Otthon

Fûmagvetés

Mivel a kertészeti fórumon folyamatosan visszatérõ kérdések záporoznak felém e tárgyban, arra gondoltam, hogy még egyszer összefoglalom a legfontosabb tudnivalókat.




A fűmagvetés legfontosabb része a terület előkészítése. Minimálisan 20 cm vastag, gyommentes termőréteg kell hozzá. Ha sok a gyom, akkor a nagyobbakat kézzel kell eltávolítani, a kisebbeket pedig gyomírtószerrel kell ártalmatlanítani. Lehet, hogy ezt a munkafázist többször is el kell végezni, de ne legyünk restek, és vegyük a fáradságot, mert ez később meghozza a maga gyümölcsét.

A gyomírtószerek feltüntetett lebomlási idejét vegyük figyelembe – ez általában 2-3 hét – ez idő előtt ne vessünk fűmagot. Az így előkészített talajt fel kell ásni és elgereblyézni, hogy minél porhanyósabb, aprómorzsás szerkezetű talajt kapjunk. Célszerű a talaj egyenetlenségeit egy nagyobb deszkadarabbal ’lehúzni’, hogy a kis gödröket és púpokat a talaj felszínéről eltüntessük. Ezek után le kell hengerezni a magágyat és indulhat a fűmagvetés.





Itt kell megjegyeznem, – a szakmabeliek ezért megköveznek – hogy a szép gyep eléréséhez sokkal fontosabb a jó területelőkészítés és az utólagos gondozás, mint maga a fűmag. Természetesen van különbség, de szerintem azért nem kell túlzásokba esni, és vagyonokat költeni a fűmagra. Tehát el lehet kezdeni vetni. 4-6 dkg/m2 mennyiségnél nem kell több, az inkább árt, mint használ.

Először mérjünk ki mérleggel a mennyiséget, és szórjuk el 1 m2-re, így már lehet érzékelni a vetési sűrűséget. Az elszórt magvakat egy gereblyével finoman a talaj felszínébe kell forgatni, majd a területet újra le lehet hengerezni. Fontos, hogy a föld ne legyen nedves, mivel az összes mag a cipőtalpunkra fog ragadni. Miután teljesen befejeztük a vetést, indulhat az öntözés. Gyakorlatilag a magok folyamatos nedves közegben való tartása a cél. Nem kell tehát eliszapolni a területet. Egyszerre inkább kevesebbet, de naponta többször kell öntözni.





A legideálisabb a csendes őszi eső és pára, hajnali harmat. Nem véletlen, hogy a kertészeknél az augusztus 20-a arany dátum. Innentől fogva lehet igazán szép fűmagvetést készíteni. (Ez természetesen minden évben változik egy kicsit, de tavaly szeptember legelejétől nagyon ideális feltételek voltak.)

Az első csírákat már egy hét után megláthatjuk, majd folyamatosan sűrűsödni fog. A 10-15 cm-es füvet már levághatjuk, de nagyon fontos, hogy a fűnyíró pengéje éles legyen. Az első egy-két nyírás után célszerű lehengerezni a területet. Ha foltosra sikerült a vetés, akkor később is nyugodtan rászórhatunk egy kis fűmagot, csak fontos, hogy ugyan abból a keverékből.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top