Otthon

Képeket a falra!

Vannak fotóink, amelyeket szeretünk. Vannak képeink, amelyeket szintén. Vannak olyanok, amelyeket csak szeretnénk, hogy legyenek. És vannak olyanok is, amelyeket megöröklünk, de legszívesebben rájuk se néznénk.


“Bár látszólag gyerekjáték néhány szöget verni a falba, és felakasztgatni, ami éppen tetszik, egyáltalán nem könnyű kitalálni, mi és hogyan legyen. Hogy személyes példával éljek, adott egy jó nagy bordó falfelület, előtte franciaágy. Nos, ez a felület hónapok óta üres. Nincs még meg a megfelelő kép. Kisebbek akadtak ugyan, fel is akasztottuk őket szépen a mellette lévő falra és a felület szélére… középen viszont egyelőre nagy üresség van csak. Egyelőre nem találtuk még meg az igazán ide illőt.”

•  A képek, festmények, fotók, gobelinek, szalvétaképek vagy domború kreatívcsodák elsősorban hangulatok. Azért tesszük őket a falainkra, hogy otthonossá váljék egy-egy helyiség, hogy rájuk pillantva felidéződjék valami, amit szeretünk. Lehet az egy tűnő pillanat is, egy örömteli esemény, vagy valami, amire vágyunk.
• A legegyszerűbb talán a konyha, mert annyira meghatározott témájú dekoráció kerülhet csak oda, hogy igazán nem nehéz helyes dolgokkal felszerelni. Számos gipszből kiöntött, szalvétatechnikával készült képecske lehet dísze a helyiségnek, de az antikolt hatás is nagyon divatos mostanság – azokat is el tudjuk készíteni magunk, de készen is vásárolhatunk ilyeneket. A zsúfoltságot azért kerüljük.



• A nappali, az már egy fogósabb kérdés. Valószínűleg sokunk nagymamája, szülője készített annak idején (vagy akár még ma is) gobelin-képeket, legyen szó akár egy csendéletről, vagy éppen Munkácsy Rőzsehordó nő című munkájáról. Ezeket vagy szeretjük, vagy ki nem állhatjuk. Örökölhettünk, kaphattunk persze más olyat képet is, amely egyáltalán nem illeszkedik elképzeléseinkbe, vagy éppen egyszerűen a lakásunkba. Évtizedekkel ezelőtt még igen divatosak voltak a hímzett képek is, szinte minden lány tudott készíteni ilyen dekorációt. Nagyanyáink falán még bizonyára fellelhetünk belőlük néhányat, mai modern lakásainkba azonban elképzelhetetlenek volnának. Ha mégis fontosabbak az emlékeink, mint a trendi lakberendezés, nosza rajta, akasszunk ki bátran bármit, de vállalni kell a következményeket is.

• Vannak, akik kifejezetten kedvelik a barokkos, túldíszített, mások számára talán zsúfoltnak is tűnő enteriőröket. Szerencsések, mert nem zavarja őket, ha a képek szorosan egymás mellett helyezkednek el. A bevállalósabbak, merészebbek egy különleges bőrkép mellé akár felakaszthatják a régi családi fotóalbum kedves darabjait, vagy egy-egy nagy becsben álló festményt is. Ebben az esetben azonban valószínűleg egyiküket sem tudjuk kiemelni, sőt kvázi elaprózzuk a falfelületet, ezáltal pedig az arányait is elvesszük tőle. Ha túlságosan telerakjuk a falat, szinte összenyomjuk, és átláthatatlanná tesszük. Főleg akkor, ha ráadásul kicsi lakásban próbálunk minden számunkra kedves tárgyat láthatóvá tenni. Érdemes tehát hagyni némi levegőt a képeknek is, falaknak is, magunknak is. A kellemes otthon érdekében ne rakjunk a falra akármit!

Tipp: A feng shui szerint jó hatásúak az étkezőben elhelyezett képek. Olyanok, amelyek konyhai műveleteket idéznek, vagy szép csendéletet ábrázolnak. Arra kell ügyelni, hogy a képen ne legyen túl erős a színhatás, illetve ne sugározzon negatív gondolatot.
• Könyvajánló: Horváth Mária: Feng shui a konyhában – Endrei Könyvek 2005. 

• Egy-egy kedvelt stílusirányzathoz való túlzott kötődés és ragaszkodás – legyen az barokk, reneszánsz vagy éppen bauhaus – a mai korszerű lakberendezés követelményeinek való megfelelést bizony erősen megnehezíti. Közhelyesült elvárás, hogy ami körülvesz, az legyen harmonikus. Mégis, ha az anyagválasztás vagy funkció tekintetében nem találjuk el a megfelelő elemeket, az lehet a vége, hogy nem érezzük jól magunkat az otthonunkban. Fázunk tőle, nyomottnak, vagy éppen nyugalomra vágyva is túlpörgöttnek érezzük magunkat.

• Éppen ezért nem mindegy az sem, milyen kereteket választunk képeinkhez. A fém rideg, s ha túl sok található belőle egy helyiségben, és mondjuk még hideg színek is vesznek körül, a fázósság ránk is átragad. A túldíszített, antik kereteket is érdemes jól meggondolni. Nagyon szépen mutathatnak egy megfelelő háttéren, de egyáltalán nem mindegy, mit helyezünk melléjük, helyezünk-e egyáltalán bármit. Az interneten számos olyan fórum van, ahol szakemberektől lehet konkrét esetekre vonatkozó tanácsokat kérni, őket érdemes megkeresni, ha nem tudjuk, mit tegyünk.

Tippek, linkek:

• Képkeretbolt on-line » 

• A sokoldalú képkeret »

• Kedvencünk, a firkakép »

• Fénykép a falra »

• Saját fotóból poszter »

• A képkeretek anyaga tehát legalább annyira fontos, mint az, amit határolnak. Némi jó ízléssel azonban könnyedén el lehet dönteni, mi illik, s mi nem. Elég kézenfekvő például, hogy egy mediterrán színeket magára öltő szobába nem akasztunk téli tájképet. Bőségesen megrakott asztal, néhány szál pasztell tulipán, esetleg déli napfényes városka képét már annál inkább.
Az meg már igazán említésre sem méltó, hogy az éves naptárt sem illik egy rajzszöggel a vécé ajtajának belső felére nyomni…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top