Otthon

Az õszi kert színei

Sokan fanyalognak, nem szeretik az õszt, pedig a kert õsszel a leggyönyörûbb. A virágok pompájával csak a fák, bokrok leveleinek színorgiája vetekszik. A teljesség igénye nélkül bemutatunk néhány õsszel pompázó virágot, fát, bokrot.


Virágok





Az ősz kedvenc virágaink kiültetésének ideje. Ilyenkor ültetünk bazsarózsát (Paeonia), íriszeket (Iris), liliomokat (Lilium), nárciszokat (Narcissus). A kert ilyenkor lehet a legszebb. Virítanak a dáliák (Dahlia), az őszirózsák (Aster) és krizantémok, amelyek levelei csodálatos virágzatuk mellett eltörpülnek. Ilyenkor nyílik a kékvirágú szakállvirág (Caryopteris), a sárga színű, barna “szemű” kúpvirág (Rudbeckia) és több varjúháj (Sedum) faj is.







Fák



A virágok pompájával csak a fák, bokrok leveleinek színorgiája vetekszik. Nincs lenyűgözőbb látvány a sárga, gesztenyebarna, arany és bronzszínek kavalkádjánál.

A legszebb őszi színeket a páfrányfenyő (Ginkgo) és a sokféle juhar (Acer) mutatja. Ilyenkor csodálhatjuk meg a kocsányos tölgy (Quercus robur), a ginkófa, a bükk (Fagus sylvatica) és a nyír (Betula) sárga leveleit. A berkenyék (Sorbus) nemcsak színes levelükkel, hanem lila, kék, rózsaszín, fehér, bogyós termésükkel is színesítik a kertet.


Bokrok, futónövények






Ne feledkezzünk meg a bokrokról, a szőlőkről sem! Ki ne ismerné az ötujjú, rubinvörös levelű vadszőlőt (Parthenocissus quinquefolia), amely kerítésekre, támfalakra futatott leveleivel kápráztat el.
A cserszömörce (Cotinus coggygria) bokrok őszi színei a lilástól a bronzos árnyalatig változnak. A bangiták közül a redőslevelű bangitát (Viburnum plicatum), amelyek levelei ősszel vanalíakrém színt öltenek, a kert jól látható szegleteibe ültessük.
Az örökzöldek, a gyepek zöldje mindig kiemeli a színkavalkádot és megteremti a színek harmóniáját.


Juharok

Már egy lassan növő juhar pirosló levelei is vonzóvá tehetik kertünket. Legtöbb fajtájuk kis kertbe is ajánlott. Ha csupán erkélyünk van, akkor tartsuk a növényt konténerben. Az ujjas juhar (Acer palmatum), a vörösvirágú juhar (Acer japonicum) illeteve nemesített változatai manapság nagyon divatosak. Az ujjas juhar mutatós, kihegyesedő végű, fűrészes szélű, karéjos levelei ősszel narancsszínűre vagy sárgára színeződnek. A vörösvirágú juhar erősen fűrészelt, karéjos levelei mutatósak, a lomb ősszel mélyvörösre színeződik. A Japán és Kínai eredetű tűzvörös tatárjuhar (Acer tataricum subsp. ginnala) tojásdad, háromkaréjú leveleinek színe az ősz előrehaladtával fokozatosan mélyvörösbe vált. Az Európában is őshonos mezei juhar (Acer campestre) tenyeresen osztott, világos zöld levelei ősszel vajsárgára váltanak. Az Észak-Amerikából származó vöröslevelű juhar (Acer rubrum) karéjos, fogazott levelekből álló őszi levélruhája ősszel szintén pompásan vöröslik.

A szintén észak-amerikai származású cukor juhar (Acer saccharum) szép formájú, csipkehatású, tenyeresen osztott, ötkaréjú levelei ősszel foltosan sárgulnak, majd színük világossárgából okkersárgába fordul. Mindkét fa nagyra nő, ezért csak impozáns méretű kertekbe ajánlott.
















 





Acer campestre – mezei juhar






Acer capillipes – parókás juhar
 
 





Acer davidii – középkínai juhar
 





Acer ginnale – tatárjuhar
 





Acer griseum – szürke juhar
 





Acer japonicum – vörösvirágú juhar
 





Acer saccharum – cukor juhar
 


 
Szömörcék

Érdemes a kertbe cserszömörcét (Cotinus coggygria) ültetni barnába hajló okkersárga, piros színekben pompázó, tojásdad levelekből álló őszi lombozata miatt. Az észak-amerikai torzsás szömörce (Rhus typhina) összetett lándzsás, durván fogazott, mutatós levelei az okkersárgában játszó vörös színekben pompáznak. Finoman csipkézett, tagolt levélkéjű változatai közkedveltek. Az ázsiai borzastermésű szömörce (Rhus trichocarpa) tojásdad, kihegyesedő levélkékből álló összetett levelei ősszel narancsszínűre változnak.










 





Cotinus coggygria – cserszömörce
 





Rhus trichocarpa – borzastermésű szömörce
 





Rhus typhina – torzsás szömörce
 



A növényi pigmentek szerepe

A ősz színeit kémiai változások okozzák. A karotinok és xantofilek a növények leveleiben található pigmentek. Amikor a nappalok rövidülésével és az időjárás hűvössé válásával a növények téli nyugovóra térnek, a levelekben található zöld klorofill lebomlik. Megszűnik a zöld szín dominanciája. Egyes fajok levelében a vörös színért felelős antocián színanyag felszaporodik. A széles őszi színskálát a klorofill maradványok és a többi színanyag különböző arányú keveréke hozza létre. A levelek színeződésével egy időben sajnos a lombhullás is megkezdődik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top