Otthon

A békés otthon záloga: a mosogatógép

Felmérések alapján egy átlagos háztartásban évente 300-500 órát töltünk el mosogatással, vagyis teljes életünkbõl körülbelül 2 évet áldozunk az egyik legnépszerûtlenebb házimunkára. Pedig a korszerû mosogatógépek segítségével ezt a 2 évet könnyedén fordíthatnánk más, sokkal kellemesebb idõtöltésre is.




Első hallásra ijesztőnek tűnik, hogy csaknem 2 évig kellene megállás nélkül csutakolnunk a zsíros edényeket, tányérokat, poharakat, ha egyhuzamban szeretnénk letudni azt az időt, amit életünkben mosogatással töltünk el. Ha ezt az időt inkább valamilyen szórakoztató tevékenységgel szeretnénk eltölteni, akkor itt az ideje, hogy beruházzunk egy formás kis mosogatógépbe. Szerencsére manapság már bőven válogathatunk a különféle modellek közül. Ráadásul, azokban a családokban, ahol a mosogatás problémáját egy sohasem panaszkodó gépre bízva kipipálták, még a családi harmónia is biztosabb. Hiszen a mosogatógépnek nem esik nehezére még az sem, ha egy jólsikerült ünnepi vacsora után kell az edényeket újra tisztává és csillogóvá varázsolnia.



Kis helyen nagy segítség

Alaptalan előítélet, hogy a mosogatógép nem való kis méretű konyhába. A mosogatógépek ma már kivétel nélkül 45-60 cm mélységűek, magasságuk pedig megegyezik a konyhapultéval, így elegendő csupán egy szekrényelemet eltávolítani, és a mosogatógép máris a konyhapult alá csúsztatható. A mosogatógép belsejében a sok edényt és poharat zártan, higiénikusan helyezhetjük el, így a mosatlanok nincsenek szem előtt napközben.







Tisztább edények, csillogóbb poharak


Vannak, akik azt gondolják, hogy egy gép nem tud olyan alaposan elmosogatni, mint az ember. Ez óriási tévedés! A mosogatógépek általában forró, 55-70 C° fokú vízzel mosogatnak, amely az edényeken előforduló baktériumok többségét azonnal elpusztítja, ám ezt a hőfokot az emberi kéz nem bírná elviselni. Ráadásul gépi mosogatásnál az edények nemcsak hogy nem érintkeznek esetleges baktériumhordozó súrolókefével, vagy mosogatószivaccsal, de a gépi mosogatószerek jóval hatékonyabbak is, mint a kézi mosogatáshoz ajánlott társaik. A nagy hatékonyságú gépi mosogatószerek (pl. a Somat) aktív oxigén alapú fehérítőt és erős enzimeket is tartalmaznak, amelyek könnyedén eltávolítják még azokat a rászáradt ételmaradékokat is, amelyeket kézi mosogatásnál csak fárasztó súrolással tudunk eltávolítani. 







Ragyogó poharak és üvegedények hosszútávon


Mint említettük a gépi mosogatás magas hőfokon és erős, koncentrált mosogatószerek használatával zajlik. Gyakori és bosszantó jelenség, hogy a mosogatószerek hatóanyagai, és a magas hőmérséklet károsíthatják az üvegek kristályszerkezetét, és ennek eredményeképpen az üvegedények, poharak felülete mattá, kopottá válik, karcolásszerű nyomok jelennek meg rajta. Ezt a folyamatot nevezzük az üveg korróziójának, amely sajnos visszafordíthatatlan. Így kedvenc, olykor kellemes emlékeket felidéző, szép poharainkat végérvényesen tönkreteheti.
Szerencsére, a modern gépi mosogatószerek új generációja erre a problémára is nyújt megoldást. A üvegvédő hatású Somat mosogatótabletta speciális összetételének köszönhetően jelentősen lelassítja az üvegkorróziót, védi az üvegek kristályszerkezetét. Használatával poharaink jóval hosszabb ideig megőrizhetik eredeti, ragyogó csillogásukat!



Éves megtakarítás: 8000 liter víz és 300 óra szabadidő

A mosogatógép környezetbarát és gazdaságos befektetés. Az egyszeri nagyobb beruházás után ugyanis a mosogatógéppel lényegesen kevesebb vizet használunk el. Ez a különbség akkor lehet különösen látványos, ha a kézi mosogatást folyóvízben végezzük. A kutatások szerint évi 300-400 mosogatást alapul véve, a mosogatógép használatával éves szinten a víz és csatornadíjból akár 8000 liter víznek megfelelő összeget is megspórolhatunk. A közel 300 óra tiszta szabadidő pedig a mai világban egyenesen megfizethetetlen.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top