Otthon

Gyerekszoba A-Z-ig

Minden csöppség a gyerekszobából indulva fedezi fel a világot. Itt játszik, tanul, itt érzi magát biztonságban. Lássuk, milyen legyen ez a helyiség, hogy kis lakója igazán boldog legyen!

Talán nincs is szebb annál, mint gyermekünk birodalmát berendezni, csinosítani. Fantáziálni, tervezgetni, egy kis fészket építeni. Legyen a szoba színes, izgalmas, barátságos, de egyben megnyugtató is. Egészségre ártalmatlan anyagokat használjunk, de mégse legyen túl drága. Ugye nem is olyan egyszerű?
De semmi pánik, nem kell minden kritériumnak egyszerre megfelelni.

Kellemes pasztell színek - igazi tündérszoba kislányoknak (fotó: Cilek)
Kellemes pasztell színek – igazi tündérszoba kislányoknak (fotó: Cilek)


Egy csecsemőnek még nem kell külön helyiség, akkor érzi magát a legjobban, ha ágyacskája a szülei szobájában van. Napközben is úgy jó neki, ha szülei látó- és hallótávolságon belül vannak. A második vagy harmadik életévben azonban már jól jönne egy saját kis birodalom, ahol lurkónk zavartalanul játszhat vagy pihenhet délután. Ez az anyukának is áldásos lehet, ugyanis nem kell azonnal összepakolnia a szanaszét hagyott játékhadsereget.

Az emeletes ágy alatti hely remek terep a játékhoz (fotó: Cilek)
Az emeletes ágy alatti hely remek terep a játékhoz (fotó: Cilek)

És ha többen vannak?
Tapasztalatok szerint a testvérek szívesen laknak együtt, egészen az általános iskola közepéig. Mikor egyedül kell elaludniuk a vaksötétben, szeretik, ha van valaki a közelükben. Legelőször 10-11 éves korban jelentkezik igényük az egyedüllétre. Ha elég tágas a lakás, és jut mindenkinek külön szoba, a gyerekeknek maguknak kell eldönteniük, mikor akarják birtokba venni saját birodalmukat. Ha a hely kevesebb, próbáljunk meg minden porontynak egy kis sarkot kialakítani. Például minden gyerek berendezheti és kifestheti kuckóját olyanra, amilyenre szeretné, de paravánt is felállíthatunk, hogy a szoba egyes részeit elkülönítsük egymástól.

Praktikus helytakarékosság – teret a játéknak!

A legtöbb apróság szobája körülbelül tíz négyzetméteres. Itt nemcsak egy egész babanemzedéknek vagy legódepónak kell elférnie, de maradnia kell valamennyi szabad helynek a mozgásra is. Fogós tehát a kérdés: mennyi bútor kerülhet a gyerekszobába? Nincs máshol helye a ruhásszekrénynek vagy a pelenkázóasztalnak?

Kezdjünk inkább kevés bútorral, hisz a gyerekholmi kicsi szekrényben is elfér. A kis lakó igényei szerint később még bármin változtathatunk. Ahogy növöget, és egyre több szekrényre, polcra lesz szüksége, úgy vásárolhatunk mindig egy-egy darabot a már meglévő berendezéshez. Anyagokkal és színekkel is barátságossá tehetünk egy szobát, nem feltétlenül kell hozzá sok bútor.

Ami pedig minden tökéletes gyerekszoba közös jellemzője: számtalan lehetőség van benne a pakolásra. Csak így lesz elég hely és persze kedv a játékhoz, a rendrakáshoz.

Ládák, ládák, ládák (Fotó: IKEA)
Ládák, ládák, ládák (Fotó: IKEA)

 

Így teremthetünk helyet és rakodóteret:

• A szoba egyik felét emeljük meg, létesítsünk egy pódiumot. Fent lehetőség van alvásra és játékra, a dobogó alatt pedig nagy, kerekes ládákat helyezhetünk el.

• Emeletes ágyak alatt (csak 5-6 éves kortól ajánlott) is jut hely játékra vagy a tanulósarok berendezésére.

• És persze a szokásos: ládák, ládák, ládák!

Falak

Első szabály: a fehér falakat felejtsük el! Kisebb gyerekeknek a pasztellszínek a legideálisabbak, óvodáskortól használhatunk erősebb, intenzívebb árnyalatokat, persze soha ne essünk túlzásokba. Az is érdekes megoldás, ha csak a szoba egyik falát festjük be valamilyen élénkebb színnel, esetleg tapétát is használhatunk.

Pillangó éjjelilámpa (Fotó: Dione.hu)
Pillangó éjjelilámpa (Fotó: Dione.hu)

Mintás bordűrökkel hasonlóan vidám hangulatot varázsolhatunk a gyerekszobába, de saját magunk is ecsetet ragadhatunk, ha bízunk kézügyességünkben. Fessük a falra a lurkó kedvenc mesefiguráit, esetleg pillangókat, virágokat!

