Otthon

Új bugyi helyett új szõnyeg

Az egészséges otthon fogalma kiterjed a lakás minden alkotó elemére. Ezt szem elõtt tartva választhatjuk meg a lakhelyet, a falak színét, a bútorokat, ezek elrendezését. De ne feledkezzünk meg a kiegészítõkrõl sem!





Lakásunk elengedhetetlen kelléke a szőnyeg: jó ránézni, meleg, gyerekeinknek ideális „játszótér”, kellemes és halk a rajta való közlekedés. Emellett a szőnyegek rengeteg port és egyéb szennyeződést raktároznak, mely náthát, fejfájást, kellemetlen közérzetet, a szexuális vágy csökkenését okozhatják. Télen, mikor kevesebbet szellőztetünk, még fokozottabb a porfelhalmozódás.

A padlószőnyeg két okból sem javasolt: egyrészt nem olyan hatékonyan takarítható, másrészt az alatta található ragasztó káros anyagokat bocsáthat ki. Ehelyett inkább több, kisebb, kimosható szőnyeget vegyünk, melyből forró vízzel könnyen eltávolítható a szennyeződés.




A párnák, ágyneműk, törölközők kiválasztásakor mindig törekedjünk jó nedvszívóképességű, természetes anyagok kiválasztására. Ezek megelőzhetik a bőr befülledését, gombásodását.
Fontos jól megtervezni a lakás világítását. Sok energiát takaríthatunk meg nagy ablakokkal, a természetes fény beengedésével. (A jó szigetelőanyagoknak köszönhetően a téli hőveszteség is elkerülhető.)





Energiatakarékosabbak, hangulatosabbak, és a szemet jobban kímélik a dekoncentrált fényforrások. Napközben annál barátságosabb lakásunk, minél több fényt engedünk be, alváshoz viszont érdemes gondoskodni a megfelelő sötétítésről. A jól eltalált színű sötétítőfüggöny éppúgy lehet lakásunk ékessége, mint a természetes hangulatot árasztó, nádból készült sötétítők. Azért is egészségesek, mert nem zárják el hermetikusan a szobát, hanem áteresztik a levegőt, és így reggelre nem egy befülledt helységben ébredünk.




Otthonunk nélkülözhetetlen „kiegészítői” a növények. Elsődleges esztétikai szerepük mellett nagyon értékes levegőszűrő funkciót is betöltenek. Ma már bőven válogathatunk olyan növények között, melyek a lakás sötétebb részein is megélnek, így nem kell az összes „zöldséget” az ablak elé ömleszteni. A virágokhoz hasonlóan, lakásunk dísze lehet a potpourri, amit – ha vállalkozó kedvűek vagyunk – mi magunk is elkészíthetünk. A természetes aromák, illatok a szoba jó levegőjének biztosításához is hozzájárulnak.





A túlzottan száraz levegő nem egészséges, bizonyos páratartalom ajánlott. Ezt segítik elő a fűtőtesteken elhelyezett párologtatók. Ezek élettani hatása dominál, a design-kultúra eddig még nem csapott le rájuk. Ötletes formákba és színekbe öltöztetve a párologtató is lakásunk kedvelt kiegészítői közé tartozhatna. Sokat javíthatunk környezetünk minőségén, ha a fent említett szempontokat figyelembe vesszük. Persze azért egy új, izgató fehérnemű a maga nemében pótolhatatlan.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top