Otthon

Levendulamezõ a teraszon

A nyugalom és a pihenés gyógynövénye a levendula. Gyönyörû lila mezõkön terem, de ha akarod, akár nálad is elfér egy kis virágládában. Nem bonyolult, érdemes idén megpróbálnod!

Nincsen kerted, mégis szívesen gondoznád, szagolnád és nézegetnéd, és persze főznél a legszebb és legillatosabb gyógy és fűszernövényekkel? Nemcsak levendulát, de többféle gyógynövényt, fűszernövényt is telepíthetsz egy balkonládába az ablakpárkányon!






Erre az alacsonyabb növekedésűek alkalmasak, ilyen a petrezselyem, a metélőhagyma, a menta, a kakukkfű, a tárkony, és a majoránna. A magasabb növények dugványaiból is telerakhatod a ládát! Ilyen a levendula, zsálya és az illatos gólyaorr.

A legfontosabb teendőd egy olyan ládát beszerezni, amely a felesleges vizet a lefolyónyílásán keresztül elvezeti. Ha ilyen nincs rajta, akkor gondoskodni kell róla!

1. A láda legalább 30 cm-es mélységű legyen! Aljára valamilyen szilárd anyagréteget tegyünk, ez lehet kőzúzalék, kavics, törött cserépdarabok. Ezt takarjuk le tőzegréteggel!

2. Ezután tedd a ládába a földkeveréket! A felesleges víz eltávozhat, a szükséges vizet a tőzeg megtartja.

3. Az öntözést lassan és óvatosan végezzük, kerüljük a túlöntözést. A talaj felszínének nedvességét tapintással ellenőrizzük! A növények megfelelő növekedéséért a hajtáscsúcsokat csípjük vissza, távolítsuk el az elvirágzott növényi részeket!





Balkonládában nevelhető legfontosabb növények:

• Bazsalikom: a hosszú élettartamért akadályozzuk meg a virágzást! Késői felhasználás érdekében nyár közepén újra vethető!

• Metélőhagyma: biztosítsuk a jó tápanyag- és vízellátást!

• Petrezselyem: tavasszal, majd nyár végén újra vethető!

• Kakukkfű: magról vagy dugványokról egyaránt felnevelhető, tartózkodjunk a túlöntözéstől!

• Zamatos turbolya: tavasszal, majd nyár végén újra vethető.

• Majoránna: a kakukkfűhöz hasonlóan nevelhető.

• Zsálya: dugvánnyal szaporítsuk, és nyírjuk gyakran! 

Tippek, hasznos oldalak:

• Mindent a gyógynövényekről, sőt még annál is több! »

• Kertépítés kicsiben és nagyban »

• Teraszon innen és túl »

• A téli hangulatjavító, frissítő gyógynövényekről itt olvashatsz »


De nemcsak balkonládába, hanem bármilyen hangulatos edénybe, dobozba vethetsz, ültethetsz gyógynövényt! Nagyon jók erre a célra például a piacokon kapható különféle formájú agyagedények. Agyagedénynél arra kell figyelni, hogy az edény gyorsan kiszárad, ezért ügyelni kell a folyamatos vízellátásra!





Mielőtt beültetnéd, mosd jól ki az edényt, erre használd a víz és az ecet egy-egy arányú keverékét. Gondosan törölgesd el kevés fertőtlenítőszert tartalmazó vízbe mártott ruhával!

A konzerves dobozokat befestheted, ehhez a halvány vagy szürke, nem hivalkodó színek a legjobbak.

Ne használj kerti földet, mivel annak nem megfelelő a szerkezete!

Amikor a növények már megfelelően növekednek, vigyázzunk, hogy a talajt enyhén nedvesen tartsuk. Ennek az a trükkje, hogy hagyjunk elég időt arra, hogy az edénybe beszívódott víz elpárologhasson, mielőtt újból öntözzünk.  









Brenda Little: Képes gyógynövény enciklopédia

Útmutató a gyógy- és fűszernövények sokrétű felhasználásához (Egmont Kiadó 2004.)

A gyönyörű album nemcsak bemutatja a gyógynövényeket, de hasznos tanácsokat ad kerti elhelyezésükhöz, gyűjtésükhöz, szárításukhoz. Megtudhatod, melyik fűszernövény melyik ételhez jó.
Megtanulhatod, hogyan lehet növényekkel fonalat festeni, sőt akár gyógynövényes bort és sört is készíthetsz! A befejező részben igazi lexikont találsz a legteljesebb növényfelsorolással, jellemzőkkel, hatásokkal.

• A könyvről még többet itt olvashatsz! »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top