Otthon

Feng shui tippek a konyhában

A feng shui konyhában is az alapvetõ cél a harmónia elérése. Ha szeretnél ennél is többet tenni az egészségedért és a családi boldogságodért, akkor érdemes komolyan venni az õsi kínai térrendezés tanácsait!

Azt gondolnánk ebben nincs semmi ördöngösség! A konyhába kell lábos, kell evőeszköz, étkészlet, kisebb nagyobb edények, manapság pedig már az alapfelszereléshez tartoznak a gépek is. Ám a feng shui konyha felszerelésénél ügyelni kell néhány alapvető szabályra!





Olvasd el a Feng shui a konyhában című cikkünket is!





• Lábosokból, fazekakból lehetőleg rozsdamenteseket válasszunk. A zománcosok is jók, mindaddig, míg le nem pattogzik a zománcréteg, ekkor – bármennyire is szerettük – azonnal meg kell válnunk az edénytől. A lepattogzott zománc helyén mérgező anyagok szabadulhatnak fel a főzés során.

• Mellőzzük a kukta és a fritőz használatát! A feng shui szerint a gyors főzési technika árt az ízeknek, tönkreteszi az ételek ásványianyag- és vitamintartalmát.





Feng shui tipp: Első használat előtt legalább egy órára áztassuk hideg vízbe a vágódeszkát, majd ezután még nedvesen olívaolajjal olajozzuk be! Ezzel megakadályozhatjuk a forgácsolódását! 

• Fontos a vágódeszka! Lehetőleg nagy méretű, kemény fából készült legyen! Az ideális méret 25-30 cm átmérőjű és 5 cm vasatagságú deszka. Ez a speciális vágástechnika miatt így a legkényelmesebb.








Fontos a vágódeszka és a jó kés!
• A feng shui konyhában különösen nagy szerepük van a jó késeknek. A húsok, zöldségek, gyümölcsök szeletelése sajátos előírások szerint történik. Rozsdamentes acélból különböző méretű késeket szerezzünk be, és ügyeljünk arra, hogy az eszközöknek kiváló élük legyen!

• Fontos eszköz a gőzölő, méghozzá kétféle! Az egyik fémgőzölő, ez vízforralóként és ételtartóként is használható. A másik fajta a bambuszgőzölő, amely a wokhoz illeszthető.






Feng shui tipp: Ha új a Wok…
Az edényt melegítsük fel egészen magas hőfokra, és így forrón vastagon olajozzuk be! Igazából a főzés után is elegendő csak olajos papírtörlővel áttörölni. Ha elmosogatod, akkor öt-hat főzés után ezt az olajozást újra meg kell ismételni! 





• Wok nélkül elképzelhetetlen a feng shui konyha! A homorú aljú serpenyő manapság egyre divatosabb. A legideálisabb kb. 35 cm átmérőjű cserélhető fa, illetve fém nyéllel. Az igazi Wok nehéz, hiszen vasból készült. Használata egyszerű, formája olyan, hogy szinte zsiradék nélkül igen rövid idő alatt elkészülnek benne az ételek. Fontos, hogy első használat előtt jó alaposan olajozzuk be, ez megakadályozza a rozsdásodást.

•  A feng shui konyhában egyébként minden mást ugyanúgy használunk, mint a magyar konyhában. Jó, ha a fakanál mellett vannak fából készült forgató lapátok is. Ügyeljünk arra, hogy ép és tiszta eszközeink legyenek! A rozsdálódó reszelők, a behorpadt lábosok, ütött-kopott régi evőeszközök nem valók a konyhába! Bátran száműzzük őket!









Horváth Mária: Feng shui a konyhában 
(Endrei Könyvek 2005.)


A feng shui egyik legismertebb hazai szakértője ezúttal a konyha, az étkező, a főzés és az evés témaköreit járja körül az ősi keleti módszer szemszögéből. Könyvében szó esik a fogyókúráról is, hiszen a feng shui nem más, mint harmóniára törekvés. Nemcsak tippek és ötletek olvashatók a kötetben, hanem számtalan izgalmas receptet is kipróbálhat az olvasó.
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top