Otthon

Hal a szobában

Talán a kisállattartás egyik legrégebbi és legkedveltebb formája az akvarisztika. A sokszínû, egzotikus víz alatti világ egy kis részletét tudod otthonodba varázsolni úgy, hogy az lakásod egy hangulatos részlete legyen.

Legyen vagy ne legyen?

Ha esetleg gyermeked vagy párod már hónapok óta rágja a füled, hogy mennyire jó lenne a nappaliba egy akvárium, add be bátran a derekad! A vízi világ kis élőlényei nem hangosak, nem szagosak, és nem piszkolják a lakást. A halakat, vízi növényeket figyelve nemcsak a családod tagjai, te is sok olyan biológiai ismeretre tehetsz szert, ami a természet szeretetére és megismerésére sarkallhat.
Ezen látványmedencék többségének fenntartása egyszerű, és anyagilag is elérhető. Az akvárium gondozása inkább aktív pihenés, nem munka. Meglásd, hamar kedvenccé válik egy-egy kis élőlény, legyen az egy kardfarkú lazac vagy éppen egy vízi csiga.

Az első lépések

Kell egy üvegmedence, amit ma már szinte minden megálmodott formában és méretben lehet vásárolni vagy készíttetni. Ezért a fantáziád nyugodtan szabadjára engedheted, persze a pénztárcád nagyságának szem előtt tartása mellett. Családoddal közösen tervezzétek meg, hogy az akvárium a lakás mely részén helyezhető el a legideálisabban és a leglátványosabban. A hely kiválasztásakor vedd figyelembe, hogy egy 100 literes medence betelepítve igen nagy teher!
Az akváriumnak ideális, ha óvod a közvetlen napfénytől, mert a vízi flóra nehezen viseli el a szórt fényt, ami az algák túlszaporodását, vízi növények elburjánzását okozza. Vagyis tedd oda, ahol amúgy is elkelne egy kis mesterséges fénypótlás, és optikailag is jól mutat az üvegbe zárt mini világ. Mielőtt benépesítenéd a medencét, meleg vízzel mosd át, és puha papírral szárítsd meg!

Technikai részletek

Ahhoz, hogy az akvárium lakói is jól érezzék magukat, több technikai eszközt is be kell szerezned. A fűtőberendezés az egyik legfontosabb, hiszen a legtöbb édesvízi akváriumi hal természetes élőhelyén 25-28 C° vízben tenyészik. Vigyázat, ha ingadozik a medence vizének hőmérséklete, az a halak pusztulásával járhat! Az akvárium vizét a felhalmozódott szerves anyagoktól mechanikus és biológiai úton az elektromos szűrővel tisztíthatod meg. Nagyon fontos a mesterséges megvilágítás. Vásárolj speciális fénycsöveket vagy higanygőz égőket. A megvilágítás szükséges időtartama, főleg trópusi halak esetén, naponta 12-13 óra.


Hal a vízben


Minden akvárium fő attrakciói az ide-oda úszkáló színes halak. Ha betérsz egy díszállat-kereskedésbe, szinte áttekinthetetlen lehet a mindenféle színű és alakú halak sokfélesége. Semmiképp ne hagyd magad elragadtatni, és ne vásárolj össze a látvány élményétől hajtva pirosat, kéket, sárgát, esetleg hozzájuk még csíkosat, pöttyöset is, villás- és fátyolfarkúakkal kiegészítve.
A kiválasztott állatokat, lehetőleg fóliazacskóban, a legrövidebb időn belül igyekezz hazaszállítani. A halakat ne hirtelen helyezd át, mert a kis élőlények stresszes állapotba kerülhetnek, amitől aztán könnyen elpusztulhatnak.

A lakók:
Vízinövények, vízi csigák

Elevenszülő fogaspontyok: plattik, guppik, xifók
Páncélos harcsák: páncélos harcsa
Pontylazacok: brokátmárna, szumátrai díszmárna, zebra dánió
Tarka sügérek: bíborhasú sügér, pillangó tarkasügér, vitorláshal
Labirinthalak: törpe gurámi, mozaik gurámi, sziámi harcoshal

 Jó tanácsok:

•  A piros levelű növények több széndioxidot fogyasztanak, ezért kevesebb tőszámban ültess ilyet, mint zöldeket.

• Dekorációnak lehet élő növényeket és élettelen, mosott folyami homokot, sódert, mészmentes kavicsot, fertőtlenített fagyökeret, sáslevelet szerezni.

•  Óvakodj a giccses, oda nem illő műtárgyak betervezésétől (műanyag búvár, hajóroncs, háttérpapírok).

•  A mozgásigényesebb halak számára tervezz kisebb-nagyobb szabad területeket.

•  Minden medencébe kerüljön legalább egy pár páncélos harcsa, mert azok az aláhulló felesleges táplálékot fogyasztják az akvárium homokágyából.

• Minden, ami akvarisztika »

 

 

 

 

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top