Otthon

A zöld Mosó Masa mosodája

Esküszöm, igyekszem zölden élni! Reggelente, amikor félig csukott szemmel kibotorkálok a konyhába, csak annyi vizet folyatok, hogy a teához elég legyen. És morcosan nézek a mosogatószerre.







Mindenhonnan dől ránk a hirdetés a szuper baktériumölő, szuper zsíroldó, szuper fehérítő szerekről. A legújabbakról, a legjobbakról, amiket naná, hogy megveszünk, pedig azt sem tudjuk mi van bennük. Nehéz megtalálni az egyensúlyt a kényelmes élet és a környezetvédelmi szemlélet között. Sajnos a kevés környezetbarát termék sem túl olcsó, tehát sokszor már a pénztárgépnél megadja magát a háziasszony.

Ha teljes mértékben nem is tudjuk “zölden”vezetni a háztartást, néhány apró fortéllyal tehetünk valamit a környezetünkért és magunkért. 


A megfelelő mosóhatás nem a mosópormárka kiválasztásán múlik, hanem sokkal inkább a mosási módszereken. Jelenleg elterjedtek a folyékony mosószerek, amelyek teljesen fölöslegesek. Ugyanolyan hatást érhetünk el, ha mosás előtt a mosóport feloldjuk egy kis vízben és így nem szükséges hazacipelnünk a folyékony mosószerben a vizet.







A mosószóda (nátrium-karbonát) általános vízlágyító-, áztató-, zsíroldó- és tisztítószer. Igen kis mennyiség is elegendő belőle.
Szennyes edények, tárgyak áztatásához 15 liter vízhez kb. 1-2 evőkanál mosószódát adjunk.
Általános le- és felmosószer: egy liter forró vízhez három evőkanál mosószóda.
Erősen szennyezett felületek tisztítására: egy liter forró vízben oldjunk fel egy evőkanál mosószódát.
Leégett edények mosogatásához: 5 liter forró vízben egy evőkanál mosószódát oldjunk fel.
Beszerezhető: Zöld Bolt,
1051 Budapest, Nádor u. 34
T: 06-80-269-446 (díjmentesen hívható zöld szám)

Hogyan láss neki a mosásnak?

• Először is: okosan kell ruhát vásárolni! Kerüld a különleges kezelésű és a vegyipari előállítású textíliákat és kiegészítőket! Helyettük a természetes szálú pamut- és len szöveteket válaszd, melyek cellulózból állnak. Ezek sokkal kevésbé koszolódnak mint a műanyag szálak, és a hőt is jól bírják.

 • Kisgyereknek semmiképpen ne végy olyan ruhát, felszerelést, amit csak vegytisztítani lehet. A vegytisztítás során használt perklór-etilén máj- és vesekárosodást okoz, a természetben savassá teszi a csapadékot. Ha mégis vegytisztítóból hozol haza ruhát, szellőztesd azt legalább 48 órán át a szabadban, mielőtt a szekrénybe tennéd.

• Ha természetes alapanyagú textíliákat választasz, környezetünket kevesebb vegyipari hulladékkal, szennyezéssel terheled.






• A forgalomban lévő mosóporok dobozán feltüntetett adagolási útmutatókról kiderül, hogy a gyártók 250-300 ml mosópor használatát javasolják egy átlagos mosáshoz. A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy vízlágyító használatával (pl. mosószóda) ez a mennyiség nyugodtan 50 ml-re is redukálható. 

•  A mosópor betöltésekor előfordulhat, hogy a mosószer egy része nem oldódik fel, és a dob alján leülepszik. Ez akár 40 százalékos veszteséget is jelenthet. Annak érdekében, hogy ez ne forduljon elő, csomagoljuk be a mosóport egy konyharuhába, és közvetlenül tegyük a mosódobba! Vagy oldjuk fel a mosóport, mielőtt a gépbe helyezzük. Ha ugyanis mosás előtt a mosószer nem oldódik fel maradéktalanul, akkor nem távolítja el a szennyeződést, és feleslegesen szennyezi a vizeket.

• Javaslatunk: 50 ml normál mosópor + 50-100 ml mosószóda vízlágyításra. 





Az ecet minden textília színélénkítő, puhító hatású öblítőszere. Öntsél az öblítőtartályba előzőleg vízzel háromszorosára hígított húsz százalékos ecetet! Ne félj, nem marad tőle ecetszagú a ruha!Semlegesíti a mosószer-maradványokat, megakadályozza a sötét pamutholmi csíkozódását, segít megőrizni a sztreccs anyag rugalmasságát. Ha mindenképpen illatosítani szeretnéd a ruhaneműt, pár csepp illóolajat csöppents az utolsó öblítővízbe! 

Néhány szó az öblítésről

A bolti öblítők hatóanyagai bevonatot képeznek a szövet szálain: ettől a ruha puha és illatos lesz, és a szintetikus szálas anyagok elektromos feltöltődése is csökken. A puhaságnak és az illatnak azonban ára van: miattuk húsz százalékkal csökken a textília nedvességfelvevő-képessége. A törlőrongyok, törölközők, pelenkák, fehérneműk illatos öblítése így többet árt, mint használ. Az öblítőkben lévő vegyületek nem bomlanak le teljesen a víztisztító berendezésekben, tehát terhelik az élő vizeket. Ezenkívül a szintetikus öblítők hatóanyagai, mivel a textíliában maradnak, bőrirritációt is kiválthatnak az arra érzékenyebb személyeknél.

Forrás: www.okoszolgalat.hu


A zöld lehetőség
Hosszas kutakodás után végül is találtunk egy környezetkímélő mosó- és tisztítószer családot. A SONETT termékcsalád mosópora, fehérítője és vízlágyító szerei mind természetbarát alapanyagból készültek, emellett jó tisztítóhatásúak. A mosáshoz tartozó termlékeik közül például az öblítő alapanyaga élelmiszer minőségű citromsav.
A semleges széria termékei kizárólag növényi alapanyagból készülnek, illatanyag-, tartósítószer-, és színezékmentes anyagok. A személyi higiénia termékcsaládban folyékony szappanok, kéz- és testápolók találhatók, kétféle illattal (citromos és levendula).
A tisztítószerek között a szórófejes üvegtisztítótól a vízkóoldón át a súrolóporig és a fertőtlenítőig sok minden megtalálható a kínálatban.
A nagyobb bio boltokban ez a termékcsalád megtalálható!
Egy másik, jól bevált zöld alternatíva a Frosch termékek. A “békás” tisztítók beszerezhetők egyes szupermarketekben, a Praktiker üzleteiben és mi találtunk az Auchanban is!


A SONETT-ról bővebbet német nyelven a gyártó cég honlapján olvashatsz!


A hazai forgalmazónak emailt küldhetsz!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top