Otthon

Adj teret a fénynek!

Az elsõ tavaszi napsugarak és a rügyezõ természet a rendrakáshoz és az újításhoz is meghozzák a kedvet. Lássuk, mi mindent tehetünk a lakásban, hogy elérjük a várva várt tavaszi hangulatot.

Ne feledjük: a cél a tágas, világos tér, ahol a természetes fény nagy, egyszínű felületeken verődik vissza!






Rakjuk el!

Először is rakjunk rendet! Pakoljuk el a kacatokat és régi csecsebecséket a polcokról! A karácsonyi képeslapoknak is lejárt az idejük, az aprópénznek, a tollaknak és egyéb porfogó kütyüknek is találjunk más helyet. A sarkokból is tegyük el a felhalmozott apróságokat, a kisebb dolgokat helyezzük dobozokba a szekrény tetejére, a nagyobbakat az ágy alá, a szekrénybe, vagy egy tárolásra alkalmas helyre.

Ha nem akarunk előre gyártott tárolódobozokat vásárolni, a mikrosütő vagy a tévé régi doboza is megteszi. Ezek befestésével vagy becsomagolásával máris előállíthatunk nagy, tiszta színű felületeket.
Ha a bútoraink sötétek, fessük a dobozokat világosra, ha a bútorok amúgy is világosak, a dobozok élénk színével dobhatjuk fel az összhatást. Ugyanígy járhatunk el iratok, papírok esetében is.
Használjuk fel dekorációként az irattartó fakkokat is!





Szedjük le végre a falra akasztott és a szekrényekre ragasztott havas tájat és fenyvest ábrázoló posztereket, tegyük most már albumba a síelésről készített fotóinkat is! Hagyjuk érvényesülni a polcok és szekrények nagy felületeit, és keressünk a tavaszt idéző, vidám hangulatú képeket! Tegyünk a falra nagy, élénk színű foltokból álló kompozíciót! Ha alkotni akarunk, magunk is megfesthetjük, de ha inkább egy már bevált festményt akarunk választani: a Van Gogh – Napraforgókban nem csalódhatunk.






Tisztítsuk ki!


Tisztítsuk le a szekrényeket, polcokat! A télen rárakódott portól, foltoktól megszabadulva máris világosabbak lesznek, és a megfelelő bútorápolószereket alkalmazva csillogóvá is tehetjük a felületeket. Kárpittisztító szerekkel vagy ecetes ruhával tisztítsuk ki az ülőgarnitúrát is!





Álljunk neki már most az ablakmosásnak is! Az első napfényben azonnal látszódnak a foltok az üvegen, nem árt megelőzni, hogy ezt más vegye észre helyettünk. A függönyöket sem árt kitisztítani, de akár újíthatunk is. Az egész szoba hangulatát feldobhatjuk és különleges, kissé sejtelmes hangulatot kelthetünk egy piros vagy narancssárga színű áttetsző függönnyel. A súlyos sötétítő függöny helyett ideje kipróbálni új lehetőségeket, pl. a gyékényből készült sötétítőt.

A tapétánkat is világosíthatjuk, ha rézgálicos lisztből vízzel labdacsot gyúrunk, és ezzel szinte leradírozzuk a falat. Ne feledkezzünk meg a tükrökről és a padlóról sem.






Takarjuk le vagy fessük át!


Ha unjuk a régi kanapé színét, semmiből nem áll rádobni egy élénk színű anyagot. Régi, kopott asztalka színfolt lehet a szobában egy sárga terítővel és egy kék vázával. Ócska székeinket fessük át az összhatáshoz illő színnel és szalvétatechnikával díszítsük mintákkal! Meglepő hatást érhetünk el az ablakkeretek átfestésével. Ha más változtatásra nincs időnk, a narancsra vagy pirosra festett ablakkeret a közte beeső fénnyel az egész szoba hangulatát felfrissíti.






Rendezzük át!

A szoba átrendezésétől se riadjunk vissza. Tegyük a szófát az ablak alá, így végre természetes fénynél olvashatunk. Tegyünk az ablak közelébe egy nagy felületen élénk színnel sugárzó bútordarabot, akár a letakart asztalkát, és tegyünk egy azonos színű tárgyat, pl. egy vázát kissé odébb, úgy, hogy ez is érvényesüljön, sok fény essen rá.





Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top