Otthon

Stíluskalauz a boldog otthonért

Lakni muszáj. De a megfelelõ lakást, házat megtalálni sem egyszerû, hát még berendezni! Könnyû annak, akinek van ötlete! Ha nincs, mi adunk! Minden otthonteremtõnek ott lebeg a fejében a tökéletes kuckó képe.





A nyugalom és béke szigete, vagy a barátokat befogadni képes ideális partihely, a gyerekekre összpontosító terek vagy a kulináris csúcsokat döntögetni bíró konyha, a színek és a formák, a funkciók. Vannak, akik egységes stílusirányzatokat kedvelnek, és vannak, akik az eklektikát. Mindkettő esetében érvényes azonban a mértékletesség követelménye. A klasszikus enteriőr is nyomasztó, ha zsúfolt az ódon bútoroktól és a színes, modern is összhangtalan, ha nem gondoljuk át a berendezést, s hagyjuk magunkat elcsábítni egy-egy szép lámpa, szőnyeg vagy burkolat hatására.


Természetesen – természetesen

Manapság nagyon divatos a mediterrán hangulatú berendezés. Lényege, hogy amennyire csak lehet, a természetet idézzük fel a belső tereken. Természetes anyagokat használunk- természetesen.



Takarékos megoldás, ha otthonunknak csak egy részét vagy egy-egy elemét alakítjuk mediterránra. De hogy mit is takar ez az irányzat? Maguk elé tudják képzelni a tengerparti nyaraláson látott ég kékjét? A pálmafák, az olíva zöldjét? A citrusok sárgáját és narancsát? No, ezeket kell becsempészni az otthonba! Mennél délebbre haladunk, a falak színe annál világosabb, végül pedig fehérre meszelt, ami a szikrázó napsütésben, melegben persze egészen másként hat, mint mondjuk nálunk, egy jeges téli reggelen. A mediterrán hangulat kedvelőinek ezért érdemes színezniük a falakat, így lopva be a napsütést a lakásba. Az igazi déli, mediterrán otthonokban gyakran van bent is hidegburkolat, ez azonban nálunk nem ajánlatos, mert a hidegebb évszakokban igazán nincs szükségünk padlóhűtésre!

Választhatunk azonban terrakotta színű melegburkolatot, ami az egyik legtipikusabb mediterrán hozadék. A tenger színeit érdemes a fürdőszobában használni, de például egy kék-fehér étkészlet is felidézheti hullámzó partot. A bútorokat tekintve a rusztikusságot árasztó kovácsoltvas és a fonott bútorok a legjellemzőbbek. Nagyon fontos eleme ennek a világnak a növényekhez, a természethez való közelség. Az otthon kialakításakor gondoljunk arra is, hová tudunk növényeket helyezni, és nem árt beszerezni néhány átlátszó üvegvázát és akár színes virággal, akár egy-egy szál rozmaringággal megtölteni.







Közel Afrikához

Egyre többen kedvelik az egzotikumokat is. Nekünk, magyaroknak, Afrika sajnos többnyire csak álom marad, a szavannák és az orrszarvúk, majomkenyérfák látványát leginkább a Távol Afrikától című klasszikusból ismerjük. Otthonunkban azonban –ha közel áll hozzánk- bátran megidézhetjük ezt a világot.





Ha vásárolunk egy zebramintás szőnyeget, netán valódi csíkos-foltos állatbőrt terítünk a dohányzóasztal alá, máris egy meglepő és vidám, nem hétköznapi darabbal gazdagítottuk a nappalit. Van, akiknek ennyi is elég, de a hatás még sok aprósággal fokozható. Egy fekete-fehér csíkos vagy leopárdmintás ágynemű, vagy kávéscsésze-készlet is garantáltan a szafarit idézi. Egy kis kreativitással azonban magunk is készíthetünk olyan tárgyakat, amelyekkel Afrikában érezhetjük magunkat. Bevonhatunk például egy hagyományos üzenőtáblát tigriscsíkos vagy leopárdmintás textíliával és nyaralások képeit tűzhetjük rá, hogy a legrázósabb és legfázósabb napokon is szem előtt legyenek. Vagy éppen gyárthatunk ugyanígy lámpaernyőt, képkeretet, bevonhatunk virágcserepet, vagy éppen díszpárnát. Akik valóban Afrika-megszállottak, keressenek zsiráf-mintás anyagokat -az még csak az igazi különlegesség!-, készíthetnek belőle puha takarót a hideg napokra.







Lelőhelyek

• Egzotikus lakberendezés »

• Sun spirit shop» 


• Alkimista stúdió mediterrán stílus» 

• Keleti tárgyak»

• Rattan és bambusz»


• Egyedi festett csempék»


• Hephaistos/nemcsak kovácsoltvas»

• Kathy Ireland»


• Bali art»


• A távolkeleti kapcsolat»


• Készítsd magad!»


• Burkolatok»


• Mediterrán kerámiák»

• Budda bútorok»

Kell a kelet

Ma már azok is könnyedén találnak megfelelő tárgyakat, akik a dél helyett inkább a keletet szeretik. Az utóbbi időben szép számmal nyíltak egzotikus tárgyakat kínáló lakberendezési boltok, hiszen a nyugat kelet felé fordult, mert ott reméli a harmónia megtalálását. A keleties enteriőr egyik fő pillére a sejtelmes és nehéz, csillogó és karakteres, meleg színű textíliák alkalmazása. Ezek jelennek megy az ágyneműn, a díszpárnákon, a bútorszöveteken és a függönyökön is. Lehetnek egyszínűek, vagy díszítettek. Leginkább a piros, a bordó, a sötétlila és mélyrózsaszín, no meg természetesen az arany dominálnak. A keleties stílus kedvelőinek különösen kell ügyelniük a világításra, semmiképpen se válasszanak például spotlámpát. Inkább több kisebb, mint egy nagyobb fényforrásra törekedjenek a különböző helyiségekben, mert az atmoszféra elengedhetetlen kritériuma a sejtelmesség, ehhez pedig szórt fények szükségeltetnek. Persze aki nem szeretne folyton félhomályban tenni-venni, az is megoldás, hogy például csak a hálószobát alakítja így ki, vagy apró kiegészítőkkel inkább csak felidézi mintsem megteremti a keleti hangulatot. Ez utóbbi mindenesetre sokkal pénztárcakímélőbb megoldás. 

 






» Mezei Katalin kreatív hobbi szakértőnk ötletei
» Könyvajánló: Hogyan nézzük a japán művészetet? 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top