Otthon

Hogyan nézzük a japán mûvészetet?

Nem véletlen, hogy egyre többen és egyre nagyobb érdeklõdéssel fordulunk a távoli kelet filozófiájához, ismerkedünk a mentalitással. A keleti kultúra sok korábbi kérdésünkre megadja a használható magyarázatot.





Egy-egy zúzós hétköznap után jóleső dolgokkal érdemes foglalkozni. Olyan környezetbe szeretünk térni, ami nyugalmat áraszt, ezért aztán szívesen vásárolunk egyszerű keleti tárgyakat, használunk füstölőket, nézünk végtelen bölcsességről árulkodó képeket.

A HVG könyvek sorozatában megjelent kiadvány tipikusan azoknak szól, akik nemcsak a megnyugvást, de a bölcsességet is keresik ezekben a dolgokban. Az amerikai szerző, Stephen Addis muzsikusként jutott el Japánba, ott ismerkedett meg és szeretett bele a távoli ország varázslatos művészetébe. Könyve nemcsak útmutató, sokkal több annál.


Sorraveszi a japán művészet valamennyi ágát, ideértve a szobrászatot, a világi és zen festészetet, a fametszeteket és természetesen a kalligráfiát és a japán kertet is. Megmutatja, hogy milyen jellemző mit árul el egy adott műtárgyról, de emellett segít eligazodni a japán művészet történetében is. Színesen, érdekesen ír, munkája azoknak is kellemes olvasmány, akik nem rendelkeznek komoly művészeti előképzettséggel.


Egyes fejezetek végén rövid lényegkiemelés segíti az elmélyülést, a megértést pedig a számtalan színes és fekete-fehér illusztráció.


A könyv hatodik fejezetében a japán kert a főszereplő, az a tér, amely a megnyugvást, az elmélyülés leghasznosabb terét teremtette meg az ember számára, a japán kertről Audrey Yoshiko Seo írását közli a szerző. A japán kert egyszerre gyönyörködtet és elgondolkoztat, titkairól és részeiről is sok érdekeset megtudhatunk a könyvből.


A kiadványt kiegészíti az ajánlott olvasmányok jegyzéke valamint a név- és tárgymutató.


» Itt meg is rendelheted!


» Még több HVG könyv

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top