Otthon

Mosógépkisokos

Mindegy, hogy fõiskolai albérlet vagy nagycsaládos háztartás – a mosógép mindenhol nélkülözhetetlen. Mindig újabb modellek látnak napvilágot, nem könnyû követni a kínálatot. Most segítünk, hogy megfelelõ masinát találj!

Miután az utóbbi években egyre környezetkímélőbb mosógépeket dobtak piacra, a gyártók most arra koncentrálnak, hogy a lehető legtöbb programon, természetesen a lehető legkevesebbet fogyasztva dolgozzanak a gépek. Hogy ki milyen mosógépet vásárol, azt rengeteg tényező befolyásolja. Beleszólhat az, hogy mekkora hely áll rendelkezésre a lakásban, életvitelünkhöz milyen programokra van szükségünk, és persze a pénztárcánk is megálljt parancsolhat vágyainknak. Összeállításunkban pár jó tanáccsal segítünk a döntésben, a takarékosságban és a karbantartásban.

Mosógépkisokos

Típusok

Két típusát különböztetjük meg a mosógépeknek: az elöltöltőset és felültöltőset. Az elsőbe elölről gyömöszölhetjük a ruhákat, míg a másiknak a teteje nyitható.

Elöltöltős: Az elöltöltős mosógépek olcsóbbak, és nagyobb a teljesítményük is. Hátrányuk az, hogy nagyobb helyet foglalnak. Viszont ha a konyhában szeretnénk elhelyezni, akkor leszedhetjük a tetejét, és így beépíthetjük. Ha a fürdőszobában helyezzük el, a tetejük tárolásra alkalmas.

Felültöltős: Ez a helyspórolós modell, kis fürdőszobákba nagyon praktikus, keskeny, így bárhova könnyen beilleszthető, és kényelmesebb megtölteni is. Sajnos pont az előnye válik hátránnyá: a kisebb gépbe kevesebb ruha fér. Átlagos töltősúlya 4-5 kg. Ezek a modellek valamivel drágábbak is elöltöltős társaiknál.

A vagy G?

Egy mosógép legfontosabb tulajdonságát az energiaosztály-táblázatban elfoglalt helye mutatja meg. A dráguló energiaárak mellett nagyon oda kell figyelni arra, hogy milyen osztályba sorolt masinát vásárolunk. Az A+ kategóriába sorolt mosógép eszi a legkevesebb áramot, a D-s pedig a legtöbbet. Minél alacsonyabb az osztály, annál olcsóbb a mosógép. De ne essünk bele a csapdába! Az A kategóriás gépek megérik a pénzüket, hiszen alacsony fogyasztásukkal többszörösen visszahozzák majd az árkülönbözetet.
A mosás és a centrifugálás hatékonyságát is hasonló skálán mérik, A-tól G-ig osztályozzák.

Mosógépkisokos

Programok

Egy mosógép ára attól is függ, hány programmal rendelkezik. A legegyszerűbb gépek is tudnak 30, 60, illetve 90 fokon mosni. Természetesen van előmosás-, öblítés- és centrifugafunkciójuk is. A centrifuga annál jobb, minél magasabb a fordulatszáma. Az olcsóbb gépeknél ez a szám 400 körüli, míg a drágább modelleknél 800-tól 1800-ig terjedhet. A komolyabb gépeket már kézi és gyapjúmosásra is beprogramozhatjuk, van rajtuk késleltetett indítás és gyorsprogram is. A legkorszerűbb masinák már képesek az éppen aktuális adag ruha súlyát megmérni, az anyag fajtáját és nedvszívó képességét meghatározni. A víz- és energiafelhasználást ennek megfelelően alakítják.


Tippek olvasóinktól:
Melyik mosógépet? »
Milyen mosógépet vegyek? »
Felültöltős mosógép »
Mosógépek minősége »
Baj van a mosógépemmel »

Hogyan takarékoskodjunk mosásnál?

A gazdaságos és anyagkímélő mosás feltétele a lágy víz, a mosópor helyes megválasztása és adagolása, valamint a mosandó ruha súlya. Ha mindezt betartjuk, pénzt spórolunk, megőrizhetjük ruháink színét, sőt masinánk életét is meghosszabbíthatjuk.

Lágy víz:
Érdemes vízlágyítót használni, mert a túl kemény víz a mosógépnek, és a ruháknak is árt. Útmutatást az adagoláshoz mindig az adott lágyító csomagolásán találunk. A víz keménységéről a vízművektől kaphatunk tájékoztatást.

Mosószer:
– Minden ruhához a megfelelő mosóport használjuk. Soha ne mossunk színeset a fehér ruhákhoz való mosóporral.
– Adagolásnál mindenképpen vegyük figyelembe a gyártó által javasolt mennyiséget. Takarékoskodjunk, amennyire csak lehet. A szövetek ugyanis magukba raktározzák a mosóport, és a következő mosásoknál szépen lassan kiengedik azt. A túl sok mosószertől megkeményednek az anyagok.

Töltés:
Ne töltsük a mosógépet az előírt mennyiség 90%-ánál tovább. Számoljuk bele, hogy az anyagok megszívják magukat. A pamut vizesen háromszor annyit nyom, mint száraz állapotban. Ha gépünket teletömjük, nem lesz tiszta a ruha, ha pedig kevés ruhát teszünk bele, kibolyhosodnak a súrlódástól.

Mosógépkisokos


Karbantartás

Mint minden más háztartási gépnek, a mosógépnek is szüksége van törődésre. Legnagyobb ellensége a vízkő és a rászáradt mosószerek.

• Mosás után a mosószermaradványokat azonnal töröljük le, mert megtámadhatja az anyagot.

• A mosópor- és öblítőtartályt rendszeresen vegyük ki, és öblítsük ki meleg vízzel. Egy üvegtisztítóval vagy kefével könnyen eltávolíthatók az odatapadt maradványok is.

• Ha mosás után nem vagyunk megelégedve a ruha tisztaságával, ellenőrizzük a szivattyú szűrőjét. Ha eltömődött, tisztítsuk ki!

• A mosógép csöveit is érdemes néha megvizsgálni, a törések, hajlítások mentén eldugulhatnak.

• Ha a mosógépből furcsa szag szivárog, öntsünk bele egy fél üveg almaecetet, és 60 fokon, üresjáratban mossuk ki. Az almaecet nem károsítja a tömítéseket.

• Használjunk vízkőoldó és vízlágyító szereket, hogy védjük a fűtőszálat. Az is segíthet, ha 3-6 havonta pár liter ecettel, 80-90 fokon átmossuk a mosógépet.

Tipp: mindent a mosógépekről – mosógép.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top