Otthon

Halloween tökölés

A tök ünnepe néhány éve jelent meg Európában, igazán magas színvonalon azonban még mindig csak a tengerentúlon ünneplik, de igyekszünk felzárkózni. Ehhez segítünk néhány praktikus és igazán tökös ötlettel! Elõ a tökökkel!











Kattints a képre!

A halloween Amerikából került át Európába, ám eredetileg Írországból származik. Egyes elemei a kelták egyik pogány ünnepségére vezethetők vissza. A kelták évente megünnepelték két főistenségük – a napisten és a halottak istene ünnepét. Hitük szerint a kelta év utolsó napján (október 31-én) az istenség megengedte, hogy az elhunytak lelkei visszatérjenek otthonukba.
A pogány szokást aztán IV. Gergely pápa „keresztényesítette”, amikor elrendelte a mindenszentek napjának november 1-jei megünneplését. Innen ered a név is, „all hallows”, azaz minden szentek, az azt megelőző este pedig „all hallows evening”, rövidülve halloween. 







Kattints a képre!
Töklámpás nélkül ne várd az október végét! A jól megtermett narancssárga zöldségek kaphatók ma már a virág- és dekorációs üzletekben. Nem kell hozzá nagyon nagy ügyesség, hogy kellőképpen ijesztő figurává alakítsd át!

A halloween ünnepi jelképrendszere az esemény jellegéből fakadóan az ijesztő, félelmetes dolgokra koncentrál, természetesen az ünnep eredetéhez kapcsolódó halottak és szellemek is megjelennek! Így ilyenkor egy-egy pók, denevér, boszorkány, ijesztő szellem, pókháló bárhol felbukkanhat a lakásban. A főbb színek a narancssárga és a fekete.




A megfelelő tök kiválasztása

• A vásárlásnál ügyeljünk arra, hogy a tök alja egyenes legyen, és így biztosan megálljon!
• Ha egy meghatározott motívumot akarunk kivágni, vigyük magunkkal a sablont is, és próbáljuk rá a tökre!
• Ha gyerekkel együtt akarjuk készíteni a töklámpást, vékony héjú tököt válasszunk! (Viszont ez nem olyan tartós, mint a vastagabb héjú!)

Lépésről lépésre

A következő eszközökre lesz szükségünk:
• konyhakés,
• evőkanál vagy fagylaltoskanál,
• fogvájó vagy hústű a minta megrajzolásához,
• hegyes kis kés a motívum kivágásához,
• pauszpapír és ceruza a sablon sokszorosításához,
• ragasztószalag a sablon rögzítéséhez.


1. Válassz mintát, és rajzold át pauszpapírra!
2. Rögzítsük a pauszt ragasztószalaggal a tökre!
3. A körvonalak mentén szurkáljuk ki végig hegyes eszközzel (hústűvel) a mintát!
4. Ha többször szeretnénk használni a mintát, csináljunk belőle sablont! Ezután a sablont helyezzük a tökre, és rajzoljuk körül vízzel lemosható filctollal!





Ötlet
Előfordul, hogy a sablon eltávolítása után a motívum nem látható. Ilyenkor szórjunk lisztet a tök héjára, és dörzsöljük a lyukakba! Ettől láthatóvá válik a motívum. 

5. Hegyes konyhakéssel vágjuk le a tök tetejét, egyenesen, ívelten vagy cakkosan. Tegyük félre a levágott részt, és vájjuk ki a tök belsejét! Ha nagyon kemény, először óvatosan válasszuk le a késsel!


6. A húsát tegyük egy tálba! Ha nem akarjuk aznap vagy másnap felhasználni, le is fagyaszthatjuk!

7. A nagyobb minták kivágásánál almacsutkázóval fúrjunk középre egy lyukat, ez legyen a kiindulópont. A különböző mintákat úgy vágjuk ki, hogy a külső héj ne változzon! Vagyis a nyílást közvetlenül körülvevő gyümölcshúst befelé ferdén vágjuk!





Jó tanács
Minél nagyobb a tök, annál nehezebb vágni. Könnyebb dolgozni vele, ha a tököt az ölünkbe vesszük. A tök méretétől függően 1-2-3 teamécsest vagy egy örökmécsest helyezzünk bele. A tetejére vágjunk kis lyukat a gyertya füstjének!
 







Kattints a képre!
Gyerekekkel

Ha gyerekkel készítünk töklámpást, bízzuk rá a kivájást, a minta felrajzolását, de a kivágást már inkább felnőtt végezze! Bátorítsuk a gyerekeket újabb minták kitalálására!

A kivájt tök tárolása

A tök lassan kiszárad, vagy néhány nap után elkezd penészedni. Szobahőmérsékleten legfeljebb 4-6 napig tartható meg. Ha tovább szeretnénk élvezni, éjszakára tegyük hűtőszekrénybe!
Teraszon, kertben 10-14 napig is megmarad. Ha éjszakai fagyok várhatók, vigyük be a lakás egy hűvösebb helyére! Ha penészedni kezd, nincs mit tenni, ki kell dobni!





Ráadás tökös ötlet

Tökpástétom a kivájt tökhúsból
Hozzávalók:
• 5-8 evőkanál tökgyümölcshús
• 1 fej vöröshagyma
• 20 dkg zsíros krémsajt
• 1/2 dl tejszín
• apróra vágott friss fűszernövények
• só, bors
• 1 dl zöldségleves

A gyümölcshúst néhány percig pároljuk a zölséglevesben, majd villával nyomkodjuk szét. Utána apró kockára vágjuk a hagymát, és keverjük össze a többi hozzávalóval! Pirítósra nagyon finom!









További ötletek, sablonok, jó tanácsok a lakás díszítésére a Cser Kiadó gondozásában megjelent Töklámpások című könyvben. 
• Bővebbet itt tudhatsz meg a könyvről »

Nézz be a fórumokba!
• Halloween »
• Halloween tök S.O.S.! »
• Jelmezötletek halloweenre! »

További ötletek halloweenre kreatívhobbi-szakértőnk, Mezei Katalin blogjából. Katt ide! »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top