Otthon

Hagymás virágok

Ki ne szeretné a kora tavasz elsõ virághírnökeit, a sokszínû, változatos tulipánt, az elegáns nárciszt, az illatos jácintot, a sokáig indokolatlanul mellõzött krókuszokat?




Jómagam szinte attól számítom a tavasz megérkezését, hogy ezek a virágok megjelennek a kertekben, a virágárusok standjain vagy a virágüzletekben. A hagymák ültetésének optimális ideje augusztus—szeptemberben van, de azért márciusban is ültetjük őket. A nyugalmi állapotban levő hagymákat elültethetjük virágágyakba, cserjék napos oldalára, sziklakertbe vagy akár a balkonládákban is.





Nagyon szép színhatást érhetünk el, ha a kertben más jellegű növények közé, például a már korábban kiültetett árvácskák, nefelejcsek, százszorszépek közé ültetjük a tulipánokat. Megkétszerezzük a rózsaágyak értékét, ha a tövek közé hagymás virágokat ültetünk, amelyek már kora tavasszal virágzanak, hogy aztán átadják a stafétabotot a később nyíló rózsáknak.

A hagymás virágok nevelése voltaképpen nagyon egyszerű dolog. A hagymákat akár 3—4 évig sem kell megbolygatni, és csak akkor szedjük ki azokat, ha a fiókhagymák elszaporodtak és hasznosítani kívánjuk ezeket is. Az ültetéskor viszont nemegyszer elkövetik azt a hibát, hogy a hagymák túlságosan sekélyen kerülnek a talajba. A szabály az, hogy a hagymákat háromszor-négyszer olyan vastag talajréteg fedje, mint amilyen a hagymák magassága. Az apró hagymákat egy kissé sekélyebben lehet, a nagyobbakat mélyebben kell a talajban elhelyezni.





Ellenkező esetben a hagymák télen felfagynak. Ez az a jelenség, amelyet sok kezdő kertészkedő ijedten szokott az első tavaszi kertszemléken konstatálni; azt látja, hogy a hagymák — rendszerint elfagyva — a talaj felszínén hevernek. Aki a hagymákat megfelelő mélyen ülteti el, ettől a veszélytől nem kell tartania, és bízhat kertje tavaszi virágpompájában.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top