Otthon

Mexikói stílusú konyha

Régi törekvés a lakberendezésben, hogy egy-egy szobát a vidéki nyugalom és barátságos hangulat elemeivel öltöztessünk fel. Lakásainkban leginkább a konyha az, ahol megpróbáljuk megvalósítani a vidéki otthonok környezetét és hangulatát.




Anyáink, nagyanyáink szokása volt, hogy a városi konyhák falára festett dísztányérokat raktak vagy a konyhaszekrény tetejét korondi köcsögökkel díszítették. Számtalan különböző megoldás alapszik a régi parasztházak stílusán, manapság talán a legnépszerűbb a mexikói stílusú rusztikus konyha.






Kattints a képre!

Az ún. mexikói „antecomedor” a konyha mellett lévő kis helyiség, ahol a családi étkezések zajlanak. Nagyobb, társasági étkezés során póthelyiségként is használják, ha a konyha kicsinek bizonyul. Ez a kis szoba azonban nem azonos sem az általunk ismert étkezővel, sem a konyhával, aminek asztalát általában a főzés munkálataihoz használjuk. Ennek a kis helyiségnek bűbájosnak és meghittnek kell lennie.





Általában tornácra vagy udvarra nyílik, hogy a nyílások minél több fényt eresszenek be. A falak színesek és fantáziadús dekorációval díszítettek. Első javaslatként talán a legfontosabb, hogy a falakat hangsúlyos, élénk, sárga alapú színárnyalattal fessük, vagy tapétázzuk. Az unalmas régi székpárnák helyett, dobjuk fel más textíliával a kis szobát, pl. az ún. „Saltillo Serape” színes gyapjúkendővel, amit a mexikói vidéki férfiak a vállukra terítenek. Használjunk ilyet szőnyegként, és tegyük a padlóra!





A falakon lévő csendélet-képek a faragott fakeretekkel igazi vidéki mexikói hangulatot árasztanak. A kovácsoltvas bútorok a pálmából, vagy a nyers kötelekből font ülő részekkel fokozzák ezt a hangulatot, a vidéki kézművesség hatását tükrözik. A manapság oly népszerű fából készült, festetlen, nyersszínű, apró faragványokkal díszített bútorok szintén ennek a meleg stílusnak az elemei.





Az asztal tetejére próbáljunk meg fából vagy vastag üveglapból készült asztallapot helyezni. Az ízléses összeállításhoz kis dobozokat, szekrénykéket rakhatunk a sarkokba. Szőtt, csíkos vászonterítőkkel tökéletesen mexikói hangulatba öltöztethetjük a szobát, tehetjük ezeket az asztalra, vagy a polcokra is. Bármilyen természetes részlettel: növényekkel, virágokkal, gyümölcsökkel barátságos, meghitt hangulatot varázsolhatunk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top