Otthon

Varázslatos lepkekert

Szereted a pillangókat? Ugye örülsz, ha repked egy-kettõ a virágaidon? Ne tétovázz, csalogasd be õket a kertedbe.




Lepkefajonként más és más tápnövényt igényelnek a hernyók, és a kifejlett imágók is. Azt gondolnánk, hogy nincs is szükség a lepkecsalogatóra, hiszen a természet úgyis megtermi a táplálékukat. Ez igaz is, de például a szőnyegpázsiton éhkoppon maradnak. Ezen könnyen segíthetünk, hiszen ha egy kis foltban hagyjuk, hogy virágos rétünk legyen, vagyis hagyjuk elvadulni az eredeti flórát, máris megnyitottuk hernyó- és lepkeéttermünket. Ha még több lepkében szeretnénk gyönyörködni, ültessünk virágzó bokrokat és lombhullató fákat, gyógy- és fűszernövényt.





A pillangók nem csak éhségüket szeretnék csillapítani. A kifejlett lepkék fő feladata a fajfenntartás. Párzás után fészket keresnek a petéik számára, azaz olyan környezetet és tápnövényt, amely az új nemzedék számára táplálékot nyújt a különböző életciklusokon át a kifejlett egyedekig, és megfelelő rejtekhelyet biztosít számukra.
Lássuk azokat az általános feltételeket, amelyeket mi biztosíthatunk:

Kertünk legyen napos. A lepkéknek azért van szükségük a napra, hogy felmelegíthessék testüket a repüléshez. Legyenek nedves területek a kert környékén, mert sokszor a pillangók csapatosan üldögélnek a nedves földön, ásványi sókat szívogatva.



Hagyjunk számukra éjszakai menedékhelyet, hogy átvészeljék a hideget és elbújhassanak a ragadozók elől. Erre a célra megfelelő akár egy kis kupac avar, vagy az esetleg kialakult repedések, mélyedések a falakon, a kövek között. S végül biztosítsunk vegyszermentes környezetet!







Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top