Otthon

Rendszerezett gardrób

Reggelente te is fejvesztve kutakodsz ruháid és cipõid közt a szekrény elõtt? Nem feltétlenül kell az egész ruhatáradat lecserélni, alakíts ki inkább egy rendszerezett, átlátható gardróbot. Tippjeink segítenek, hogyan.

Néhány évtizeddel ezelőtt még elképzelhetetlennek tűnt egy egész szobát fenntartani csupán a ruháinknak, de a 20. század magával hozta a faltól falig és talajtól a mennyezetig épített tárolórendszereit. Mára pedig a beépített szekrények és gardróbszobák szinte minden modern otthonban megtalálhatók.
Legyen bármilyen stílusú is a lakásunk, egy átlátható, rendben tartott ruhatárolóban akár még a reggeli félálomban is megtalálhatjuk az egymással jól kombinálható és az aktuális évszaknak megfelelő ruhadarabjainkat.

Rend a lelke mindennek

A minden nő által ismert „nincs mit felvennem” szindróma többek között a ruhásszekrényben uralkodó káosznak köszönhető. Általában az van szem előtt, amit már látni sem bírunk, a cipők eltorlaszolják a bejáratot, a szezonális használatú ruhák összekeverednek a mindennapos ruházattal, egyes polcok túlzsúfoltak, és az értékes kiegészítőinknek sincs állandó helyük, így folyton kacatként szóródnak.

Ezért célszerű minden évszakban szelektálnunk, és csak azokat a holmikat megtartani, amikre valóban szükségünk van, és hordani is fogjuk. A gardróbrendezés első számú szabálya a lomtalanítás és a szelektálás. Ez arra az esetre is vonatkozik, ha új tárolási rendszer kialakításán gondolkozunk, és a lakás adottságait kihasználva külön gardróbszobát vagy egy beépített szekrényt választanánk le. Ugyanis a későbbiekben a tárolandó holmikhoz tudjuk alakítani majd a szekrényt, és nem fordítva.

Figyelem: Tervezéskor azt is szem előtt kell tartanunk, hogy a jelenlegi ruhatárunk növekedni fog. Érdemes plusz 15-20%-kal kalkulálva nagyobbra megálmodni a tárolórendszert, hogy az új szerzemények is gond nélkül elférjenek majd.

Funkcionális tárolás

Amennyiben lehetőségünk van néhány négyzetmétert feláldozni otthonunkból egy tárolásra kialakított helyiségnek, érdemes komfortos gardróbszobát létrehozni. A külön erre a célra kialakított tér ma már nem jelent luxust, hanem elsősorban a mindennapos kényelmünket szolgálja, ahol a ruhák és cipők mellett a ritkábban használt tárgyak is helyet kaphatnak.

Tipp: A reggeli készülődés igazi kis szeánsszá válhat. Amennyiben van elég helyünk, varázsoljuk budoárrá a gardróbszobát. Dobjuk fel a helyiséget fésülködőasztallal, néhány fotellel vagy puffal, tükrökkel és a mennyezetbe épített hangfallal.

A gardróbszobában az áttekinthető tároláson túl könnyedén válogathatjuk és párosíthatjuk a mindennapos öltözeteinket. A tárolóhelyiségünk elrendezése lehet L vagy U alakú. Az előbbi elegáns és egyszerű, ráadásul helyet takaríthatunk meg vele, az utóbbival pedig könnyedén létrehozhatunk egy klasszikus elrendezésű, átlátható gardróbszobát. Bármilyen legyen is a ruhatárunk elrendezése, a lényeg a teljes helykihasználtság, vagyis építsük be az adott falat a padlótól a plafonig.

A gardróbszoba berendezése egyénre szabott, tehát a lakásban lakók szükségletei szerint alakítható, ráadásul a „járható” szekrény igényeink szerint polcozható, és szerelhető fel különböző hasznos kiegészítőkkel. A tárolási problémáink garantáltan megszűnnek, ha ezt a megoldást választjuk. Amennyiben azonban mégsem tudunk kiszorítani a lakásból egy minimum 3-4 négyzetméternyi területet egy gardróbszobának, választhatjuk a beépített szekrényt vagy az I alakú gardrób megoldását. Ma már lehetőségünk van számos bútoráruház gardróbelemei közül választani, de megtervezhetjük saját magunk is beépített szekrényünket. A fő, hogy mellőzzük a szobánkban terpeszkedő, zömök ruhásszekrényeket, és ruhatárolás céljára válasszuk inkább a sikkes rejtett tárolókat.

Tipp: IKEA-gardróbtervező »

Költségtakarékos megoldás lehet rögzített panelekből ruhatároló rendszert, állványt készíteni. A szerkezet lényege a mennyezet és a padló közé feszített rúd, és előnye, hogy folyamatosan bővíthető a különböző elemekkel, amelyet feldobhatunk színes, vidám tárolódobozokkal, rendszerező fiókokkal és kosárkákkal.

Hasznos segítségek

Az egyedi tervezésű és gyártású szekrények esetében számtalan beépített szerelvény teheti még komfortosabbá a tárolást. Liftek, maguktól visszagördülő polcok, rácsos kosarú fiókok, nyakkendő-, öv- és cipőtartó rendszerek még teljesebbé varázsolják az összképet. A ruhavédő zsákok, akasztók, dobozok és kosarak pedig megvédik a szezonális ruháinkat.

Szempontok a gardróbtervezéshez:

• Mérlegeljünk, és vegyük számba a család ruhatárát, hiszen a meglévő ingek, zakók, kabátok és nadrágok döntik el, hogy akasztós vagy polcos helyekre lesz-e inkább szükségünk.

• Az akasztós részek tervezésénél tartsuk szem előtt, hogy a hosszú kabátok felakasztásához kb. 160 cm, a kosztümök és öltönyök lógatásához pedig kb. 100 cm magasságra lesz szükségünk.

• A tárolószekrény ajtaja előtt hagyjunk minimum 90 cm-es közlekedőrészt, amennyiben a tolóajtó helyett inkább a klasszikus nyíló verziót választjuk, ez a tér legyen legalább 120 cm.

• A cipőknek tervezzünk döntött tárolópolcokat vagy speciális cipőtartó egységeket.

• A gardrób megvilágításánál válasszunk irányított fényt vagy a kiugró párkányba épített spotlámpákat. De megvilágíthatjuk a szekrény belsejét is.

• Ne feledkezzünk el az egész alakos tükörről.

Gardróbot csináltatok »
Gardróbszekrény »
Tolóajtós gardrób – melyik? »

Tárolási tippek:

• A szezonális, használaton kívüli ruháinkat, cipőinket és egyéb kiegészítőinket dobozoljuk be, és tároljuk a felső régiókban.

• Gondoskodjunk a megfelelő szellőzésről, és használjunk illatpárnákat. A szellőzést igénylő ruhaneműket pedig tároljuk rácsos kosarú fiókokban.

• Az áttekinthetőség miatt a zárható dobozokat címkézzük fel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top