnünk, hogy mi történik, amikor barátok érkeznek hozzánk. A barátaink ugyanis amint meglátják a szobabringát vagy ellipszistrénert, azonnal kipróbálják. A szobabiciklivel házibuliban én úgy szoktam számolni, mint plusz egy székkel. Biztos, hogy valakinek pont az lesz a kedvenc helye.

Ha mindenképpen el akarod rejteni

Az ágy alá nem fog elférni, ezzel a gondolattal ne is kísérletezz. Annyit tudsz tenni, hogy varrsz rá egy nagy zsákruhát vagy letakarod egy nagy, színes anyaggal. Nem hazudok, sikered csak részleges lesz. Az edzőgép nem lesz szem előtt, de ott lesz egy nagy alaktalan valami, ami hivalkodóan tudatja mindenkivel: „Itt egy nappaliba nem illő tárgy áll, csak letakartuk.”

Talán valamivel jobb ötlet, ha a ruhának funkciót adsz. Mondjuk, zsebeket varrsz rá, és tárolóként használod. Ennek az lesz a hátránya, hogy nehéz lesz, ki és becsomagolni az edzőgépedet, így egy fáradt nap után eggyel több okod lesz, hogy ne ülj rá.

Ha mindenképpen el akarod rejteni a szobabringát, sokkal jobb ötlet, ha egy paravánt állítasz elé vagy köré. Nincs olyan lakás, amelyben ne mutatna jól egy dizájnos vagy elegáns mozgatható, színes paravánfal, amelynek színeit te választod meg. Nemcsak a hagyományos paravánokat érdemes feltérképezni, hanem a szoba hangulatától függően az őrültebb darabokat is. Személyes kedvenceim azok a paravánok, amelyek Marilyn Monroe fényképeiből készültek, de egy egyszerű paravánt te is feldobhatsz saját fotóiddal. A paraván előnye még, hogy a mindennapok során nem foglal sok helyet, és ha nem vagy túl rendszerető, akkor sem okoz sok problémát, mert mielőtt megérkeznek a vendégek, csak szét kell nyitod és az edzőgép elé kell állítanod.

Szekrénybe vele

Költséges, de jól használható megoldás, ha a fal mellé helyezett edzőgépnek egy szekrényt csináltatsz. Egy ilyen szekrénynek tulajdonképpen nincs alja, csak oldalai, teteje és ajtaja. A kipakolás és elpakolás annyiból áll, hogy kinyitod a szekrényt, és előhúzod a bringát vagy ellipszisgépet, ha befejezted, akkor betolod. A szekrény és a tologatás igen helyigényes, viszont könnyen használható, és a nappali vagy hálószoba stílusát nem teszi tönkre. A bringa szekrénye többféle anyagból készülhet, a fától az alumíniumig, de szóba jöhet a papír is. Nem feltétlenül kell az észrevehetetlenséget megcélozni, maga a szekrény, ha a szoba stílusa megengedi, lehet harsány és domináns. A szekrényt festheted divatos élénk színre, az ajtókat fedheted tapétával vagy matricával, de az edzőgépet rejtő szekrény emlékeztethet egy régi, hatalmas utazótáskára is.

Persze az is elképzelhető, hogy nem a szobabicikli kerül a szekrénybe, hanem a bicikli köré kerül szekrény, vagy legalábbis egy gurulós állvány vagy polcrendszer. Az állvány oldala és teteje többféle anyagból készülhet – fából, gyékényből, fémből –, de funkcióval is ellátható, ha polcok, fogantyúk és „zsebek” kerülnek rá. Ha éppen ahhoz van kedvünk, a gurulós szekrény akár három oldalát is zárttá tehetjük, a lényeg, hogy a guruló lábakról, amelyek a könnyű mozgatásért felelnek, ne mondjunk le, és mindenképpen figyeljünk arra, hogy ne pakoljuk meg annyira, hogy mozdíthatatlanná váljon.

Fórumozóink véleménye:

Otthoni edzőgépek pro…

• „Igen, az a legegyszerűbb, ha valamilyen műsorhoz köti az ember a bicózást. Én pl. ha otthon voltam, akkor általában megnéztem a Jóbarátokat, így ahhoz volt kötve a napi edzés. Mostanában Animal Planetet nézek edzés közben.”

• „Vegyél egy jó könyvet, és azt tudod olvasni a bringán. Én mindig azt szoktam.”

és kontra…

• „Na, el is ment tőle a kedvem, csak ott áll a nagyszobában (ha öltözöm, jó ráaggatni a cuccom).”

• „Nekem a kezdeti lelkesedés után ma már inkább csak porfogó, egy ideig esténként ruhafogas is volt, amíg át nem került másik helyre. Pedig még azzal is próbálkoztam, hogy tévét nézve vagy zenére csináltam.”

Futópad vs. szobabicikli »
Szobabicikli »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top