Az õszi kert színei

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
Sokan fanyalognak, nem szeretik az õszt, pedig a kert õsszel a leggyönyörûbb. A virágok pompájával csak a fák, bokrok leveleinek színorgiája vetekszik. A teljesség igénye nélkül bemutatunk néhány õsszel pompázó virágot, fát, bokrot.
Írta: | 2003. 11. 19. |

Kövess minket!

f Ajánlom

Virágok

Az ősz kedvenc virágaink kiültetésének ideje. Ilyenkor ültetünk bazsarózsát (Paeonia), íriszeket (Iris), liliomokat (Lilium), nárciszokat (Narcissus). A kert ilyenkor lehet a legszebb. Virítanak a dáliák (Dahlia), az őszirózsák (Aster) és krizantémok, amelyek levelei csodálatos virágzatuk mellett eltörpülnek. Ilyenkor nyílik a kékvirágú szakállvirág (Caryopteris), a sárga színű, barna "szemű" style="margin: 10px;"

FákA virágok pompájával csak a fák, bokrok leveleinek színorgiája vetekszik. Nincs lenyűgözőbb látvány a sárga, gesztenyebarna, arany és bronzszínek kavalkádjánál.

A legszebb őszi színeket a páfrányfenyő (Ginkgo) és a sokféle juhar (Acer) mutatja. Ilyenkor csodálhatjuk meg a kocsányos tölgy (Quercus robur), a ginkófa, a bükk (Fagus sylvatica) és a nyír (Betula) sárga leveleit. A berkenyék (Sorbus) nemcsak színes levelükkel, hanem lila, kék, rózsaszín, fehér, bogyós termésükkel is színesítik a kertet.


Bokrok, futónövények

Ne feledkezzünk meg a bokrokról, a szőlőkről sem! Ki ne ismerné az ötujjú, rubinvörös levelű vadszőlőt (Parthenocissus quinquefolia), amely kerítésekre, támfalakra futatott leveleivel kápráztat el.
A cserszömörce (Cotinus coggygria) bokrok őszi színei a lilástól a bronzos árnyalatig változnak. A bangiták közül a redőslevelű bangitát (Viburnum plicatum), amelyek levelei ősszel vanalíakrém színt öltenek, a kert jól látható szegleteibe ültessük.
Az örökzöldek, a gyepek zöldje mindig kiemeli a színkavalkádot és megteremti a színek harmóniáját.


Juharok

Már egy lassan növő juhar pirosló levelei is vonzóvá tehetik kertünket. Legtöbb fajtájuk kis kertbe is ajánlott. Ha csupán erkélyünk van, akkor tartsuk a növényt konténerben. Az ujjas juhar (Acer palmatum), a vörösvirágú juhar (Acer japonicum) illeteve nemesített változatai manapság nagyon divatosak. Az ujjas juhar mutatós, kihegyesedő végű, fűrészes szélű, karéjos levelei ősszel narancsszínűre vagy sárgára színeződnek. A vörösvirágú juhar erősen fűrészelt, karéjos levelei mutatósak, a lomb ősszel mélyvörösre színeződik. A Japán és Kínai eredetű tűzvörös tatárjuhar (Acer tataricum subsp. ginnala) tojásdad, háromkaréjú leveleinek színe az ősz előrehaladtával fokozatosan mélyvörösbe vált. Az Európában is őshonos mezei juhar (Acer campestre) tenyeresen osztott, világos zöld levelei ősszel vajsárgára váltanak. Az Észak-Amerikából származó vöröslevelű juhar (Acer rubrum) karéjos, fogazott levelekből álló őszi levélruhája ősszel szintén pompásan vöröslik.

A szintén észak-amerikai származású cukor juhar (Acer saccharum) szép formájú, csipkehatású, tenyeresen osztott, ötkaréjú levelei ősszel foltosan sárgulnak, majd színük világossárgából okkersárgába fordul. Mindkét fa nagyra nő, ezért csak impozáns méretű kertekbe ajánlott.

 
Acer campestre - mezei juhar
Acer capillipes - parókás juhar
 
 
Acer davidii - középkínai juhar
 
Acer ginnale - tatárjuhar
 
Acer griseum - szürke juhar
 
Acer japonicum - vörösvirágú juhar
 
Acer saccharum - cukor juhar
 

 
Szömörcék

Érdemes a kertbe cserszömörcét (Cotinus coggygria) ültetni barnába hajló okkersárga, piros színekben pompázó, tojásdad levelekből álló őszi lombozata miatt. Az észak-amerikai torzsás szömörce (Rhus typhina) összetett lándzsás, durván fogazott, mutatós levelei az okkersárgában játszó vörös színekben pompáznak. Finoman csipkézett, tagolt levélkéjű változatai közkedveltek. Az ázsiai borzastermésű szömörce (Rhus trichocarpa) tojásdad, kihegyesedő levélkékből álló összetett levelei ősszel narancsszínűre változnak.

 
Cotinus coggygria - cserszömörce
 
Rhus trichocarpa - borzastermésű szömörce
 
Rhus typhina - torzsás szömörce
 A növényi pigmentek szerepe

A ősz színeit kémiai változások okozzák. A karotinok és xantofilek a növények leveleiben található pigmentek. Amikor a nappalok rövidülésével és az időjárás hűvössé válásával a növények téli nyugovóra térnek, a levelekben található zöld klorofill lebomlik. Megszűnik a zöld szín dominanciája. Egyes fajok levelében a vörös színért felelős antocián színanyag felszaporodik. A széles őszi színskálát a klorofill maradványok és a többi színanyag különböző arányú keveréke hozza létre. A levelek színeződésével egy időben sajnos a lombhullás is megkezdődik.

Olvass tovább

Hozzászólások