Világítás

A mennyezeti lámpán kívül alkalmazzunk diszkrétebb helyi megvilágítást is. Az esti meseolvasáshoz elengedhetetlen a kiságy melletti lámpa, de a falra is szerelhetünk vidám, direkt gyerekeknek készített lámpákat – ma már óriási a választék ezekből.

Arra ügyeljünk, hogy a vezetékekhez ne férjenek hozzá a picik – ha mód van rá, a falban vezessük el őket.


Padló

Különösen problémás lehet a padló kérdése. A legjobb, ha fából vagy linóleumból készül, mert mindkettő könnyen tisztítható, ápolható, és tökéletes terepet biztosítanak a játékhoz. Azért a szőnyegeknek is vannak előnyeik: puhák és melegek. De vigyázat, könnyen felborul rajta a kockavár!
A szőnyegpadló is jól hangzik, de mivel a poratkák is kedvelik, inkább ne használjuk a gyerkőcök szobájában, hiszen allergiát okozhat.

Színek

Hogy melyik színek a legszebbek, az természetesen ízlés dolga. A lakberendezőknek és színpszichológusoknak mégis van pár jó tanácsuk:

 

A falak és a bútorok ne legyenek túl sötétek (fotó: Cilek)
A falak és a bútorok ne legyenek túl sötétek (fotó: Cilek)


• Ha lehet, a falak és a bútorok ne legyenek sötétek, komor színűek. Ha túl élénk a szoba, az nyugtalaníthat. Jó választás lehet egy finom, meleg, árnyalt sárga, ami játékra sarkall.

• Mindenképpen vegyük figyelembe csemeténk temperamentumát és igényeit. A zöld nyugtató szín, így a nagyon mozgékony gyerekekre jó hatással van. Aki pedig azt szeretné, hogy utódja kicsit élénkebb legyen, az használja a piros árnyalatait.

• A feng shui szerint a kisbabáknak a pasztellszínek a legideálisabbak – a szoba színesítését csak óvodáskortól ajánlják.

• Legyünk óvatosak a minták és a színek együttes alkalmazásánál! Ha színesek a falak, a bútorok legyenek egyszerűbbek. A mesefigurás tapétával, függönyökkel vagy szőnyegekkel bánjunk csínyján!

Nélkülözhetetlen bútordarabok a gyerekszobában:
• ágy,
• polcok (esetleg szekrény vagy komód) a játékok, könyvek tárolására,
• szék,
• asztal rajzoláshoz, színezéshez, tanuláshoz,
• szivacsdarabok, babzsák, hogy legyen min mászni, ugrálni, építeni, játszani.
Babzsák csirke (Fotó: Dione.hu)

Bútorok

Bútorvásárlásnál felmerül a kérdés: hozzunk rendbe pár örökölt darabot, vagy vegyünk valamit olcsón a nagy bútorboltokban? Esetleg invesztáljunk rögtön a minőségbe, hogy kitartsanak a darabok egészen serdülőkorig?

Az olcsó darabok előnye, hogy pár évente felújíthatjuk a gyerekbirodalmat, alkalmazkodva ezzel a folyton változó ízléshez. A legtöbb lakberendező azonban a drágább, stabilabb bútorokat ajánlja: időtálló, variálható és káros anyagoktól mentes ágyat, széket és asztalokat. A tömörfa bútorok például stabilabbak, gyermekbiztosabbak, mint a farostlemezből készültek, az áruk pedig előbb-utóbb kifizetődik, hiszen több generációt is kiszolgálnak.


Egészség és elővigyázatosság

• Ha a gyerkőc szobáját frissen festjük és a berendezés is új, a levegő nehézzé válik a szobában. Kutatások bizonyítják, hogy azok a gyerekek, akik frissen felújított szobában laknak, nagyobb eséllyel lesznek allergiásak vagy szenvednek nagyobb korukban légúti megbetegedésekben. Így inkább használjunk régebbi, de jól átszellőztetett bútorokat, vagy a felújítás után egy darabig hagyjuk üresen a szobát.

• A falak és a bútorok átfestésénél használjunk vízben oldódó diszperzites festéket vagy akrillakkot. A fafelületek kezelésére az olaj és vaksz a legalkalmasabb.

• Vásárláskor hagyatkozzunk az orrunkra. Minél intenzívebb illata van egy bútornak, játéknak vagy akár takarónak, annál több káros anyagot tartalmaz.

• A balesetek elkerülése érdekében válasszunk lekerekített élű, tompa sarkú bútorokat.

Fórumajánló – ötletek olvasóinktól:

Gyerekszoba kreatívan »
Gyerekszobába bútort »
Milyen színű gyerekszobát? »
Dekorcsík gyerekszobába »
Gyerekszoba – falak színe »
Gyerekszoba újrafestése »

 

Fotók:
IKEA »
Dione »
Cilek »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top