Otthon

Különbözõ anyagok a lakberendezésben

A lakótérnek a kényelmet és a magánélet intimitását kell szolgálnia, de fontos szerepe van személyiségünk és ízlésünk kifejezésében is. Lakásunkat, mint hatalmas névjegyet nyújtjuk át belépõ vendégeinknek.

Mit is jelent mindez az anyaghasználatban?




 A tradícionális anyaghasználatot a XX. század modern mozgalmai alapjaiban változtatták meg. Az építészet olyan, korábban ridegnek tartott, kemény anyagokat humanizált és vont be a használat szélesebb körébe, mint az üveg, a beton és az acél. Megjelent ezen kívül a korábban soha nem használt, mert korábban nem létező műanyag.

Az enteriőrképzés tradicionális anyagai is megmaradtak természetesen, így a fa, a kerámia és a különböző textíliák továbbra is rendelkezésünkre állnak. Új környezetben azonban, újszerű anyagtársításokkal a klasszikus anyagok is más megvilágításba kerülnek.





A bútoripart forradalmasította az acél, így még a Thonet-formáknál is légiesebb csőbútorok születtek, melyeken a bőr vagy műanyag kiegészítők melegsége kellemesen ellenpontozza a fém hűvös eleganciáját.
A modern lakásbelső nagy ablakfelületei fokozottan engedik be a természetes fényt és egyúttal nagyobb kilátást engednek a külső világra. A nagy üvegfelület lehetőséget ad, hogy hatalmas, szépszövésű függönyöket alkalmazzunk.

Lássunk néhány további példát a különböző anyagok társítására.





A nappali szoba falai natúr téglaburkolatot kaphatnak és a falbeugrásokba szintén natúr, vagy éppen színesre pácolt, faanyagú könyvespolcokat helyezhetünk el. A két anyag szépen egészíti ki egymást. A polcokat a falsíkból kiálló markáns fémkonzolok is tarthatják. A dolgozó vagy a gyerekszoba fenyőpolcain színes, fiókos papírdobozok sorakozhatnak spontán elszórva, vagy szépen komponált rendbe állítva.

Vaskos, faszerkezetű dohányzóasztalunk vízszintes felülete süllyesztett vastag üveglap is lehet, ami egyfelől könnyen tisztítható, másfelől pedig rejtett, alsó világítással a szoba attraktív hatáselemévé teheti az egyszerű bútordarabot.





A konyhában a pult alépítménye készülhet szintén natúr téglából, táblásított fenyőajtókkal, fiókelőlapokkal.

Hasonló hatást érhetünk el, ha a falazott alsó bútort pl. meleg, mediterrán hatású, kerámiával burkoljuk. A hűvös elegancia jegyében a konyhapult és a felső szekrény közötti mezőt a megszokott falikerámia helyett rozsdamentes acéllemezzel is boríthatjuk.

Az étkezőasztal rusztikusan vastag, színfa lapját elegáns, rozsdamentes acéllábak tarthatják. A különböző anyagok itt is egymás jellegét erősítik. Lakásunk tereit a mennyezetről belógatott színes, papírdekorációkkal díszíthetjük, ami nagyobb belmagasságnál különös dekoratív értékkel bír.





Láthatjuk, hogy posztmodern korunk az anyaghasználat terén is felkínálja az korábbi korszakok összes vívmányát és ránk bízza, hogy ezekből milyen korszerű és helyzethez illő montázst hozunk létre. A montázs korunk lakberendezésének kulcsszava és valóban: a különböző anyagok megfontolt, újszerű társítása komoly hatáskeltő eszközzé válhat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top